Zaloguj się do konta

Haczyk ceny - co na zawody?

utworzono: 2010/03/21 08:40
fliper-89

Witam co powinienem miec na zawody?

jak sie przygotowac?

[2010-03-21 08:40]

pike1703

ja tez startuje pierwszy raz na zawodach i wiem już coś
1 najlepiej kupić sobie bata
2 żyłka powinna  główna 0.14 a przypon 0.10 nawet cieńszy
3 zanęte poszukaj jest bardzo szeroki zakres zanęt lub wymyśl sam jakąś i ją wypróbuj
4 spławik 0.5-max 2g
5 haczyk raczej mały 15-20
to na tyle życze sukcesów

[2010-03-21 10:48]

tinka

W przygotowaniach na zawody w doborze sprzętu musimy uwzględnić rodzaj łowiska (rzeke jezioro, kanał, jego głębokość, nurt wody) i jakie ryby będziemy łowić. Szybką wędką jest bat. Jebo długość trzeba dostosować do łowiska. Najlepiej przygotować kilka gotowych zestawów na drabinkach ze spławikami o różnej gramaturze i kilka przyponów na wymianę żeby nie tracić czasu na wiązanie. Zanęta do wyboru i koloru :-))...  Co najważniejsze zaraz po wędce: nie zapomnij zabrać wymiarowej siatki do przetrzymywania ryb bo całe przygotowania do zawodów szlak trafi jak komisja sędziowska nie dopuści do udziału. Co więcej wymagane jest na zawodach - polecam lekturę regulaminu sportowego połowu ryb w wędkarstwie splawikowym (sprawdź:PORADY- Prawo i przepisy wękarskie/ umieścił: www.stiven_48.wedkuje.pl ).  Pozdrawiam i życzę sukcesów.

[2010-03-21 11:31]

Rool

Na zawodach splawikowych najlepiej jest łapac male ryby typu płocie, ukleje, wzdręgi, a nawet karasie ikrąpie czasami sie trafi okoń ale musi byc wymiarowy . Ja zazwyczaj lapie na bata na takich zawodach, żyłka głowna 0.16 przypon 0.10 haczyk 14 czasami 15 natomiast splawik 1 gram max. Do tego stosuje krętlik poniewaz na zawodach lapie na pinki.Zaneta ma znaczenie bardzo duże powinna byc drobna  i taka która była juz przez ciebie wyprubowana i wiesz ze male rybki chętnie do niej przyplywaja  do zanety koniecznie dodaj pinki i na haczyk zakładaj pinki z wiadra ponieważ przejdą ci zapachem zanęty. To jest mój sposób na udane zawody;] [2010-03-21 17:00]

fliper-89

kolego Rool  ja to wiem ale co dalej zaneta

[2010-03-21 21:16]

torczu

jaka zanete stosujecie na wody stojace na zawodach?
chodzi o konkretna zanete
[2010-03-22 14:46]

Egon89

Witam. Na dzień dzisiejszy w sklepach wędkarskich jest bogaty asortymenty zanęt, więc jest w czym tak naprawdę wybierać.Przed zakupem odpowiedniej zanęty należy, przede wszystkim określić gdzie będziemy łowić(jezioro, rzeka czy może kanał), następnie w jakiej porze roku będziemy łowić (np wiosną kiedy stopnieją lody, woda w zbiornikach się oczyszcza i należy stosować zanęty stonowane tzn ciemne). No i nie można oczywiście pominąć aspektów finansowych. W przedziale cenowym do 30 zł można kupić naprawdę dobre zanęty. Na obecną chwilę polecałbym Grand Prix Magic black Trapera lub zanęty Robinsona:)Pozdrawiam [2010-03-22 14:55]

radomka5

Na zawody sprawdza mi się od lat sensas3000 roach,bream itp. i marcel van den eynde turbo gardons itp.Na 3 godziny starczy 5-8kg plus dodatki:jokers,pinka,biały robak Atraktory zapachowe:coco belge,kopra melasa i wiele innych jeszcze.Cena takiej zanęty i dodatków od 200 do 280zł cena jeszcze przystępna ale efekty są zadziwiające powinieneś być zadowolony mnie nigdy nie zawiodła.Jak dla takiego jak ty może trochę skomplikowana bo pewnie jesteś nie doświadczony ale tanie zanęty nie gwarantują miejsca na podium. [2010-03-22 15:03]

Matys24

Ja widzę że w sumie nie ma co już dodawać do tego więc życze powodzenia na zawodach i pozdrawiam [2010-03-22 16:04]

kakus

Jak na początek to proponuje zanętę Traper GOLD. A rodzaj jej to już zależy od tego co chcesz łapać ja tak zaczynałem i nie narzekam. Życzę powodzenia
[2010-03-22 16:59]

Egon89

Dokładnie tak, uważam, że Firma TRAPER produkuje solidne zanęty sam łapałem kilka sezonów na ich zanęty, właśnie z serii Gold i uważam, że po dodaniu odpowiednich dodatków i aromatów wyjdzie nam bardzo dobra zanęta:) Pozdrawiam
[2010-03-22 19:07]

gustaw1300

Ja bym proponowal zamiast 5-8 kilo zanety na 3 godzinne zawody zastosowac po pol paczki sensasa gardons plus pol paczki marcela bream plus dodatki a reszte uzupelnic ziemia lub glina w zaleznosci na jakiej wodzie lowisz. Do tego dodaj pinke i joka ale wymieszanego z glina lub ziemia ale bez dodatku zanety.Powodzenia i polamania na zawodach [2010-03-22 20:29]