Gotowanie kukurydzy-jak dobrze ją przygotować?.

/ 4 odpowiedzi

Witam ! 

Mam prośbe podajcie mi przepis jak gotowaćkukurydze do nęcenia i na haczyk ile dodać cukru waniliowego itp. Poprostu podajcie ile ją gotujecie itp. 

Z góry dziękuje za odpowiedzi !

minus

kupuję ziarna kukurydzy w nasiennym, moczę ją około 10 godzin, potem gotuję przez około 45 minut - 1 godzina aż ziarna będą miękkie. Niczego nie dodaję do gotowania.

Ostatnio kupuję mieszankę dla gołębi, zawiera kuku, groch, łubin, pszenicę, słonecznik i coś wyglądającego jak gorczyca ale nie wiem co to za ziarno

sprawdza się na leszcza i płoć
  (2011/08/03 11:21)

igorski

Ja to zawsze moczę przynajmniej cała dobę ,następnie gotuje ok 30 min.
A na haczyk leci kukurydza z puszki . (2011/08/03 11:31)

Dawid1346

Też chcę sobie nagotować kukurydzy i zaprawić w słoiki. Z tego co wiem to musi to być kukurydza cukrowa, taką dają do puszek i w spisie składników na puszkach od kukurydzy pisze że jest to kukurydza cukrowa. Próbowałem zaprawić zwykłą ale po moczeniu i gotowaniu rozpadła się i nie była taka jak w puszkach, a po krótkim gotowaniu była twarda.  (2011/08/04 19:32)

berthold

panowie moczenie jest zbyteczne ,tak samo długie gotowanie ,normalnie wsujesz kuku tak do 1/3 pojemności garnka zalewasz wodą do pełna i zagotować niedługo starczy 2-5 minut owinąć workiem foliowym aby nie parowało i okryć dobrym termoizolatorem w postaci kołdry lub pierzyny na noc i rano jak znalazł ,sprawdzone i pewne bo przyrządzałem w ten sposób chyba z 2 tony kuku i karpie przez ten czas nie protestowały ,inaczej mówiąc ,smakowało im co potwierdza mój album ze zdjęciami (2011/08/04 21:31)