Zaloguj się do konta

Golonka

utworzono: 2011/01/10 11:38
Jędrula

Koledzy , szukam dobrego i sprawdzonego przepisu na golonko .

Bardzo proszę o rady i przepisy :)

[2011-01-10 11:38]

gruby0113

GOlo gotujesz z liściem zielem czosnkiem vegetą magi i pieprzem no i BROWAREK do gotowania jak będzie miękka to na blaszkę i natrzeć ją czosnkiem majerankiem i odrobinką soli z pieprzem  do blaszki wlać BROWARK i zapiec do złotego koloru lub tak jak lubicie do tego chrzanik musztardka i kapustka zasmażana z grzybami i paluchy lizać . Polecam a wiem co pisze SMACZNEGO
[2011-01-10 11:54]

780528

Jędrek dobra golonka, to zjedzona golonka i do tego dobra seta.I jest git wtedy.A tak na poważnie to trzeba by zerknąć do przepisów w necie,bo są warte uwagi.
[2011-01-10 11:55]

marek-debicki

 

Super golonka!

Spotkałem wiele przepisów na golonkę pieczoną, ale poniższy utkwił mi głęboko w pamięci.

Składniki:

  • cztery świeże golonki (niepeklowane);

  • 3 duże cebule;

  • 2 główki czosnku;

  • kminek;

  • sól;

  • kapusta kiszona 0,5-0,7 kg.

Cebulę kroimy na połówki i następnie w plasterki i wkładamy 2/3 części na dno naczynia żaroodpornego lub brytwanki. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy z solą. Golonki nacinamy w dwóch miejscach wokół kości. Nacięte golonki nacieramy roztartym czosnkiem, szczególnie dokładnie w miejscach nacięć. . Układamy golonki na cebuli posypujemy mocno kminkiem i 1/3 plastrów cebuli. Podlewamy 2 szklankami przegotowanej wody.

Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 ° C. Następnie naczynie odkrywamy i dopiekamy golonki około 0,5 godziny.

Wyjmujemy naczynie, golonki wykładamy na talerz. Na dno naczynia układamy kiszioną kapustę, na nią golonki odwróconą strona i pieczemy jeszcze odkryte następne pół godziny.

Smacznego.

[2011-01-10 12:49]

Golonka Jędrek smakuje nailepiej świeżo po wymoczeniu ,nailepsze są takie chude bez tłuszczu i trochę przypieczone na solarium :))))))i jakie winko też pasuje do takiej goloneczki
[2011-01-10 13:04]

gruby0113

mam nadzieję że to zdjęcie wejdzie
[2011-01-12 17:43]

gruby0113

oto 10 golonek które wczoraj robiłem
[2011-01-12 17:44]

Jędrula

Zajebiste mmmmmmmmmmmmm :) [2011-01-12 18:47]

Jędrula

Grześ a peklujesz ? Może masz jakiś fajny przepis na peklę ?

[2011-01-12 18:49]

edyta35

oto 10 golonek które wczoraj robiłem

To są podgolonka , ty chyba nigdy nie robileś golonka , one są znacznie wieksze i maja dużo wiecej mięsa . Ja często piekę golonki w piwie są wspaniałe .
[2011-01-12 19:19]

To są podgolonka , ty chyba nigdy nie robileś golonka , one są znacznie wieksze i maja dużo wiecej mięsa . Ja często piekę golonki w piwie są wspaniałe .


Przemiła koleżanko, z tego co czytałem na profilu kolegi @gruby0113, który robił te 10 golonek, to on jest zawodowym kucharzem. Więc chyba jakiś tam swój sposób ma i chyba terminologię masarniczą również jakąś tam zna.... :) Nie przeczę, że golonkę bym spróbował w kazdej postaci, a zwłaszcza pieczoną i każda propozycja jest apetyczna, a co do nazewnictwa, to tu kłania się też nazewnictwo regionalne, bo u nas to jest GOLONKA
, a nie GOLONKO. 
Więc zwał jak zwał, golonka jest pyszna tak, czy owak. Byle nie peklowana jakimś syfem z saletrą, z obrzydliwie czerwonym i przesolonym od zalewy do peklowania. Pozdrawiam mistrzów golonek.



[2011-01-12 19:55]

Poza tym, na tej focie widzę też typowe, duże kawałki golonek z mięsem. Chyba ze wzgledu na wyrób garmażeryjny w jakiejś restauracji, zostały duze golonki podzielone na dwie części na pół. Stąd może to "podgolonko"... Tak mi się wydaję. Bardziej znam się na baraninie, ale zalewy peklowe maja podobne. [2011-01-12 19:59]

edyta35

Kolego Mastiff ,jeśli by było golonko podzielone na pół to nie byly by widoczne dwa kosci na na wszystkich golonkach na tym zdjęciu . A normalnie duże golonko ma jeden duzy kość a drugi bardzo cienki i po upieczeniu nie bardzo go widać .A to są typowe podgolonka , i żle trafiłes kolego bo jestem kucharzem z 18 - letnim doświadczeniem . [2011-01-12 20:28]

Jędrula

oto 10 golonek które wczoraj robiłem

To są podgolonka , ty chyba nigdy nie robileś golonka , one są znacznie wieksze i maja dużo wiecej mięsa . Ja często piekę golonki w piwie są wspaniałe .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oj Edytko chyba Grzegorz wie co mówi bo to zawodowiec . A Kolega @Mastiff też widać wie o czym gada :)



[2011-01-12 20:29]

edyta35

"Ręce opadają " to chyba znasz . [2011-01-12 20:31]

Jędrula

Znam ale o golonach nie mam pojęcia :)

Wiesz , uiem tylko wrzucić gtolono do wody , ugotować z zielskiem i przyprawami i zapodać do jamy ustnej z musztardą albo chrzanerm mniammmmmmmmm

[2011-01-12 20:36]

tomasz26552

Czy to golonka czy podgolonka ważne żeby smaczne było pozdrawiam
[2011-01-12 20:38]

Kolego Mastiff ,jeśli by było golonko podzielone na pół to nie byly by widoczne dwa kosci na na wszystkich golonkach na tym zdjęciu . A normalnie duże golonko ma jeden duzy kość a drugi bardzo cienki i po upieczeniu nie bardzo go widać .A to są typowe podgolonka , i żle trafiłes kolego bo jestem kucharzem z 18 - letnim doświadczeniem .



No ja nikomu nie umniejszam, więc czemu źle trafiłem? Nie uraziłem Cie przeciez niczym, ani nie zanegowałem Twoich kulinarnych umiejętności. Stwierdziłem tylko, to co widze i jak to nazywa się u nas, oraz co ja lubię. Nie przeczę, że możesz być kucharką, ładną kucharką (bynajmniej profil i fota swiadczą o płci) i wydaje mi się również, że golonki mają tą kość, a nie ten kość. KOŚĆ jest raczej rodzaju żeńskiego. W każdym razie czy to są golonki, czy podgolonki, nie miałbym z nimi problemów z musztardą sareską (TYLKO TĄ) i kielonkiem zimnej sety. No...., podzieliłbym się z Jędrulą. :)


[2011-01-12 20:39]

"Ręce opadają " to chyba znasz .



A to z jakiego powodu?


[2011-01-12 20:40]

tomasz26552

To mnie chociaż tego gnata zostawcie hehe
[2011-01-12 20:41]

*sarepską.... (z Pegaza). [2011-01-12 20:41]

Jędrula

Kolego Mastiff ,jeśli by było golonko podzielone na pół to nie byly by widoczne dwa kosci na na wszystkich golonkach na tym zdjęciu . A normalnie duże golonko ma jeden duzy kość a drugi bardzo cienki i po upieczeniu nie bardzo go widać .A to są typowe podgolonka , i żle trafiłes kolego bo jestem kucharzem z 18 - letnim doświadczeniem .



No ja nikomu nie umniejszam, więc czemu źle trafiłem? Nie uraziłem Cie przeciez niczym, ani nie zanegowałem Twoich kulinarnych umiejętności. Stwierdziłem tylko, to co widze i jak to nazywa się u nas, oraz co ja lubię. Nie przeczę, że możesz być kucharką, ładną kucharką (bynajmniej profil i fota swiadczą o płci) i wydaje mi się również, że golonki mają tą kość, a nie ten kość. KOŚĆ jest raczej rodzaju żeńskiego. W każdym razie czy to są golonki, czy podgolonki, nie miałbym z nimi problemów z musztardą sareską (TYLKO TĄ) i kielonkiem zimnej sety. No...., podzieliłbym się z Jędrulą. :)




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maciuś a feeeeeeeeeee , bożżżżżżżeeeeeeeeeeeeee

Dobraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

[2011-01-12 20:44]

To mnie chociaż tego gnata zostawcie hehe



Jak ktoś lubi skórę i to tłuste, to chętnie oddam. Mój brat tylko to z golonki je, a ja tylko mięso z musztardą Sarepską. Bez musztardy Sarepskiej nawet nie zacznę :)



[2011-01-12 20:44]

edyta35

Z calym szacunkiem kolego Jędrula ale ja też wiem co mówię , a kolega Mastiff wie chyba   wszystko bo się wypowiada w każdym temacie . [2011-01-12 20:47]

Maciuś a feeeeeeeeeee , bożżżżżżżeeeeeeeeeeeeee

Dobraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



A Jędruś, co tam takie feeeeeeeeee.... Po co to zaraz od gnojów i chamów wyzywać....Tak mi się tamto wypskło ino tylko... Ty ty ty.....chłopaku ty....nu nu nu....



[2011-01-12 20:48]

Z calym szacunkiem kolego Jędrula ale ja też wiem co mówię , a kolega Mastiff wie chyba   wszystko bo się wypowiada w każdym temacie .



Uuuuuuuuuuuuuuuuuu.......... kogoś tu kłuje w oczy moja skromna wiedza na to i owo.... Słyszałaś(eś) o sporym bagażu życiowym u ludzi po 40-tce? Masz do mnie coś? Dałem do zrozumienia wyraźnie, że TAK MI SIĘ WYDAJE, nie napisałem ŻE NAPEWNO tak jest, bo ja tego jestem pewien. Jestem natomiast pewien, że Ty masz coś do mojej osoby. A co do MOJEJ wiedzy gastronomicznej, to mam od 25 lat teściową, która jest szefową kuchni kasyna wojskowego, a i sam również duzo gotuję. I nie od 18 lat. Kolega @gruby, który zamieścił fote golonek, też raczej nie jest nowicjuszem u chińczyka albo w kebabie.


[2011-01-12 20:56]