Zaloguj się do konta

Haczyk i przynęta

utworzono: 2020/02/23 12:10
kuben11

Witam, piszę z takim małym pytaniem. Mianowicie chodzi mi o wielkość haka czy przynęty. Jak duży ma wpływ tych czynników na wielkość łowionych ryb? Na wczorajszej zasiadce stosowalem Hak 8 mikado z gumką, na gumkę wpadł ringers czekolada pomarańcza 10 mm. Brania były ale chodzi mi o to że na taki zestaw uderzyły tylko karpia max 2kg nic większego :) macie jakieś propozycje co zmienić, jakieś sugestie, aby i te większe uderzyły :) pozdrawiam Jakub [2020-02-23 12:10]

aldente

Aby doskonalić się w wędkarskich metodach, musisz SAMEMU włożyć dużo wysiłku i samemu wyszukiwać ciekawostki. Tym samym pogłębiasz swoją teoretyczną wiedzę. Dopiero ta wiedza umożliwi Ci dojście do pożądanych efektów metodą prób i błędów. Jeśli wędkarstwo jest Twoją pasją, to poszukiwania takie na własnąrękę i eksperymentowanie są czystą przyjemnością.
Polecam Ci na You Tube filmy z panem Stachem. Wyjaśnia on wszystko na temat wielkości haczyków i jak się ona ma do złowionych ryb.
https://www.youtube.com/watch?v=tdUIKmOORQM [2020-02-26 02:11]

51Marek

Wszystko zależy od przynęty. Na haczyk, na przykład 2/0 - nie będziesz zakładał białego robaka czy larwy ochotki. A na 24 - rosówki i 4 ziaren kukurydzy. To i grubość żyłki jest podstawą! Tak przy okazji, pamiętam z czasów początków mojego wędkowania, lata '60 ubiegłego wieku, na karpia potrzebny był solidny haczyk, jako,że na dużego karpia zakładało się średniego kartofla, tak plus/minus jak kurze jajko. A czy coś się zahaczy, raczej tak, jako, że obecne haczyki są bardzo ostre, więc jest zawsze duża szansa, że gdzieś się wbije w rybim pysku. [2020-02-27 15:12]

aldente

widzisz 51 Marek.... Jakub łowi na hak z gumką. Można też z włosem albo bagnecikiem. W takim systemie nie nakładasz przynęty na hak. Dlatego nie musisz używać haczyków dużych.
Teraz haczyk może być maleńki... nr. 12...a Ringers , albo kulka proteinowa może mieć średnicę np. 15mm i wszystko jest ok. Polecam Ci ten sam film na YT , co Jakubowi. Nie ma potrzeby stosować dużych haków i kaleczyć rybę przez to głęboko w pysku! [2020-02-27 21:06]

patryk-kociemba

Jak dla mnie to podstawową sprawą jest, co staosujesz jako zanętę i jaką metodą łowisz. Ja poławiałem ponad 5 kg karpie na pellet 8 mm, stosując jako zanęte pellet 4 mm. [2020-02-28 08:24]

adeac

Moja główna zasada to nie stosować haczyka większego niż przynęta. Po za tym lubię stosować małe przynęty, bo mam na to więcej brań. Małymi haczykami z powodzeniem można łowić duże ryby. Mój ulubiony zestaw wygląda tak: [2020-02-28 20:19]

adeac

[2020-02-28 20:20]

adeac

[2020-02-28 20:21]