Granica pomiędzy spinningiem, a innymi metodami ?

/ 57 odpowiedzi
Artur z Ketrzyna

Ponieważ odpowiedź Rzecznika ZG PZW, nie była wyczerpująca, i nie rozwiała moich wątpliwości. Postanowiłem jeszcze raz zwrócić się do niego z zapytaniem.
Zapytałem się;
1). Do jakiej metody sam uważa technikę wędkarską przedstawiona przez autora wątku.
2). Czy jeśli wędkuję z żoną to mogą ze mną wędkować też dzieci lub dziecko.
 Dostałem takie odpowiedzi;
adn 1.

Co do żony,..., ale osobą, która
tworzy wspólnotę majątkową z mężem, a PZW uznaje, że podwójne opłacanie
składek i opłat może nadmiernie obciążyć budżet domowy, więc zgadza się, że
na wodach PZW, wtedy gdy można łowić na dwie wędki, to jedną z nich może
łowić mąż, a drugą żona, która wówczas nie musi wnosić odpowiednich składek i
opłat. Nigdy nie było zezwoleń rodzinnych, a tylko było stwierdzenia w RAPR,
takie jak jest obecnie, z tym, że podstawą do wędkowania była leguitymacja
PZW z wklejonymi znakami składek, a teraz są osobne druki zezwoleń. To może
tworzyć pewne problemy, ale do wyjaśnienia nad wodą w oparciu o RAPR,
który stanowi podstawę do ustalenia jakie zasady obowiązują użytkowników
wód PZW;

Tak więc ogólnie, albo nad wodą jest się opiekunem i pedagogiem (dla
dzieci), albo występuje się w roli wędkującego współmałżonka.
Połączyć tego w jeden rodzinny piknik na jednym stanowisku wędkarskim się nie da,choćby z powodów praktycznych, bo albo się dobrze sprawuje opiekę, albo jest się partnerem wedkującej żony. Dlatego w RAPR sprawy te są uregulowane w odrębnych przepisach.

Przy tym RAPR wyraźnie mówi ile osób i w jakim wieku
może przebywać pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej kartę wedkarską, a także jaka to musi być osoba, jeśmy mamy do czynienia z kilkuosobową
grupą młodzieży nie posiadających karty wędkarskiej. Proponuję bardzo
wnikliwie przeczytać RAPR rodz. II, pkt. 4, 5, 6, 7.

adn 2.

Co do metody. Wg mnie jest to ewidentny szarpak, a nie żadna tam gruntowka lub spinning. Feeder działa na innych zasadach, bo wędka stoi w miejscu, a jedynym sygnalizatorem jest jej szczytówka.

Zaznaczyłem na niebiesko, wypowiedź Rzecznika co do której mam odmienne od niego zdanie. Jak z resztą pewnie wielu ojców. Bo wędkując i piknikując wraz z małżonkiem, da się połączyć wspólne wędkowanie i edukację jak też wypoczynek i to w granicach jednego stanowiska (miejscówki).
Co wy o tym myślicie? (2012/04/20 17:18)

JOPEK1971

Dla mnie metoda "na ciąganego"czy"szuranego"nie ma nic wspólnego z szarpakiem,bliżej do szarpaka jest metodzie tzw. "opadu".według mnie metoda "na ciąganego" to spinning z żywą przynętą i powinien byc dozwolony. (2012/04/20 18:15)

Iras1975

Wiesz co Artur? Sprawiłeś, że się zamyśliłem... Byłeś Ty kiedyś nad wodą? Widziałeś ryby, wędkę itd...?

(2012/04/20 20:56)

covent

Wiesz co Artur? Sprawiłeś, że się zamyśliłem... Byłeś Ty kiedyś nad wodą? Widziałeś ryby, wędkę itd...?

Jesli dobrze zrozumiałem to chyba była odpowiedz rzecznika pzw na dodatkowe pytanie Artura.

(2012/04/20 21:48)

Iras1975

Co polecam wszystkim.:)

(2012/04/20 22:58)

Artur z Ketrzyna

"Co do metody. Wg mnie jest to ewidentny szarpak, a nie żadna tam gruntowka lub spinning. Feeder działa na innych zasadach, bo wędka stoi w miejscu, a jedynym sygnalizatorem jest jej szczytówka."

Jesli dobrze zrozumiałem to chyba była odpowiedz rzecznika pzw na dodatkowe pytanie Artura.

Z tego tekstu wnioskuję, że rzecznik to osoba która wymaga wspomagania farmakologicznego, a Atrur powinien przestać go wypytywać i pojechać na ryby...

http://www.youtube.com/watch?v=dFttaXuC0BM 

Co polecam wszystkim.:)

Widzisz, jest coś takiego jak, zebrania w kole. Tam składasz wnioski i zastrzeżenia. Tylko po to by lepiej nam się wędkowało, łowiska  były zadbane itd.
Ale warunek jest taki. Trzeba tam być i wnioskować, debatować. Poprostu uczestniczyć w życiu koła/PZW.
Jeśli wszystko olewasz, to nie licz też że, coś ktoś za ciebie zrobi. I potem nie narzekaj że w PZW jest źle...
To dzięki nam "aktywnym członkom PZW" i naszej aktywności, można zmienić coś na lepsze.
Wnieść poprawki do RAPR (wnioskować o nie), ustalić cele/budżet koła; zarybienia i inwestycje.
Milczenie jest przyzwoleniem/zgodą, na to co jest...
(2012/04/23 12:41)

jogi

Koledzy ! Albo trzymacie się ściśle Tematu i udzielacie sobie GRZECZNYCH odpowiedzi i skończycie z tymi przepychankami albo temat zostanie zamknięty. (2012/04/23 13:05)