Haczyki, żyłki i inny sprzęt Wasze opinie

/ 16 odpowiedzi
Witajcie ;] Mam pytanko jakie stosujecie haki ? linki przyponowe i krętliki ? Ja uzywam Kamatsu ale jakoś straciłem do nich zaufanie,szczególnie jak hak na karpie złamał się przy wyciąganiu kombinerkami z pyska ryby, planuje coś z oferty Ownera i wpadłem na te haki http://allegro.pl/haczyk-owner-iseama-nr-8-op-9szt-50188-haczyki-i1770802177.html .Co do linek od początku sezonu używam Dragon XT 69 linki w wodzie są praktycznie niewidoczne :)) Teraz kolej na krętliki i tu nie mam żadnego doświadczenia na allegro oglądałem takie do zestawów karpiowych krętliki co myślicie o nich ? Poszukuje jakiegoś piórnika w którym można by było przechowywać przypony różnej długości.Mam nadzieje że pomożecie w wyborze tych drobiazgów :))

Pozdrawiam
Sebastian :))
ryukon1975

Jeśli chodzi o haki używam :
Owner Isema, Owner Isema RV, Gamakatsu 3310, Gamakatsu 3510
wszystkie rodzaje to bardzo mocne haki.
Krętliki to różnie ostatnio kupiłem coś co się nazywa BUSHIDO  są dobre i tanie.Z droższych mam krętliki firmy Spinwal.
Żyłka Trabucco T-Force feeder.
Przypony-własny patent.Kawałek kartonu z dużego pudła,ucinam kawałek około 7/15 cm i na dłuższej ściance robię nacięcia.Nawijam na nie przypony a hak wbijam w karton ,jak kartonik się zniszczy robię nowy.:) (2011/09/11 12:15)

u?ytkownik70701

co do haków używam Kamtsu i mnie niezawodzą (2011/09/11 12:18)

Banisher10

co do haków używam Kamtsu i mnie niezawodzą

Również używam haków Kamatsu ale ich cena to ok 3-4 zł za 10 szt. a cena Ownera to 8-9 zł 20 szt. ale jaka jest różnica między Ownerem a Kamatsu,porównywałem te i te i kamatsu wypadają gorzej... A co sądzicie o krętlikach Stan-Mar ? Niestety tylko te są u mnie w sklepie ;/ (2011/09/11 18:15)

ryukon1975

Nie znam marki Stan-Mar więc nie mogę o nich nic powiedzieć.Koszt jednak nie jest duży więc myślę że trzeba kupić opakowanie czy kilka sztuk i wypróbować.
Pozdrawiam. (2011/09/11 19:49)

u?ytkownik86845

Ja osobiście używam krętlików JAXONA, firma może nie robi wrażenia ale krętliki robią dobre ;D
Wyciągałem drągi z Bugu i nie pękały ani nic ;D Szczerze polecam;D
Co do haków to Owner Iseama ;) Albo DAM. (2011/09/12 10:27)

bednar14

Co do żyłki głównej to Dragon lub Trabucoo z żyłką na przypony ta sama sytuacja gotowych przyponów nie kupuję bo się na nich przejechałem....haczyki jakie używam do federka to haczyki takich firm jak Kamatsu i Robinson Titanium mam zamiar również przetestować Mustada i Mikado Sensual.A co do Ownera to nie jestem do niego przekonany bo również mam z niem nie miłe wspomnienia. (2011/09/12 16:40)

bednar14

Poszukuje jakiegoś piórnika w którym można by było przechowywać przypony różnej długości.

Ja znalazłem na to dobry sposób zostawiłem sobie kilka paczek bo kupnych w sklepie gotowych przyponach i tam wkładam własnoręcznie zrobione przyponiki.
(2011/09/12 16:42)

lukaszmk

A co sądzicie o hakach harakiri firmy mikado?
Mam zamiar je przetestować lecz chciałbym zaczerpnąć jeszcze wiedzy od was w jakich zestawach się lepiej spisują w jakich gorzej itp. (2011/09/12 18:29)

Bialydida

Do połowu matchowego polecam haczyki owner'a / mikado, zylka : nie wiem mam stare jakies ale nawet karp 7kg nie potrafil tego zerwac, a ryby przy niej sie nie plosza... : )Do feedera uzywam GAMAKATSU/OWNER, gamakatsu najlepsze polecam np. na rzekę jak Odra/Wisła takie czerwone rozmiar 4 z zadziorami. Nr jest powiększony o 2-3 wiec się nie czepiajcie :). Ale naprawde godne polecenia, ani jedna ryba mi sie nie zerwala z niego nawet sumik, i karp, o ktorym pisalem wyzej.  (2011/09/12 19:21)

Banisher10

Co do żyłki głównej to Dragon lub Trabucoo z żyłką na przypony ta sama sytuacja gotowych przyponów nie kupuję bo się na nich przejechałem....haczyki jakie używam do federka to haczyki takich firm jak Kamatsu i Robinson Titanium mam zamiar również przetestować Mustada i Mikado Sensual.A co do Ownera to nie jestem do niego przekonany bo również mam z niem nie miłe wspomnienia.

Ja akurat przejechałem się na Kamatsu ,nie twierdze ze ich haki są złe stosowałem i stosuje różne wielkosci i kolory ale najlepiej podeszły mi z ich serii druciaki na liny i karasie miałem na nich naprawdę mało spięć i idealnie spisują się na niedużych rybach (walki z duzym linem na te haki nie miałem więc nic nie powiem ) .Co do linek w tym roku postanowiłem przetestować Jaxona i Dragona linki 0.14 ,linka dragona jest mniej widoczna w wodzie ,druga sprawa dlaczego na Jaxonie wytrzymałość jest 2 razy większa ???!!! Następnie linki dragona są bardziej wytrzymałe niż Jaxony,te trzeba wymieniać 2-3 razy na rybach .-skręcają się jak cholera...jednym słowem nie kupie nigdy więcej Jaxona jako linki na przypony jak i głównej... (2011/09/12 20:05)

ryukon1975

Co do żyłki głównej to Dragon lub Trabucoo z żyłką na przypony ta sama sytuacja gotowych przyponów nie kupuję bo się na nich przejechałem....haczyki jakie używam do federka to haczyki takich firm jak Kamatsu i Robinson Titanium mam zamiar również przetestować Mustada i Mikado Sensual.A co do Ownera to nie jestem do niego przekonany bo również mam z niem nie miłe wspomnienia.

Ja akurat przejechałem się na Kamatsu ,nie twierdze ze ich haki są złe stosowałem i stosuje różne wielkosci i kolory ale najlepiej podeszły mi z ich serii druciaki na liny i karasie miałem na nich naprawdę mało spięć i idealnie spisują się na niedużych rybach (walki z duzym linem na te haki nie miałem więc nic nie powiem ) .Co do linek w tym roku postanowiłem przetestować Jaxona i Dragona linki 0.14 ,linka dragona jest mniej widoczna w wodzie ,druga sprawa dlaczego na Jaxonie wytrzymałość jest 2 razy większa ???!!! Następnie linki dragona są bardziej wytrzymałe niż Jaxony,te trzeba wymieniać 2-3 razy na rybach .-skręcają się jak cholera...jednym słowem nie kupie nigdy więcej Jaxona jako linki na przypony jak i głównej...

Jaxon jest teoretycznie tak mocny bo ta firma nie podaje na szpulach wytrzymałości żyłki.Jak sami piszą jest to przybliżona masa ryby jaką można wyholować na daną żyłkę.Ogólnie jest to haczyk na początkujących i niedzielnych wędkarzy którzy nie wiedząc tego kupują żyłkę Jaxona bo "najmocniejsza". (2011/09/12 20:30)

Banisher10

Jaxon jest teoretycznie tak mocny bo ta firma nie podaje na szpulach wytrzymałości żyłki.Jak sami piszą jest to przybliżona masa ryby jaką można wyholować na daną żyłkę.Ogólnie jest to haczyk na początkujących i niedzielnych wędkarzy którzy nie wiedząc tego kupują żyłkę Jaxona bo "najmocniejsza".

Ja Eternum kupiłem dlatego ze sprzedawca mi ja wcisnął bo mówi ze inne żyłki nie mają takiej średnicy i takiej mocy a potem jak czytałem było właśnie to ze maks. rybe mozna wyciągnąć 14 kg i do tego ze doświadczony wędkarz poradzi sobie z jeszcze większa -_- (2011/09/12 20:36)

ryukon1975

Jaxon jest teoretycznie tak mocny bo ta firma nie podaje na szpulach wytrzymałości żyłki.Jak sami piszą jest to przybliżona masa ryby jaką można wyholować na daną żyłkę.Ogólnie jest to haczyk na początkujących i niedzielnych wędkarzy którzy nie wiedząc tego kupują żyłkę Jaxona bo "najmocniejsza".

Ja Eternum kupiłem dlatego ze sprzedawca mi ja wcisnął bo mówi ze inne żyłki nie mają takiej średnicy i takiej mocy a potem jak czytałem było właśnie to ze maks. rybe mozna wyciągnąć 14 kg i do tego ze doświadczony wędkarz poradzi sobie z jeszcze większa -_-

Tak,poradzi sobie jak łowi w wannie lub na basenie, ewentualnie na komercji gdzie dno jak lustro.:) (2011/09/12 20:48)

koko88

OWNER (2011/09/12 20:53)

Banisher10

Heh;)) A ktoś łowił feederem w zimę ? Bo w zimę u mnie na stawie PZW zostaje takie jakby oczko 10x10( nie zamarza tak bardzo chyba ze jest mróz jak cholera ,jak myślicie wzięło by coś ? :D:D(wiem że pytanie nie z tej ziemi bo jest jeszcze troche czasu do zimy ) (2011/09/12 21:01)

ryukon1975

Ja łowię na rzece i jest dobrze,oczywiście to "zimowe dobrze" to nie takie jak "letnie dobrze". Czasem jednak coś bierze.:)
Jeśli chodzi o staw to jak jest ryba, to będzie coś brać.Widziałem jak u mnie na komercji łowiono spod lodu karpie i brały ,nie mówię tu o jednym czy dwóch przypadkowych braniach ale celowym łowieniu. (2011/09/12 21:20)