Gdzie opłacić Okręg Katowice (Odra) w Kędzierzynie

/ 20 odpowiedzi
Witam. Jestem wędkarzem z Kędzierzyna -Koźla i chciałbym uiścić opłatę za możliwość łowienia na rzece Odrze na odcinku należącym do okręgu Katowice. W zeszłym roku mogłem opłacić ten odcinek w swoim kole, ale w tym roku już takiej możliwości nie ma. Czy ktoś z mojego miasta opłacał w tym roku ten odcinek rzeki? Czy jest możliwość opłacenia tej składki w moim mieście? Słyszałem że ktoś zbiera karty od grupy wędkarzy z naszego okręgu i jeździ do Raciborza opłacać tą składkę, ale niczego więcej się nie dowiedziałem, a sam nie mam możliwości dojazdu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Roxola

Prawdopodobnie wykupisz zezwolenie na Rogi w swoim Okręgu.
Tak samo my mamy jeżeli chcemy wykupić Okręg Opole.
Jednak w moim Kole, jeżeli skarbnikowi powiesz i dasz pieniądze za potwierdzeniem,
to przywiezie przy okazji pobierania znaczków.
Więc jeżeli masz daleko to spróbuj takiego rozwiązania. Pozdrawiam. (2012/04/06 13:15)

kafarus

Pani która pobiera opłaty w naszym kole poinformowała mnie tylko że będę sam musiał się wybrać, albo zmówić się z innymi wędkarzami (kilka osób podobno tak zrobiło), ale nie podała mi żadnych konkretów, a koło nie organizuje takiej zbiórki. Mnie interesuje odcinek od jazów w Koźlu w górę rzeki. Dziękuje za informacje, może ktoś z mojego miasta sie odezwie kto opłałacał ten odcinek i opisze jak to załatwiał? (2012/04/06 13:27)

Roxola

To czy Pani skarbnik załatwi to, czy też nie zależy jedynie od Jej dobrej woli, ponieważ wykupienie
zezwolenia nie wymaga osobistego wstawiennictwa.
Jest to umowa nieformalna ze skarbnikiem, aby takie zezwolenie dostarczył, ma jedynie taką możliwość.
No i odrobina chęci również jest potrzebna...
Powodzenia. (2012/04/06 13:38)

kafarus

Wychodzi na to że będę musiał szukać pomocy w innym kole, bo Pani skarbnik nawet nie chciała przyjąć rejestru połowu na ten okręg za poprzedni sezon, a przecież rejestr powinno sie składać w kole które taki rejestr wydało. (2012/04/06 13:55)

kafarus

Prawdopodobnie wykupisz zezwolenie na Rogi w swoim Okręgu.
Tak samo my mamy jeżeli chcemy wykupić Okręg Opole.
Jednak w moim Kole, jeżeli skarbnikowi powiesz i dasz pieniądze za potwierdzeniem,
to przywiezie przy okazji pobierania znaczków.
Więc jeżeli masz daleko to spróbuj takiego rozwiązania. Pozdrawiam.

Napisała Pani że mogę wykupić zezwolenie "na Rogi". Chodziło Pani o Odrę, czy o stawy? (2012/04/06 14:40)

Roxola

Kędzierzyn- Koźle, Rogi.... odcinek rzeki Odry, który należy opłacić w Okręgu Katowice.

Potocznie mówimy  ...Rogi :) sorki zapomniałam, że jeszcze są stawy, ale to nie Katowice. (2012/04/06 14:59)

kafarus

Kędzierzyn- Koźle, Rogi.... odcinek rzeki Odry, który należy opłacić w Okręgu Katowice.

Potocznie mówimy  ...Rogi :) sorki zapomniałam, że jeszcze są stawy, ale to nie Katowice.

W rejestrze na okręg Opolski mam napisane że Odra od ujścia kanału Gliwickiego podlega pod okręg Opolski, a ujście tego kanału znajduje się na wysokości dzielnicy Rogi. "Rzeka Odra- 1.1. Obwód rybacki rzeki Odry nr 1
Od ujścia kanału Gliwickiego w m. Kędzierzyn Koźle do ujścia rz. Mała Panew..." (2012/04/06 15:21)

Roxola

- rzeka Odra nr 033 wraz z Kanałem Ulgi w Raciborzu oraz dopływami z wyłączeniem rzeki Psiny
  w miejscowości Kędzierzyn Koźle-Rogi, do mostu drogowego drogi nr 408 do ujścia Kanału Gliwickiego.

Tak stoi w moim rejestrze...

Dodatkowo jeszcze o wyłączeniu z wędkowania w soboty i niedziele...

Tak też było w zeszłym roku.
(2012/04/06 15:31)

kafarus

Czyli poniżej ujścia kanału Gliwickiego mogę łowić bez opłacania składki na okręg Katowicki. Szkoda że nie mogę opłacić odcinka o którym pisałem wyżej w moim kole... W przyszłym sezonie chyba zmienię koło, Pani która pobiera opłaty na moje pytanie o składkę na okręg Katowice potraktowała mnie jak bym chciał wykupić pozwolenie na strzelanie z karabinu do ryb, nie przyjęła nawet rejestru, nie mówiąc już o jakiejkolwiek pomocy lub informacji jak opłacić tą składkę. Przejdę się jeszcze do innych kół w moim mieście, może coś poradzą... Jeszcze raz dziękuje za informacje i pozdrawiam. (2012/04/06 15:56)

trojan24

Witam,
Uprzejmie prosiłbym o potwierdzenie najnowszych wieści dotyczących wedkarstwa na rzece odrze na odcinku od K-Kozle w kierunku Racibórz a dokładnie do miejsca łączenia sie wojewoctwa Opolskie/Śląskie. A mianowicie podczas opłacania karty wędkarskiej (pani w kiosku ruchu) poinformowała mnie że od 01.01.2013 na W/W odcinku rzeki odry nie trzeba dokonywac dodatkowej opłaty na wojewoctwo śląskie bo ten odcinek odry znowu wraca do woj Opolskiego tak jak to kiedyś było. Czy to prawda ?? (Mam tu na myśli lewy brzeg rzeki od miejscowości Lasaki do K-Kozle) (2013/02/03 13:32)

gaardian

Chyba mało prawdopodobna jest taka sytuacja skoro :

http://www.katowice.pzw.org.pl/wiadomosci/72237/60/porozumienie_miedzyokregowe_z_okregiem_pzw_w_opolu (2013/02/03 14:46)

trojan24

Z twojego posta niestety nic nie wnioskuje . Tym bardziej ze chodzi o teren ktory znajduje sie w woj opolskim, a od kilku lat z niewiadomych nikomu powodów przywłaszyło go sobie woj śląskie i życzło sobie dodatkowe opłaty . Chyba raczej każdy się zgodzi że nieco głup... jest mieszkac  (wędkowac od 20 lat i płacic) w woj opolskim 300m od odry i nagle od kilku lat ktoś wpada na taki zaje... pomysł aby wymuszac dodatkowe opłaty na woj śląskie chyba to troszku nie fer albo... I według tej pani która sprzedała mi znaczki zostało to wznieśione . Tylko mnie zastanawia dlaczego w rejestrze brak o tym wzmianki i zgodnie z rejestrem odra ma NR 1 który zaczyna sie od K-Kozle a nie tak jak kiedyś od miej Lasaki. (2013/02/03 19:01)

jorg69

Do trojan24

tez mi sie to nie podoba mieszkam pare metrow od kanalu gl. a to juz Opole

co zrobić głupota nie zna granic

pozdrawiam

(2013/02/04 00:48)

trojan24

Pisałeo do Opola do głównego bo już niepewnośc mnie dobijała. Odpowiedz : ,, Witam.
Na razie czekamy na podpisanie porozumienia. Najprawdopodobniej do końca
lutego powinno być już podpisane.,,      Wiec czekamy i naiwnie wierzymy w lepsze  jutro ;-) (2013/02/06 14:11)

Arcymisiek

Pisałeo do Opola do głównego bo już niepewnośc mnie dobijała. Odpowiedz : ,, Witam.
lutego powinno być już podpisane.,,      Wiec czekamy i naiwnie wierzymy w lepsze  jutro ;-)

Jedynie to nam pozostało,może w końcu pojadę do Miejsca odrzańskiego bez dopłaty.:) (2013/02/06 14:30)

trojan24

lutego powinno być już podpisane.,,      Wiec czekamy i naiwnie wierzymy w lepsze  jutro ;-)

Jedynie to nam pozostało,może w końcu pojadę do Miejsca odrzańskiego bez dopłaty.:)

Widzę że oboje czekamy na tą samą miejscówke hehe  (2013/02/08 13:42)

adler

Porozumienia Okręg PZW Opole

Zapraszam do przejrzenia . Krótko, okręg Opole ma porozumienie z okręgiem Katowickim i Wrocławskim. Zresztą doczytajcie na jakich zasadach ? ! 

(2013/02/14 16:55)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

trojan24

Porozumienia Okręg PZW Opole

Zapraszam do przejrzenia . Krótko, okręg Opole ma porozumienie z okręgiem Katowickim i Wrocławskim. Zresztą doczytajcie na jakich zasadach ? ! 

Czyli nadal muszę dopłacac jak co roku od kilku już lat za wedkowanie na odrze w woj Opolskim w miejscowośći Miejsce odrzanskie. A ja naiwnie wierzyłem że katowickie odpuśći już w tym roku. No chyba że śię myle ??? (2013/02/18 16:06)

paulox

porozymienie już jest podpisane z ok.opole katowice jeśli jesteś z opola to płacisz 50pl i wędkulesz sobie na odrze w rogach (2013/02/18 16:19)

trojan24

Jak już to 25 zł a nie 50 zł znaczki są do kupienia u skarbnika w K-Koźle. Tak wiec temat odra na rok 2013 uważam za zamknięty.   (2013/03/09 10:12)