Górnik

/ 18 odpowiedzi
Siemka mam taka sprawę ponieważ zbliża się koniec mojego pobytu w gimnazjum zastanawiam się gdzie iść dalej do szkoły myślałem żeby iść na kopalnie ale nie wiem jak to jest jak pójdę do zawodówki zwykłej a jak pójdę na technikum jeśli jest ktoś kto mógł by mi pomóc i zna się na tym niech napisze na PW
domin77

kolego jeśli masz warunki żeby się uczyć,to oczywiście technikum (2012/10/21 20:18)

withanight88

kolego jeśli masz warunki żeby się uczyć,to oczywiście technikum

Jeżeli planujesz pójście na studia, masz na to pieniądze to idź do technikum , a jeżeli nie planujesz nic po średniej idź do zawodówki i zdobądź "doświadczenie" .

Pracodawcy wymagają 20 letniego stażu od 19 letniego przyszłego pracownika. (2012/10/21 21:22)

damian123102

a nie wiecie może jak to jest z zarobkami ??? bo słyszałem że po technikum sie więcej zarabia ale nie wiem czy to jest prawda czy to zależy od miejsca w jakim pracuje ?? (2012/10/21 22:21)

wirefree

Zostan rybakiem !

(2012/10/22 00:13)

89krzysztof

a nie wiecie może jak to jest z zarobkami ??? bo słyszałem że po technikum sie więcej zarabia ale nie wiem czy to jest prawda czy to zależy od miejsca w jakim pracuje ??

Jeśli jesteś po technikum to masz wykształcenie wyższe niż po zawodówce. Jesteś technik górnik, więc w przyszłości masz szansę na większe wynagrodzenie.  (2012/10/22 03:53)

Wachta

Masz kogoś w kopalni kto załatwi Tobie pracę? To jest Polska kolego, tylko nasza kochana Polska. (2012/10/22 06:27)

perwer

Masz kogoś w kopalni kto załatwi Tobie pracę? To jest Polska kolego, tylko nasza kochana Polska.

jedyna mądra wypowiedż.

Powiedzcie to kilkuset tysiącom ludzi z wyższym wykształceniem w naszym kraju ,którzy siedzą na bezrobotnym.Ja jestem po technikum i gówno bedziesz miał lepiej w zyciu przez wykształcenie ,jak sam sie dobrze nie zakręcisz i sam se drogi nie wybudujesz.
Idz synek na kopalnie i nie patrz- dobra penzyja ,deputaty węgla,dobre dodatki ,barbórka,jubilat i do tego jak inni twoi koledzy bedza mieli jeszcze 20 lat do emerytury ,to Ty bedziesz już brzuchem do góry leżał z pełnym kontem co miesiąć.Oczywiście wiadomo ze to ciezka harówa i niebezpieczna ,ale kaj jest bezpiecznie dzisiaj.
Druga opcja to mundurówka .Tam tez szybka emerytura ,dobre płace ,dodaki za lata pracy ,trzynastka ,dodatek mundurowy i nic ogólnie nierobienie .
Jak chcesz skończyć u prywaciarza ,zostaniesz dziadem na stare lata ,bo póki bedziesz młodym to jeszcze wyciśnie z ciebie co sie da za marne ochłapy. (2012/10/22 06:37)

Piotr 100574

tak czytając te wszystkie wpisy jestem teraz skłonny uwierzyć że mój wyjazd za granice nie był błędem życiowym :)))))))))))))))))))))))) (2012/10/22 20:18)

89krzysztof

Po technikum na kopalnię się dostaniesz. Bez szkoły i bez znajomości już trudniej...  (2012/10/22 20:46)

Zionbel

He he he :)Napewno nie żałuj :)
Pozdro Zion Bell (2012/10/22 20:56)

Piotr 100574

He he he :)Napewno nie żałuj :)
Pozdro Zion Bell

jakieś 10 lat żałowałem następne 8 sie wahałem czy żałować no i ostatni rok przestałem żałować (2012/10/22 20:59)

damian123102

a powiedzcie mi jeszcze koledzy bo nie wiem czy dobrze rozumiem po technikum tylko bez studiów itd łatwiej dostane sie na kopalnie a ciężej sie dostać pod firme jakąś czy do państwowej ?? bo u mnie z rodziny juz nikt na kopalni nie pracuje niestety i nie wiem jak to teraz jest czy nie połaca się mi iść do technikum tylko od razu do zawodówki bo to bez różnicy ??? i ile zarabia się średnio na państwowej a ile pod firmą i ile na począdku i co ile są jakieś premie ? (2012/10/22 21:27)

perwer

a powiedzcie mi jeszcze koledzy bo nie wiem czy dobrze rozumiem po technikum tylko bez studiów itd łatwiej dostane sie na kopalnie a ciężej sie dostać pod firme jakąś czy do państwowej ?? bo u mnie z rodziny juz nikt na kopalni nie pracuje niestety i nie wiem jak to teraz jest czy nie połaca się mi iść do technikum tylko od razu do zawodówki bo to bez różnicy ??? i ile zarabia się średnio na państwowej a ile pod firmą i ile na począdku i co ile są jakieś premie ?

Młody a dobrze kombinuje he he.
Nie od dzis wiadomo że najważniejszy jest fach w ręce. Powstaja od nowa zawodówki szkół górniczych ,gdzie szkolą młodych hajerów i tez nad tym warto pomyśleć.
Po technikum ma sie tytuł technika .W praktyce nic to nie zmienia szczerze ,a prywaciarz chce zebys cos umiał dobrze zrobic a papierem możesz obwinąć sniadanie do roboty.
Ludzie którzy pracuja dzisaj w firmach mają już 20 swiadectw pracy na koncie .
Jedynie zawody jak piekarz ,mechanik samochodowy itd. gratyfikuja wyuczonych w tym zawodzie pracowników.
Szkoła srednia jest dobra jak chcesz sie dalej uczyc ,lub pracować w zawodzie gdzie średnie wykształcenie jest potrzebne : Policjant ,strażnik w więzieniu itd.
Praca państwowa gratyfikuje lata pracy i wszystkie dodaki jakie Ci ustawodawca przewidział.
Wszelkie premie za lata pracy -jubilaty itd.
Prywatne firmy w większości )szczególnie te małe) nawet wczasów pod grusza nie płacą ,a stawki po 1500zł ludzie dostaja na start nawet jak maja w swoim życiu przepracowane 25 lat .
Jesli jednak zrobisz dobre techniczne wykształcenie -inżyniera ,lub dobrego grafika komputerowego ,lub cos innego na co jest zapotrzebowanie i dostaniesz sie do prywatnej firmy ,to zarobisz i bedziesz zadowolony .Jednak jako zwykły robol ,nie licz na sielanke. (2012/10/23 07:16)

tomasz26552

To i ja coś skrobnę.Więc tak jako Młody za wiele nie zarobisz dlaczego ano dlatego że nie masz choćby lat pracy czy żadnego kursu.Ale jakieś około 2 tysiące na początek powinieneś wyciągnąć + kartki + talon na węgiel mowa o kopalni.Jeżeli pod firmą to może trochę mniej ale nie za wiele.Ja pracuje pod firmą i powiem szczerze że różnicy między zarobkami kopalni nie widzę no nie mamy tylko talonów bo wypłacają do wypłaty za węgiel.Za to wszystko inne jest czyli jubilaty,barbórka,14 pensja,wczasy+premie.Chłopaki pracują na Knurowie i Szczygłowicach.Lecz nie wiem czy wiesz ale możesz się starać o przyjęcie jak skończysz 21 podobno coś się zmieniło tak gadali na szkoleniu.Technikum dobra sprawa można skoczyć do dozoru tylko ja tam bym od razu się nie pchał bez doświadczenia będą cię hajery w konia robić hehe.Praca jak wiadomo lekka nie jest ale czy inne lekkie są też wątpię choć nigdy w innej nie robiłem.Ucz się ucz bo to się przyda kursy rób bo to też ważne nie wiadomo nigdy co się stanie papier to zawsze papier czy potrzebny na pewno no i praktyka bo po co papier bez praktyki.Jak chcesz nazwe firmy to ci napiszę porobisz trochę i pitniesz pod gruba wielu młodych tak robi.Pozdrawiam uf alem się rozpisał ja jeszcze 8 lat jak się nic nie zmieni i wtedy laba hehe (2012/10/23 10:00)

berthold

ale nikt ci jeszcze nie powiedział że jak skończysz technikum czy zawodówkę górniczą to automatycznie przyjmą cię do roboty bo szkoły mają podpisane umowy gwarantujące zatrudnienie na kopalni oczywiście jak stan zdrowia pozwala ,,,jak mogę doradzić to wal na technikum to wystarczy aby dostać się do dozoru za jakiś czas (2012/10/23 15:29)

tomasz26552

Kiedyś tak było że po szkole była robota zagwarantowana.A czy jest tak dalej to nie wiem.bo jeśli tak to niema się nad czym zastanawiać (2012/10/23 17:23)

berthold

Kiedyś tak było że po szkole była robota zagwarantowana.A czy jest tak dalej to nie wiem.bo jeśli tak to niema się nad czym zastanawiać

dalej tak jest (2012/10/23 19:21)

u?ytkownik102195

Myślę, że szkoła zawodowa z pewnością ma powiązanie z jakąś kopalnią i gwarantuje zatrudnienie. Jeśli chodzi o technikum, to czasami mają umowy a czasami nie. Musisz się dowiedzieć w szkole jak to jest. A z tym wykształceniem to jest zazwyczaj tak, że jednemu się opłaci, a innemu nie. Nie ma na to panaceum. Sam się zastanów, czy masz aspiracje by w życiu zostać kimś więcej niż zwykłym robolem. W kopalniach już po kilku latach możesz próbować dostać się na tzw "sztajger zic", bo mając średnie wykształcenie wystarczy zrobić kilka kursów i egzaminów w Urzędzie Górniczym. To są tzw. "dopuszczenia". Ale będąc po zawodówce nie zrobisz kariery w górnictwie. Zawsze będą cię mieć za szmaciarza. A w ten cały patos górniczej pracy nie wierz, bo to tylko taka gadka dla głupich - nie ma żadnego patosu, jest tylko zwykła, czarna robota w syfie, wilgoci, przeciągu, czasem w ukropie. Już chyba lepiej rządzić i być kimś powyżej "ślepra". Ucz się chłopie jak długo tylko możesz - taka przyjacielska rada. (2012/10/23 19:37)