Witam :)W roku 2012 chciałbym zacząć łowić na grunt i tutaj pojawiają się pytania. :)W poprzednich latach łowiłem na spinning tylko i wyłącznie , łowiłem (klenie,okonie,szczupaki) na rzece (Wisłoce). W tym roku chciałbym połowić na grunt strasznie mnie to zaintrygowało po zasiadce karpiowej z moim wujkiem :) . Chodzi mi tutaj nie o wędkarstwo karpiowe a o zwykły gruncik :). Łowiska na których łowie to głównie stawy :). Ryby jakie tam występują to (Karp,płoć,Karaś itp.) .Chciałbym zakupić sprzęt potrzebny do gruntu , a najlepiej to :1. 2 wędki gruntowe - niedrogie :)2. Kołowrotki mam :)3. Akcesoria wszystko co potrzebne do łowienia na grunt :)4. Jakie polecacie (zanęty,przynęty,atraktory)5. Co na jaką rybę :)
Ja na wędkach się nie znam ale akcesoria ci wymienie 1.rurka antysplątaniowa-ok.1zł 2.koszyki jak na stawy to jakieś 25-30 gram- ok. 4-6zł 3.stoperki gumowe-ok. 3zł 4.krętlik ( ja używam krętlika do mocowania przyponu z żyłką głowną, ale można połączyć dwie pętle ze sobą)-ok. 1zł 5.przyponówka 0.16-tu ci ceny nie podam bo nie znam 6.haki nr 10 (uniwersalne)- ok. 5zł
co do punktu 2 to można też zakupić oliwki ale to tyko jako obciążenie bo trzeba wtedy nęcić ręcznie
koksik bardzo dobry opis kolego ja ewentualnie dodał bym jeszcze: zanęta: kulki proteinowezestaw do zakładania koszyczki z ciężarkiem,lub sam ciężarek waga zależy od wędki i checi rzutu. sygnalizator brań jeśli kolega nie bedzie łowił na kijek feedera to tak ode mnie.Pozdrawiam (2012/02/09 20:29)
Jeżeli już kulki to jakie smaki polecacie i jakie wielkości :)Mam pewien staw w miejscowości Rzemień/Staw nr 2 tam są dosyć okazałe karpie :)I tam właśnie łowią na kulki :)Myślę że spróbuję :) Dzięki za porady ;) (2012/02/09 21:09)
Jak czytałem to w lato karpie wolą bardziej owocowe zapachy\smaki. A w zime to tzw. śmierdziuchy jakiś rybny aromat (chyba dobrze to opisałem jeśli są tu jakieś błedy to sorki, nie znam się na karpiowaniu) (2012/02/11 12:43)