Jeden duży sum potrafi w zbiorniku kilkuhektarowym zniszczyć całą populacje szczupaka.Np zbiornik po cegielni w Jeleniej Górze-Sobieszów czy też staw w Jasieniu.Ichtiolodzy wiedzą,że najlepszym materiałem rozpłodowym są ryby młode.Powszechnie wiadomo,że niewielu wędkarzy/śmiem twierdzić,że mniej niż jeden %/łowi duże ryby.I nie dlatego,że ich nie ma.Dlatego,że trzeba wyłożyć sporo pieniędzy na mocny sprzęt.Pan Jacek Kolendowicz robi szum medialny wokół swojej osoby ponieważ im bardziej kontrowersyjny artykuł tym większa sprzedaż zarówno pism jak i książek.Z wiedzą na temat różnych lokalnych zbiorników i problemów na nich występujących niewiele to ma wspólnego.
Jeden duży sum potrafi w zbiorniku kilkuhektarowym zniszczyć całą populacje szczupaka.Np zbiornik po cegielni w Jeleniej Górze-Sobieszów czy też staw w Jasieniu.Ichtiolodzy wiedzą,że najlepszym materiałem rozpłodowym są ryby młode.Powszechnie wiadomo,że niewielu wędkarzy/śmiem twierdzić,że mniej niż jeden %/łowi duże ryby.I nie dlatego,że ich nie ma.Dlatego,że trzeba wyłożyć sporo pieniędzy na mocny sprzęt.Pan Jacek Kolendowicz robi szum medialny wokół swojej osoby ponieważ im bardziej kontrowersyjny artykuł tym większa sprzedaż zarówno pism jak i książek.Z wiedzą na temat różnych lokalnych zbiorników i problemów na nich występujących niewiele to ma wspólnego.
Oj Hefeed masz sporo racji. Uważam że najważniejsza w PZW powinna być ochrona wód i duże, na prawdę duże mandaty ( np. za niewymiarową rybę kolegium 5000zł i konfiskata sprzętu ). Jednak bez nakładów na PSR ( SSR działa ale tak serio to g***o może ) i zmian legislacyjnych, nie w PZW ale w Sejmie RP nic nie ruszy do przodu. Ale jak dotować PSR skoro szpitale padają? Kto ma zabrać rybę i tak weźmie czy ma 20cm czy 200cm... Ja nie biorę bo by mi łapa chyba uschła ale to sprawa mojego sumienia, no może zdarzy się raz czy dwa na rok. Osobiście uważam że górne wymiary powinny zejść jeszcze w dół np. szczupak 70cm. Generalnie im mniejsza ryba ( bez przesady ) tym smaczniejsza i lepiej mieści się na patelni, a okazy niech się mnożą :)))
Tylko 70 cm? Czemu tak ostrożnie? Osobiście uważam, że szczupak powinien mieć wymiar ochronny do 60 cm i powyżej 61 cm.
(2011/11/22 11:53)