Zaloguj się do konta

Gdzie na wakacje wędkarskie?

utworzono: 2011/05/05 15:35
Zimorodek75

Koledzy szukam jakiegoś fajnego spokojnego miejsca na wakacje gdzie można dobrze i wygodnie odpocząć no i oczywiści połowić rybeńki ;) Interesują mnie jakieś fajne miejscówki nad jeziorem. Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam i połamania
[2011-05-05 15:35]

Janusz, ale pomóż Ci pomóc i napisz jaka forma wypoczynku Cię interesuje. Namiot, przyczepa campingowa, domek, kwatera, agroturystyka, hotel, pensjonat, dzicz, cywilizacja, góry z jeziorami, morze i jeziora, rzeki i jeziora, niziny z jeziorami, komercje, z rodziną jedziesz, z dziecmi, z wędkarzami, z laikami, sam, z psem, skąd dokąd chcesz jechać, na jak długo?...........no coś bliżej.

[2011-05-05 16:43]

Ten tytuł chyba lepszy, co? [2011-05-05 16:44]

pistol

Witam! Ja zaliczyłem otwarcie sezonu 2011 (łowię głownie szczupaka) nad jeziorem Wersminia w województwie warmińsko-mazurskim. Chociaż mieszkam stosunkowo niedaleko to byłem tam pierwszy raz ;-) To jest akurat lowisko specjalne - 30pln za dzień połowów i 30 wynajęcie dwuosobowej łódki do której możesz używać silnika elektrycznego. Już na otwarcie miałem 5 wyjętych szczupaków (największy 68cm) do tego kilka spięć i kilkanaście pobić więc na esoxa warto. Przede wszystkim dlatego, że jest to łowisko NO KILL. Poza tym w wodzie ma być dużo suma, karpia, leszcza i innych gatunków - niektóre ryby można zabierać w wyznaczonej liczbie. Od bardzo miłego Pana Jurka obsługującego łowisko usłyszeliśmy, że w tym roku dorybiono zbiorniczek 10cioma metrowymi mamuśkami !!!

No ale Tobie chodzi nie tylko o wędkowanie a tam naprawdę możesz nieźle wypocząć. W okolicy jest wiele domków do wyboru, pewnie trzeba je dużo wcześniej rezerwować bo miejsce stanowi wyśmienitą bazę wypadową do zwiedzania Mazur - w pobliżu Giżycko, Mrągowo, Kętrzyn a co za tym idzie wspaniałe lasy, jeziora i inne widoki. Chyba warto tam się wybrać, na wakacje nie tylko z wędką. Pozdrawiam. 

[2011-05-05 17:02]

Jack14

Jak się PZW dowie ile wydajecie na komercjach to zaraz będzie podwyżka o 100 albo 200% od nowego roku.

Straszne !! Ile to wydają ludzie żeby złapać rybę i ją wypuścić.

;-))

Przykład cennik:

Opłaty za łowienie na dużym akwenie:
Cała doba - 60zł
Pora dzienna - od świtu do godz. 23:00 - 40 zł
Tylko noc - 50 zł
Osoby towarzyszące:
Dzień 3 zł
Noc lub doba 5 zł
W ramach opłaty podstawowej dozwolone jest łowienie ryb na dwie wędki.
Za każdą dodatkową wędkę opłata - 30 zł.

Opłata za kampingi i domki letniskowe na wszystkich łowiskach wynosi 40 - 60 zł.
Rozbicie namiotu - 10 zł /doba
Prysznic - 5 zł / osoba
Ustawienie swojego kampingu bez dołączenia energii - 20 zł/doba
Ustawienie swojego kampingu z podłączeniem energii - 30zł/doba
Wypożyczenie grilla - 2 zł
Wypożyczenie maty karpiowej - 10 zł

Opłaty na małych łowiskach:
Cała doba - 20 zł.
Pora dzienna - od świtu do godz. 23:00 - 10 zł
Pora nocna - 15 zł
Osoby towarzyszące:
Dzień 3 zł
Noc lub doba 5 zł
W ramach opłaty podstawowej dozwolone jest łowienie ryb na jedną wędkę

Warunki wędkowania na łowisku pstrągowym
Na tym łowisku nie pobieramy opłaty za wędkowanie, natomiast należy zgłosić chęć łowienia ryb właścicielom. Wszystkie złowione ryby koniecznie trzeba kupić.

Warunki wędkowania na łowisku szczupakowym.
Na tym łowisku nie pobieramy opłaty za wędkowanie, natomiast należy zgłosić chęć łowienia ryb właścicielom. Wszystkie złowione ryby koniecznie trzeba kupić. Zabrania się łowienia ryb na przywiezioną przynętę z zewnątrz.

Warunki wędkowania na łowisku sumowym:
(Najważniejszą atrakcją tego łowiska są białe sumy. Największe sztuki na tym akwenie dochodzą do wagi 100 kg.)
Koszt łowienia na tym zbiorniku wynosi 100 zł za każdą wędkę. Jest to opłata za całą dobę.Za każdą nie zgłoszoną wędkę łowiący poniesie karę 200zł. Zabrania się przywożenia żywca z zewnątrz, jest on dostępny na miejscu. Sumy łowimy na pojedynczy hak. Wszystkie sumy złowione należy wypuszczać. Istnieje obowiązek korzystania z maty.

O ty co trzeba mieć z sobą doczytajcie sami.

[2011-05-05 17:12]

pistol

Na PZW też wydaje i wypuszczam :-P mam swoje tajne łowisko ;-) na którym tylko klusole robią ogromną szkodę a PSR czy SSR ani widu :-(

Wersminia jest naprawdę dobrym pomysłem, jeszcze tak czystego i zadbanego akwenu nie widziałem, nawet prywatnego ... poza tym jak właściciel to wykupił to właśnie kłusole do tego doprowadzili, że bezrybie było. I jak napisałem w pierwszym poście może posłużyć za bardzo dobrą bazę wypadową do wakacacji, z wędką i pozwoleniem PZW. Tylko czy na wodach PZW można liczyć zawsze na udane połowy sam oceń :-P

[2011-05-05 17:24]

Jack14

W tym roku jeszcze nie byłem ale bywają takie łowiska komercyjne gdzie za cały dzień wędkowania 10zł plus 5 zł za osobę towarzyszącą.

I takimi jestem zainteresowany. Podstawowa sprawa, wypoczynek, wędka, zabawa ew. grill za dobrą niską cenę.

Pozdrawiam.

[2011-05-05 17:49]

bursztyn

Cześć, ja planuje w kolejny weekend majowy spędzić w miejscowości Lipczynek w Borach Tucholskich, w cenie domku masz łódkę w silniczkiem, z galerii widać, że w jeziorku jest duża populacja leszcza, lina i szczupaka. Są to atrybuty, które mnie przyciągneły do tej oferty, a jak będzie, to opiszę po weekendzie spędzonym tam... 
[2011-05-05 23:15]

Zimorodek75

Janusz, ale pomóż Ci pomóc i napisz jaka forma wypoczynku Cię interesuje. Namiot, przyczepa campingowa, domek, kwatera, agroturystyka, hotel, pensjonat, dzicz, cywilizacja, góry z jeziorami, morze i jeziora, rzeki i jeziora, niziny z jeziorami, komercje, z rodziną jedziesz, z dziecmi, z wędkarzami, z laikami, sam, z psem, skąd dokąd chcesz jechać, na jak długo?...........no coś bliżej.

Szukam jakiegoś w miare spokojnego miejsca gzie można "pomoczyć kija" posiedzieć przy grillu czy ognisku. Interesują mnie domki min 4 osobowe nad jeziorem. Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam
[2011-05-06 01:42]

Zimorodek75

Cześć, ja planuje w kolejny weekend majowy spędzić w miejscowości Lipczynek w Borach Tucholskich, w cenie domku masz łódkę w silniczkiem, z galerii widać, że w jeziorku jest duża populacja leszcza, lina i szczupaka. Są to atrybuty, które mnie przyciągneły do tej oferty, a jak będzie, to opiszę po weekendzie spędzonym tam... podam linka gdyby ktoś chciał zapoznać się z ofertą: http://www.lipczynek.eu/

Bardzo ciekawa oferta kolego. Koniecznie napisz coś więcej po powrocie. Dzięki wielkie za pomoc i połamania;) Miłego wypoczynku życzę.

Pozdrawiam
[2011-05-06 02:00]

baloonstyle

Szukam jakiegoś w miare spokojnego miejsca gzie można "pomoczyć kija" posiedzieć przy grillu czy ognisku. Interesują mnie domki min 4 osobowe nad jeziorem. Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam

Polecam miejscowość Gowidlino na Kaszubach.
Bardzo rybne jezioro.Możliwość wypożyczenia łodzi, mnóstwo zatoczek, stanowisk wędkarskich, kładki itd.
Nad samym jeziorem znajduje się sporo domków , nic tylko dzwonić :))
czasem jeżdżę tam na rybki i naprawdę zawsze jest grill, cisza i rybka :))
[2011-05-06 08:06]

bursztyn

Oferta spełnia wasze wymagania, domki 4-6osobowe, taras z grillem no i ta łódka dla każdego domku...już nie mogę się doczekać...jeszcze tydzień. Na pewno zdam relację jak było i mam nadzieje, że oprócz browarka i luda się połowić ładne rybki...
[2011-05-06 10:38]

bursztyn

browarka i grilla miało być;)
[2011-05-06 10:39]

gaudi xxxx

Tylko i wyłącznie Wisła-oby tylko nie było przyboru wody-pozdrawiam...
[2011-05-06 10:53]

bursztyn

Pojechałem, zobaczyłem, zdobyłem... Piękna miejscowość-kompletne odludzie w środku lasu...woda bogata w szczupaka, okonia, płoć i podobno leszcza(złowiłem jednego maluszka i jak go czyściłem, to miał w środku mlecz, mają tarło). Polecam wszystkim, zdjęcia w mojej galerii. 
[2011-05-16 15:47]

goodeye

Ja polecałbym okolice Świebodzina. Nie dość że złapiemy tam ładne okazy karpika to jeszcze uda nam się wypoczynek. Lubuskie ma parę fajnych akwenów na których połapiemy rybki natomiast ten w złotym potoku to jeden z najczystszych w tym rejonie. Bardzo polecam
[2012-09-18 13:21]

Peterek

Cześć, ja planuje w kolejny weekend majowy spędzić w miejscowości Lipczynek w Borach Tucholskich, w cenie domku masz łódkę w silniczkiem, z galerii widać, że w jeziorku jest duża populacja leszcza, lina i szczupaka. Są to atrybuty, które mnie przyciągneły do tej oferty, a jak będzie, to opiszę po weekendzie spędzonym tam... 
Mamy rok 2013 - Super ! 220 PLN /doba za domek. 2 psy - 40 PLN/doba, łódka 50 pln/doba. Sra..... serdecznie !!! Wolę nawet namiot. Mam serdecznie dosyć polskiej pazerności.
Jadę w lipcu na Słowację na dwa tygodnie ! Za ogrodzony domek z wygodami nad samą wodą (łowisko 400 ha), 2 sypialnie, kuchnia, łazienka, ubikacja, satelita , łódka z silnikiem el., 4 rowery, etc. etc - płacę 35Euro za dobę. Cena dojazdu TA SAMA. Naszych wynajmujących w Polsce obes.... rzadkim g..... !!!
W ub. roku za 2 tygodnie /4 osoby - domek z wyposażeniem  w dziewiczym terenie w zachodniej Finlandii zapłaciliśmy u znajomego Fina ok. 750 Euro .Doszły koszty podróży i wyżywienie ( zabraliśmy część z Polski).  Ryby jak smoki, po tygodniu nikt nie chciał jeść nawet okonia, szczupaka i sandacza, więc wypuszczaliśmy.

[2013-06-07 21:51]

piotrek69

http://www.domkinamazurach.info/ od trzech lat tam bywam poza sezonem, miło spokojnie cisza i ryba jest
[2013-06-21 14:12]

643620

interesuje mnie dom na Kaszubach nad jeziorem z prywatnym pomostem .Dobrze by bylo zeby jezioro bylo dobre do wedkowania [2016-08-14 15:18]

piotr 0206

Ja wyjeżdżam co rok na Wisłę do Ciechocinka.Kwatera kosztuje 20zł.Natomist za wędkowanie płacimy 15 zł dziennie.Rzeka Wisła na tym odcinku jest prywatna.Ja opłacam za cały rok.120zł.ponieważ bywam tam częściej.Z rybą bywa różnie ale okazy leszczy lub cert można złowić.Regóły nie ma.Sama rzeka i okolica piękna.Cisza i spokój.W porównaniu z w/w opłatami wychodzi tanio. [2016-08-26 13:18]