Zaloguj się do konta

Groch-jak przygotować groch?

utworzono: 2010/05/04 21:07
seba18061993

Witam.  Mam pytanie jak przygotować groch ile czasu mam go moczyć i potem ile mam gotować.
[2010-05-04 21:07]

wilczy

Mniej więcej to nie cała godzine,będziesz widział jaki jest czy miekki czy tez twdardy.A i nie zapomnij dodać czosnku do niego
[2010-05-04 23:29]

kazik

Najlepiej groch namoczyć dzień wcześniej , a następnie gotować go pod przykryciem i co jakiś czas sprawdzać czy odpowiedni (trwa to do godziny i zależy od rodzaju grochu).

Ja mam taki sposób a mianowicie namoczony groch wsypuję w uciętą rajstopę , zawiązuję ciasno  i tak zapakowany gotuję w szybkowarze trzydzieści minut  , daje to że tak łatwo się nie rozpada i krócej to trwa.

[2010-05-05 01:49]

fazim

Jakie ryby łowi się na groch?? [2010-05-05 09:46]

wilczy

Nie ma danej reguły ale na groch złapiesz wszytsko;karp,karaś,amur,leszcz,płoć itp. zdarzyło się nawet żę drapieżnik też uderzył.
[2010-05-05 13:11]

mackowiak

ja lubię groch gotować z miodem (niedużo- taka duża lyżka na kilogram) , udało mi się pare ładnych jazi na to skusić.
[2010-05-05 16:06]

seba18061993

dzięki za pomoc
[2010-05-05 21:56]

ayem

Odnośnie tej rajstopy to może być po teściowej wtedy taki groch razem z rajstopom wrzucamy do wody i ryby wypływają ;)
[2010-05-06 17:28]

swiderek1710

witam ja odnośnie tego grochu czy jest jakaś firma którą byście polecili z góry dzięki pozdrawiam
[2010-05-06 18:00]

joker87

Tak, jest taka firma (dość znana) - Polski rolnik :)
[2010-05-13 20:23]

The Piterson12345

kupiłem groch w sklepie wedkarskim był twardy jak kamien . ! na groch u nas biora piekne jazie leszce , czasem karp i lin :)

[2010-05-14 13:47]

ja za grochem i kuku chodzę na bazarek:D
[2010-05-14 13:48]

Groch kupisz najlepiej właśnie na rynku,w sklepie nasiennym ,ogrodniczym ,ale też i zwykłym spożywczym. Pamiętaj tylko ,żeby nie kupić grochu łuskanego,bo wtedy to tylko grochówkę rybom zaserwujesz. Zawsze groch w łupinach (niełuskany)! Ja moczę go przez conajmniej 12 godzin,potem gotuję na małym ogniu tak ok 20 minut. Nie może być za miekki ,bo przetniesz go hakiem przy nadziewaniu. Nabijaj go w ten zarodek kiełka,ja to nazywam (sorry) "łechtaczka" :)) Po wyłączeniu ognia pod grochem ,dodaj jakiś zapach,zamieszaj i niech sobie jeszcze postoi troszkę w tym garnku. Następnie zahartuj go płucząc pod zimną wodą,wsyp do pudełeczka i grzej na ryby. Zanęć paroma garściami i zarzucaj. Dziabniesz na groch leszcza,karpia,jazia,płoć ,a zwłaszcza klenia w rzece. Połam kija. [2010-05-15 09:43]