Gliniok Mysłowice plaga sumika karłowatego

/ 18 odpowiedzi
Witam wszystkich.Mam pytanie do bardziej doświadczonych wędkarzy, na co łowić by nie zabrał się za to sumik karłowaty? Lubię wędkować na Glinioku, raz bo blisko, dwa cisza i spokój, trzy są karpie, liny, płocie, wzdręgi, szczupaki, sumy i inna drobnica oraz wspomniany wcześniej sumik. Problem w tym że specyfika tej ryby polega żerowaniu o każdej porze i je dosłownie wszystko, kiedy bym się nie nastawił na linka, czy inny białoryb na początku coś uda się złapać, potem w miejscu nęcenia pojawia się on i już nic innego nie bierze i to każdej porze dnia. Może ktoś ma jakiś sposób by go odstraszyć, zniechęcić? Jakiś składnik zanęty? Na haczyk wabi go wszystko, biały, czerwony robak, kukurydza, kulki, bułka,, brak pomysłów by go odciągnąć od zestawów.
sliwka15

Jest tylko jedna odpowiedź na to pytanie.
Musisz zmienić łowisko. lub zacząć łowić na duże kulki proteinowe.
W innym wrzpadku byczek będzie brał na wszystko ,jeśli już wszedł w łowisko.
DOSŁOWNIE WSZYSTKO :

-różnej maści robaki
-kukurydza
-groch
-chleb
-pszenica
-ciasto
-makaron
- u mnie nad stawem nawet na trupka biorą okazy po 20 cm.!!!!!!! (2011/09/23 12:12)

sash

Wiem że to najprostsze rozwiązanie, ale wiem też że wędkarze wyciągają tam ładne liny, karasie i karpie. Pech, że to są tylko słuchy i żadnego nie spotkałem bo bym podpytał. Myślę że musi być jakiś atraktor zapachowy który nie zwabi byczka. Idę jutro połowić z rana zobaczymy co się będzie działo. (2011/09/23 12:44)

JaroDaw

Wiem że to najprostsze rozwiązanie, ale wiem też że wędkarze wyciągają tam ładne liny, karasie i karpie. Pech, że to są tylko słuchy i żadnego nie spotkałem bo bym podpytał. Myślę że musi być jakiś atraktor zapachowy który nie zwabi byczka. Idę jutro połowić z rana zobaczymy co się będzie działo.

Nie sądzę aby taki istniał ;/ Myślę że ktoś kto wyciągnął ładnego lina, musiał wcześniej wyciągnąć ładne wiadro byczków. ;) (2011/09/23 12:50)

perwer

O gość sie już zadomowił w Mysłowich he.....Jedyne wyjście to łowić z samego rańca---bierze ,ale jest mniej aktywny....a inne rybki swoją aktywnością dochodzą do głosu....przynety dla niego nie mają znaczenia--żre wszystko (2011/09/23 12:57)

DelTor0

Nie sądzę aby taki istniał ;/ Myślę że ktoś kto wyciągnął ładnego lina, musiał wcześniej wyciągnąć ładne wiadro byczków. ;)

Wlasnie, u nas np najgorzej na godzine przed zachodem i godzine po wschodzie slonca, nie mozna sie opedzic od nich...

(2011/09/23 13:01)

JKarp

Cześć
Jarku kulki StarBaits Joker - ponoć mają odstraszać byczki. Tak przynajmniej twierdzi producent.
Janusz JKarp (2011/09/23 13:02)

sash

Właśnie też dlatego postanowiłem połowić z samego rana, co do wiadra byczków pewnie też metoda ale nie wyrobie na haczyki, na 30szt. które dotychczas wyciągnąłem tylko 4 dały się odczepić:-(. Plusem jest to że jak nie ma brań innej ryby sumik jest całkiem smaczny, ale nudny bo co to za wędkowanie ryby, która bierze zawsze i na wszystko. (2011/09/23 13:04)

JaroDaw

Cześć
Jarku kulki StarBaits Joker - ponoć mają odstraszać byczki. Tak przynajmniej twierdzi producent.
Janusz JKarp

Na pewno by warto wypróbować, ale czy są jednocześnie skutecznie wabiące inne ryby, takie jak lin ?

Właśnie też dlatego postanowiłem połowić z samego rana, co do wiadra byczków pewnie też metoda ale nie wyrobie na haczyki, na 30szt. które dotychczas wyciągnąłem tylko 4 dały się odczepić:-(. Plusem jest to że jak nie ma brań innej ryby sumik jest całkiem smaczny, ale nudny bo co to za wędkowanie ryby, która bierze zawsze i na wszystko.

Powiem Ci że czasem chciał bym mieć jedną taką dziurę w Częstochowie, gdzie kolega by pływał, właśnie by mieć odskocznie od reszty wód. (2011/09/23 13:16)

JKarp

Cześć
Tego czy wabi liny to nie wiem.
http://baits.pl/starbaits-kulki-joker-p-1081.html
Może taką 14mm jakby założyć na włosa to i lin by wziął.
Nam brały liny na kulki 24mm z dodatkiem mięsa małży ( takiej co żyją w żwirowniach ).
Janusz JKarp (2011/09/23 13:26)

ziembolo

U mnie nawet na kulki 18mm łapałem (2011/09/23 14:37)

maciek34

A ja nie robie wyjątków,lubie sumika...gdyby nie on to wiele dni nad wodą było by stracone ;] (2011/09/23 18:07)

dario35

sprubuj gotowanej kuku na wlosie lub kule owocowe podobno mniej mu smakuja (2011/09/23 20:17)

perwer

sprubuj gotowanej kuku na wlosie lub kule owocowe podobno mniej mu smakuja

Problem polega na ty że innym rybkom też może mniej smakować.......

(2011/09/23 22:49)

sash

Raport po sobotnim poranku, Od 5 do 7 spinning, na jeziorze kompletnie nic się nie działo, w ciągu dwóch godzin tylko jeden szczupły ok 40cm. Potem zasiadka z gruntem, do południa kompletna cisza, albo coś zrobili ze zbiornikiem bo w niedziele zawody albo po prostu taki dzień, na zanęte poszedł gotowy traper lin-karaś, z dodatkiem ciasta dragona płoć, deczko atraktora płociowego anyż oraz bułka tarta i ziemia. Jest to moja sprawdzona zanęta, tym razem dodałem ziemi i atraktora wynik tak że żadnej ryby, nawet sumika, a zastawiłem się przy tarlisku gdzie ich pełno. No cóż tak już bywa nad wodą, przy brzegu spławiło się mnóstwo drobnicy, podrywka, parę szt. na żywca jest, zmiana zestawu, zarzut na szybko pod trzciny i bombka znika, szczupak ale maluch ok 30cm potem kompletnie nic.  (2011/09/25 18:47)

siri34

ważne że w ogóle coś pociągnąłeś z drapieżnika , bo np na sosinie dziś goście od 12stej na żywca i ani odjazdu nie mieli...kapa jest wszędzie nie wiem czy to taki rok czy już tak będzie zawsze. Ale jak słysze, czytam co się dzieje w takiej szwecji np to normalnie im zazdroszcze że mają tak rybne w drapieżnika akweny wodne (2011/09/25 19:54)

sash

26 września br. zarybili Gliniok karpiem ok 250kg, dziś dołożą kolejne 150kg ale prawdopodobnie na sąsiednie zbiorniki Hubertus I i II. Jak przekonać związek do zamykania zbiornika tuż po zarybieniu? Dziadki już tam nocują mając uciechę wyciągając świeżutkie 2kg karpie, które dopiero wpuszczono. Cóż z tego że zarybiają jak w tydzień tej ryby nie będzie!!! (2011/09/28 12:44)

robin1488

hubertus był zamknięty bo się wczoraj przejechałem zanęciłem mam już rzucać a gość dobuja i mi mówi fakt moja wina nie zauważyłem info może ktoś napisać co było wpuszczane na hubertus ten przy którym jest rybaczówka??? (2011/10/02 10:02)

robin1488

aha może ktoś sprecyzować który staw to gliniok ja chętnie odłowię troszkę sumika do mnie na staw ........ co najlepiej łykają??? (2011/10/02 10:05)