Nie wiem dlaczego Ci spadały. Może był tępy i zacięcia nie były skuteczne, może jakaś inna przyczyna czyli inna wada tego konkretnego egzemplarza.
Ogólnie jest wiadomo że haki z krótkim trzonkiem pewniej trzymają, ma to znaczenie w czasie długiego holu dużych ryb. Haki z krótkim trzonkiem mają też o wiele większy kąt skutecznego zacięcia. Jednak to temat na dłuższa wypowiedź a i rysunki by się przydały a ja leniwy jestem. :)
(2014/02/22 20:14)Ale mi spadały właśnie z tego! Dla mnie jest to dziwne bo powinno być na odwrót atu tylko zmiana haczyka na haczyk z długim trzonkiem i rybka jedna za drugą do brzegu wyholowana!
A ten haczyk z krótkim trzonkiem to mikado sensual roach 12. A ten z długim to takie bazarkowe.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Hak z krótkim trzonkiem ma duży skuteczny kąt zacięcia, wbija się głęboko i trzyma pewnie w czasie holu.
Hak z długim trzonkiem ma mały skuteczny kąt zacięcia, wbija się płytko i trzyma stosunkowo słabo a dźwignia tego trzonka na którą poprzez żyłkę dział wędkarz w czasie holu może go łatwo wyrwać.
Ważne jest też wykonanie prawidłowego węzła i dobranie odpowiedniej średnicy żyłki do rozmiaru haka, widywałem haki nr 12 na żyłce 0,30 mm i tak trochę mnie to raziło.
Nie znaczy to że jeden z nich jest lepszy, trzeba tylko to wiedzieć aby dobrać właściwy hak do metody i wielkości łowionych ryb.
Zadzior nie ma żadnego znaczenie w przypadku poruszanym w wątku bo jeśli wędkarz nie popełni błędu to wyholuje rybę i na hak bezzadziorowy a używa się takich gdyby ktoś nie wiedział. :) Zadzior ratuje tylko na chwilę przed samoczynnym wypięciem się haka w czasie powstania luzu na żyłce w czasie holu -powstanie takiego luzu to ewidentny błąd wędkarza.
Używanie haków pod konkretny gatunek to też mocno naciągana teoria bo w czasie jednej zasiadki łowi się różne ryby na ten sam zestaw i jeśli wszystko jest dobrze dobrane nie ma z tym żadnego problemu.
Ale się rozpisałem normalne wędkarskie przedszkole. :)
Rysunek przedstawia kąt skutecznego zacięcia dla poszczególnych rodzajów haka.
Wszędzie niezależnie od presji ryba czasem bierze a czasem nie. Więc to że zaczęły się brania po zmianie haka wcale nie musi oznaczać że to właśnie dzięki tej zmianie. Łowiąc np. na feeder od lat stosuje jeden rodzaj haków oferowany przez większość firm i nie mam problemu - ryba czasem bierze czasem nie i godzę się z tym. :) . Dwa kolory złoty np. do kukurydzy i czarny np. do rosówek oczywiście w kilku rozmiarach.
Dodam tylko by uzupełnić poprzednią wypowiedź że haki a dokładnie ich rodzaje maja znaczenie w metodach specjalistycznych np. przy łowieniu sumów gdzie wielkość przynęty oraz ryby odbiega mocno od średniej.
(2014/02/23 16:27)