Gotowanie ziaren kukurydzy i konopii

/ 10 odpowiedzi
Witam wszystkich. Proszę o pomoc nwm dlaczego gdy gotowałem ziarna kukurydzy i konopii oczywiście poprzedzone 24h moczenia. Gdy woda z ziarnami sie zagotowała czekałem jeszcze ok 10min i odstawiłem je. Na drugi dzień powtórzyłem to a kukurydza dalej była twarda zrołem to jeszcze 2 razy (łącznie 4 razy). Niektóre ziarna pękły czego oczekiwałem lecz niemal cała jest dalej twarda. Dodatkowo robiłem to wszystko razem z konopią która nie pękła lecz niektóre ziarna pływają na powierzchni. Nwm o co chodzi czy mam stare ziarna czy coś źle zrobiłem totalnie niw wiem. Oglądająfilm wedkarski zdecydowałem się na dwukrotne gotowanie a w efekcie pęknięcie kukurydzy czego się nie doczekałem a na dodatek konopie nichcą opaść na dno a jeżeli opadają to bardzo powolno. Proszę pomużcie.
spines21


http://www.wedkuje.pl/pokaz.php?pokaz=archiwum&szukaj=Gotowanie+ziaren (2015/12/26 13:59)

MegaKarp


Ale mi chodzi o ten szczególny wątek a nigdzie indziej takiego przypadku nie widziałem.
MG (2015/12/26 16:33)

bocznytrok


Jednym z powodów mogły być stare ziarna najgorszej jakości.Jeśli ziarna konopi po moczeniu i gotowaniu pływały to znaczy że były wysuszone. A jeśli chodzi o jakiś patent to do ziaren można dodać trochę sody która podobno przyspiesza pękanie konopi.  (2015/12/26 16:39)

jarek-szwemin


A gdzie kupione były te ziarna?Ja też stawiam na to że były stare. (2015/12/26 16:48)

maniut45


Jestem przekonany,że omawiane ziarna kupiłeś w jakiejś hurtowni pasz a tam one są zleżałe a przede wszystkim stare.Znajdź jakiś plac w okolicy i spróbuj kupić prosto od rolnika.Ja do gotowania kukurydzy  dodaję miodu ale później jest ona bardo lepka.Gotuję wszystko około 4-ch godzin sukcesywnie dolewając wody do garnka ale oczywiście zawsze gorącej jak wlejesz zimną to nie ugotujesz. (2015/12/27 10:33)

jarek-szwemin


Dokładnie.Kukurydza zleżała,przesuszona zbyt mocno nie nadaje się do gotowania.Była susza więc sprzedali jakiś szajs przesuszony. (2015/12/28 16:30)

gruby12345


Ja zalewam kukurydze wrzątkiem przykrywam wiadro deklem i owijam je starym kocem po 12 godzinach wylewam wode i powtorka wrzątek dekel i koc i tak nawet 4 razy przez 2 dni i później gotuje do miekkosci albo jak ziarna pekna . Konopie robie tak samo i potem razem gotuje z kukutydza . Mam ziarna które leza nawet i 2 lata i zawsze sa miekke po gotowaniu . Slyszalem ze kuku można wekować jak kompoty ale nie prubowalem wiec się nie wypowiem . pozdrawiam (2015/12/28 21:01)

jarek-szwemin


Jak miałem gołębie to kupowałem mieszankę dla nich i czasami ją gotowałem na ryby.Kuku,pszenica itp.Gotowałem tylko raz i to wcale nie długo. (2015/12/28 23:07)

lynx


Ja zalewam kukurydze wrzątkiem przykrywam wiadro deklem i owijam je starym kocem po 12 godzinach wylewam wode i powtorka wrzątek dekel i koc i tak nawet 4 razy przez 2 dni i później gotuje do miekkosci albo jak ziarna pekna . Konopie robie tak samo i potem razem gotuje z kukutydza . Mam ziarna które leza nawet i 2 lata i zawsze sa miekke po gotowaniu . Slyszalem ze kuku można wekować jak kompoty ale nie prubowalem wiec się nie wypowiem . pozdrawiam




Można. Kolega tak robił. Samą, w cukrze, w wanilii i trzymała się parę lat. Pokazywał mi nawet trzy letnie. Oczywiście pasteryzował ją. Ja nie robiłem bo jestem za leniwy.
(2015/12/29 13:02)

gruby12345


Ja tego tez nie robie bo mi się nie chce ale zima dla zabicia czasu wiem i znam ludzi co po kilka set kilo tak robia w słoikach po 3 kg w roznych zalewach truskawkowych itp. Tak samo robia przenice soje peluche lubin konopie i wiele innych nasion . Nie ktorzy moi koledzy po kiju to niezli zboczeńcy na ryby . W sumie to duza wygoda ale trzeba mieć czas i miejsce na skladowanie . (2015/12/29 20:18)