Witam Wszystkich. W przyszłym sezonie wybieram się nad Gwdę w powiecie złotowskim. W okolicach mojego miejsca zamieszkania są tylko małe rzeki niegodne uwagi a tymczasem mnie chodzi o "rzekę z prawdziwego zdarzenia" do, których Gwdę z czystym sumieniem już można zaliczyć. Zazwyczaj nie łowię w rzekach a już na pewno nigdy nie odwiedzam z wędką rzek takich jak Gwda , dlatego postanowiłem zasięgnąć języka na forum wędkarskim. Szukam informacji oraz życzliwych osób zdolnych przekazać mi tę wiedzę - bo jak wiadomo rzeki nie należą do łatwych łowisk i mimo wszystko uczą pokory...Interesują mnie odcinki nizinne w powiecie złotowskim np koło Grudnej, powyżej Lędyczka ( za mostem to już odcinek nizinny) albo gdzieś dalej np. w okolicach Piecewa... Jeśli chodzi o arsenał wędek, to jest on skromnie mówiąc - dość bogaty , niemniej jednak gdybym miał jechać na tę rzekę to zabrałbym ze sobą: 2 bolonki o długości 5 metrów (spławiki 3- 6g), 2 baty:6 i 7 metrów (spławiki 4 -5 g) , jedną zwykłą teleskopową wędkę ze spławikiem bombką 4 g oraz gruntówkę z koszyczkiem 30 g. Co o tym sądzicie? Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby mi doradzić jakie zestawy przygotować i jaką metodą najlepiej w tych miejscach łowić oraz na jakie ryby można liczyć? Uwaga: Nadnotecki Okręg PZW w Pile, zezwala na używanie wyłącznie roślinnych przynęt a zatem popularne mady czy choćby czerwone robaki odpadają... Przyznam ,że łowiąc na tej rzece liczyłbym na ładne płocie, krąpie a w duchu na klenia czy jazia. Dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam.
Dzień dobry. Widzę, że wątek nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Chciałem się tylko dowiedzieć , jak tam łowić np. jakie gramatury spławików i jakie ryby często trafiają na wędkę? Dziękuję. Pozdrawiam. (2017/01/05 17:40)