Gumy na szczupaka-jakie polecacie?
utworzono: 2012/10/11 10:04
Witam wszystkich!
Mam prośbę, w temacie szczupaka jestem zielony.
I stąd moje pytanie jakie gumy na szczupaka polecacie? (na jesień)
Będę łowił z brzegu na jeziorze (otomińskim). [2012-10-11 10:04]
Na ostatnim wypadzie 23.09 korzystaliśmy z różnych przynęt na szczupaka i niestety gumy nie okazały się najskuteczniejsze mimo iż znajomy miejscowy poradził nam białe kopyta. Złapane okazy były na wahadłówkę, obrotówkę i woblera.
[2012-10-11 09:27]
Zgodnie z wypowiedzią poprzednika guma tak bo tania ,ale czasami to nie wystarczy i żelazo bierze górę nad silikonem. Miałem kilka takich wypadów na zbiorniki typu gliniaka bądź żwirownia gdzie guma okazała się wybitnie "nie biorąca" a obrotówki i wahadełka czyniły cuda. Kwestia trafienia z przynętą w dany dzień na danym łowisku-ot życie spinningisty.
[2012-10-11 14:01]
Podstawą jest wstrzelenie się z przynęta w gusta ryb w danym dniu.
Zawsze obławianie zaczynam od gum bo sa uniwersalne i tanie więc nimi sonduje wode czy przypadkiem nie powstaly jakies sztuczne zaczepy :) jak silikon jest malo skuteczny to zakladam wszelkie zelastwo i na koncu woblery inaczej jest gdy znam dobrze wodę i wiem na co tam zawsze ryby dobrze reagowaly ale w ostatnim czasie nic u mnie nie dziala :/
[2012-10-11 14:20]
Podoba mi się ta odpowiedź bo to zależy od łowiska , a jeśli chodzi o tanie gumisie , to nie jest do końca prawda ,bo zdarzało mi się ucięcie paru ogonków i w zamian jest to jedna dobra blacha ?????? [2012-10-11 16:00]
Z ogonkami wiadomo jak jest ja takie przynety chowam i pozniej skladuje w puszce po odzywkach i 2x do roku wyrzucam wszystkie gumu i patrze jak tu z g***a bat ukręcić czyli z 2 zrobic jedną. Połowa gum nie ma ogonków a 2 polowa ma zniszczony pysk miejsce w ktorym guma przylega to pierścieni spajających gume z główką i wtedy wystarczy wziac jakis super klej i porobić przeszczepy :).
O tych gumach ze sa tanie mialem na mysli raczej ew zaczepy ze lepiej zerwac gume niz blaszke czy woblera.
[2012-10-11 16:58]
Pewnie że, taniej wychodzi stracenie pięciu gum niż pięciu Mepsów, to się zgadza.
[2012-10-11 18:01]No nie do końca Heniu. Guma 15 cm ( wiesz jaka - 9 zł ), hak z główką jigową - 5,70 zł. To w sumie ile taki zestaw kosztuje ? Ja umiem "odbijać" i odzyskuję z 80 % z zaczepów. Ale jaką demolkę potrafi zrobić szczupak z gumą...
[2012-10-11 20:43]
Cześć Mirku , dobra...... ja mówiłem o najtańszych gumisiach , o tych nie wspominam [2012-10-11 20:52]
Czemu gdy chodzi o szczupaka każdy pyta o przynęty. A nie lepiej poszukać czegos w Google
[2012-10-11 23:35]
Powiem Ci że najlepszych gum na szczupaka nie ma. Mogę Ci polecić producentów którzy wedłóg mnie robią dobre gumy bo nie ma przynęty która na każdym łowisku będzie dobra. Ja używam np. Savage Gear,Dragon,Relax,Barkley. I mogę dać Ci wskazówkę nie wiem czy akurat u Ciebie się sprawdzi ale spróbuj użyć gum 10-15 cm w naturalnych kolorach i prowadź je w miarę wolno.Ale pamiętaj zawsze musisz sam próbować co jest na twoim łowisku najlepsze. [2012-10-12 10:59]
Polecił bym wam spróbować łowić na kolory inne niż łowią miejscowi bo oni łowią na wielkie białe gumiaki , które już się szczupakom opatrzyły. Biorą na nie tylko jak są na prawdę wygłodniałe
lub są po prostu na chodzie.
[2012-10-13 11:37]
Najlepsze są gumki, które mają na brzuszku wypukły kaloryferek, który podczas podszarpywania przynęty wabi szczupaki dodatkową falą. [2012-10-13 20:17]
Dla mnie nie ma najlepszej gumy na szczupaka gdyż łowiłem je na wszystkie modele które mam w pudełku. Najważniejsze żeby ruszał się ogonek. Szczupakowi to wystarczy. [2012-10-13 21:17]