Gdzie szukać szczupaków na dwuhektarowym jeziorku
utworzono: 2017/09/24 20:12
Czołem! Mam pytanie w którym miejscu na jeziorku mogę szukać dużego szczupaka. Zbiornik ma ze 2 hektary i do 8 metrów głebokości przy trzcinowiskach jest jakieś 2-3 metry wody w niektórych miejscach na wiosne jest bujna podwodna roślinność różnego rodzaju zielsko i tp. ostatnio w moim regionie temperatura nie jest wyższa niż 15 stopni celcjusza. gdzie w takiej sytuacji mogę szukać sporych zębaczy na łowisku wyżej opisanym. Pozdrawiam i połamania kija :D [2017-09-24 20:12]
Jak woda na powierzchni ochłodzi się do 4°C i opadnie na dno, to mogą być na ośmiu metrach. Teraz wypatruj, gdzie polują. [2017-09-25 17:46]
chyba nie będzie dobrej odpowiedzi co łowisko to inna bajka. U mnie są podobne zbiorniki, temp wody jakieś 13-16c myślałem, że odeszły na głębszą wodę ale nadal stoją przy brzegu. Zwłaszcza wieczorkiem żerują w koło całego zbiornika bardzo blisko brzegu więc nadal prowadzę przynętę wzdłuż. Nie mam trzcinowiska jedynie blisko drzewka i gałęzie niektóre dotykają wody tam najczęściej biją szczupaki. Dopiero jak temp. wody spadnie do około 10c podejrzewam, że zaczną odchodzić na środek w toń. Teraz tylko na duże gumki w stonowanym kolorze z brokatem (15cm i więcej) i na obrotówki czarne, kropki żółte albo czerwone rozmiar 3 i 4 jakoś sobie zmieniły upodobania bo w zeszłym roku biły nawet na 3-5cm żółte twistery :). Więc jak widzisz nawet co sezon w tym samym zbiorniku może być zupełnie coś innego. [2017-09-28 21:16]
warto szukac szczupakow przy trzcinach i pod wodnych lakach unikalbym otwartej wody [2017-11-11 11:35]
warto szukac szczupakow przy trzcinach i pod wodnych lakach unikalbym otwartej wodyDobrze wyczytane z literatury wędkarskiej... ;>
[2017-11-15 08:23]
warto szukac szczupakow przy trzcinach i pod wodnych lakach unikalbym otwartej wody
Nigdy nie mogę zrozumieć dlaczego nikt się nie wychyli i nie napisze że należy ich szukać w trzcinach i największych zaroślach. :))) Wszyscy łowią tylko tam gdzie jest to ogólnie możliwe. [2017-11-15 08:33]
Dwa hektary to pojęcie względne. Mam w pobliżu kilka takich zbiorników i kazdy jest inny. Małe łowisko wymaga sprawdzenia każdej możliwej miejscówki a zwłaszcza jak łowimy z brzegu... . [2017-11-15 18:03]
ryukon1975 ma trochę racji. Szczupak lubi siedzieć w zielsku ale stamtąd go ciężko wydłubać. Moim zdaniem dla początkujących miejsca na skraju roślinności są najlepsze. Siedzi tam sporo głupiutkich jeszcze pistoletów. Czy to jest książkowe miejsce? Jest, zgadza się. Ale książeki zazwyczaj piszą ludzie, którzy mają trochę pojęcia. [2017-11-15 20:17]