napewno nie jest w ciąży niemiała by z kim najpierw upewni sie czy to samica ma płetwe grzbietową krutszą od samca a samiec dłuższą i szpiczastą a jak długo jest ten gurami taki gruby
Mylisz się są gatunki żyworodne.
(2013/04/05 09:00)W pierwszej kolejności żeby doszło do tarła ( bo ryby nie są w ciąży) to myszą być co najmniej dwa osobniki tego samego gatunku o odmiennej płci i oczywiście odpowiednie warunki . Gurami zaliczany jest do ryb labiryntowych (Błędnikowce) które to między innymi różnią się od innych ryb tym że budują gniazdo z piany na powierzchni wody i tam składają ikrę opiekując się nim .
Więc z powyższego wnioskują że ta rybka raczej jest przekarmiony , lub chory .
A tak na marginesie to kolega chyba początkujący bo takiego składu ryb w akwarium nie polecam . Trochę to za bardzo zróżnicowane , wymieszane i za dużo tych ryb nawet na durze akwarium . (2013/04/05 15:00)Po prostu poobserwuj trochę dłużej zanim podejmiesz jakieś konkretne decyzje .
Jak jest chora to stan jej się pogorszy , ryba będzie unikała centralnego przebywania , będzie miała zaburzenia w pływaniu , pogorszy się wygląd itd. Jeżeli jest przekarmiona to może za często i za dużo karmisz , zresztą przy takiej ilości ryb i gatunków to karmienie jest trudne bo jedne za dużo jedzą a inne prawie wcale i jest bardzo trudno ustalić dawki . Lepiej czasami mniej podawać niż za dużo . Na koniec proponuję trochę poczytać na temat hodowli i urządzania akwarium , na pewno to Ci się przyda . (2013/04/05 15:40)Witam. Posiadam akwarium z jednym gurami złotym (8-10cm), jednym gurami mozaikowym (5-6cm), dwoma gurami dwuplamymi (5-7cm), oprócz tego skalara, dwa mieczyki, 2 glonojady, suma tygrysiego, kardynałka chińskiego, neonki, i różnego rodzaju danio. Mam jeden problem. Podejrzewam że gurami złoty jest w ciąży, jednak nie jestem pewny na sto procent. Gurami to jest nadęte jak balon. Powiedzcie mi czy ono jest naprawdę w ciąży, czy może jest przeżarte czy może jeszcze coś innego. Nie mam pojęcia co mu morze być. Pomóżcie..