Zaloguj się do konta

Grunt na Wiśle

utworzono: 2012/07/17 21:19
hubus20

Witam.czesto jezdze na wiśle w warszawie na leszcze. Teraz pare razy byłem na suma ,ale bez wiekszych efektów.Łowie na drobiową wątróbke. Problem mianowicie jest w tym ,że nie wiem jak na sygnalizator elektroniczny łowic na takim uciągu.Podwieszac jakąś bombke czy poprostu włączyć wolny bieg w kołowrotku? ten uciag może dać mi pare fałszywych brań na sygnalizatorze.Czy dalej łowić na dzwoneczki na szczytówce? bo wydaje mi sie ,że gdy ryba pociagnie poczuje opór to przestaje brać.Pomozecie?
[2012-07-17 21:19]

gruby12345

wedka na stojaco na szczytowke dzwoneczk i hamulec ustaw tak by nurt rzeki nie wyciagal ci zylki z kolowrotka na zarzuconym zestawie ustaw hamulec ciut wicej jak sila pradu branie suma bedzie napewno zauwazalne na przynete polecam zywca pozdrawiam
[2012-07-17 22:07]

hubus20

a moge uzyć wolnego biegu zamiast odkrecania hamulca? to po co dzwoneczki jak on nie bedzie naprezał żyłjki tylko ja wyciągał?
[2012-07-18 18:26]

JOPEK1971

Nienawidzę tego ustrojstwa,jak jesteś wędkarzem to patrz na szczytówkę uzbrojoną w "świetlik".Często nie zdążysz złapac wędki po braniu suma odpoczywając obok wędki,jest "dzyń" i wędkę duża ryba zabiera.:-))) Jak sen przekładasz nad ryby to nastaw sobie budzik na godzinę brania ryb ;-))) [2012-07-18 18:54]

hubus20

czyli normalnie naprężyć żyłke dzwoneczki na szczytówke i czekać ? myślałem ,że jeżeli sum poczuje opór jak bedzie ciągnął to pusci...
[2012-07-18 20:26]

JOPEK1971

czyli normalnie naprężyć żyłke dzwoneczki na szczytówke i czekać ? myślałem ,że jeżeli sum poczuje opór jak bedzie ciągnął to pusci...

Jak będzie ciągnął to nie puści,albo żyłka pęknie,albo wędka w wodzie.Patrz na szczytówkę. 

[2012-07-18 21:02]

Ogon006

Wczoraj wedkarz złowił go w Ostrołęce http://www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120719/OSTROLEKA/120719666   Wielkie GRatulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!
[2012-07-20 11:11]

frotto

Ładnie mięsa będzie z niego :) a sum nawet i tak duży będzie smaczny :)
[2012-07-20 12:00]

KrisFanFan

Witam Hubus20
powiem tak jestem nad wisłą od początku czerwca do w zasadzie grudnia praktycznie 2 do 3 razy w tygodniu.
wędkuje metodą gruntową i z doświadczenia zauważyłem że wątróbka średnio się spisuje gdyż często spada albo przy minimalnym braniu sum ją po prostu ściąga z haczyka.
osobiście używam wędki 4,2m o miękkiej szczytówce, żyłka główna w okolicy 0.30 do tego zależy od poru roku przepon od 30 do 100cm oraz ciężarek przelotowy mnij więcej 100-140 gram.
wędka stoi sztorcem w podpórce. jako przynęty używam na ogół żywca ( od małych krąpi do sporych leszczy i karpi ). najlepszą metodą na zauważenie brania jest standardowy dzwonek gdyż sum nawet najmniejszy bierze pewnie i zdecydowanie i jak złapi to nie odpusci z wędka będzie wariowała :)
pozdrawiam    

[2012-11-29 19:34]

kritur

Co do wątróbki - widziałm ciekawy patent polegający na zakładaniu jej na kotwiczkę. Wątróbkę Przekuwasz np. szydełkiem, do zaczepu szydełka przyczepiasz zawiązany przepon i przeciągasz wątróbkę po przyponie na kotwiczkę.

Dzięki temu kotwiczka jest idealnie schowana, wątróbka trzyma się mocno i nie spada podczas zarzucania. Do tego jest na tyle miękka że przy zacięciu kotwiczka przechodzi jak przez masło.

[2013-03-10 13:59]

Podczas brania suma są takie przeciążenia,że mimo odkreconego hamulca wedkę ze zwykłej podpórki poprostu wyrywa.

Dlatego podpórki mają ok.1m długości.

Wątróbkę możesz zapakować w zwykłą gazę albo w pończochę typu"kabaretki"z dużymi oczkami,sumom to nie przeszkadza a nie bedą klenie zciągać.

[2013-03-20 22:13]