Zaloguj się do konta

Gdzie na dużego leszcza w okolicach Gliwic ?

utworzono: 2012/09/03 20:39
Zionbel

Witam.
Temat wątku jest mym głównym pytaniem

Gdzie na dużego leszcza w okolicach Gliwic?????
Siedze za leszkiem od początku sezonu i niestety pucha:(

Prosze o info.

[2012-09-03 20:39]

sevik

to zależy ile kilometrów od Gliwic ^^ bo tak to na pławki, rybnik, farskie, tylko trzeba posiedzieć ;p i dobrze zanęcić :)

[2012-09-04 16:10]

pawelex89

A wiesz coś o Farskim? to PZW czy jak? [2014-07-09 18:55]

berthold

chyba nie ma na myśli farskiego tego zaraz za walachowym bo jeśli tak to odpada ,ziombel ciężko ci coś doradzić ja nawet dwa tygodnie temu pojechałem na jez Otmóchowskie troche Nyskie fakt złapaliśmy dwa normalne leszcze  49cm oraz 51 cm ale nas było trzech i 6 wędek 320 km  zrobione ,pomyśleć że za komuny leszcze mniejsze niż 50 cm wypuszczałem z powrotem i nie tylko ja bo tak się kiedyś myślało i tak robiło
u nas nie złowisz leszcza normalnego nie łudż się tak to już jest niestety ,czasem ktoś jakąś wydarę złapie ale to o niczym nie świadczy

ps mój kumpel od la łowi ryby już 40 lat mówi że od następnego roku zmienia hobby ,króliki co kolwiek tylko broń boże nie ryby bo to na paranoję zakrawa jak po nocach zarwanych  widzisz co na hak włazi nic lub leszcze 25 cm
[2014-07-09 21:48]

Zionbel

chyba nie ma na myśli farskiego tego zaraz za walachowym bo jeśli tak to odpada ,ziombel ciężko ci coś doradzić ja nawet dwa tygodnie temu pojechałem na jez Otmóchowskie troche Nyskie fakt złapaliśmy dwa normalne leszcze  49cm oraz 51 cm ale nas było trzech i 6 wędek 320 km  zrobione ,pomyśleć że za komuny leszcze mniejsze niż 50 cm wypuszczałem z powrotem i nie tylko ja bo tak się kiedyś myślało i tak robiło
u nas nie złowisz leszcza normalnego nie łudż się tak to już jest niestety ,czasem ktoś jakąś wydarę złapie ale to o niczym nie świadczy

ps mój kumpel od la łowi ryby już 40 lat mówi że od następnego roku zmienia hobby ,króliki co kolwiek tylko broń boże nie ryby bo to na paranoję zakrawa jak po nocach zarwanych  widzisz co na hak włazi nic lub leszcze 25 cm

Panowie to watek z zeszlego roku :)

Ktoś go odswierzyl...

A co do miejscowek leszczowych to juz kilka obadalem.

Faktem jest ze trza podnecic i trochu poczekac.

ps. Dzisiaj cisna za kaperkiem zobaczyć.

Plany są a jak z wynikami to zobaczymy.

pozdro

[2014-07-10 09:20]

SirHunter

Witam kolegów Wędkarzy,
pamiętam Farskie i Zalone aż pod Sośnice , Walachowe , Wymysłów ,Pietrek ,Pnioki , Were i Piaski  z lat 1974 kiedy jako mlodzieżowiec w kwietniu 15.1974 r wstąpiłem za pozwoleniem rodziców do PZW do kola Makoszowy. Czy też staw MIKI za torami na którym wędkowalismy na czarno ,który był własnością męża skarbniczki Pani Mika z Kola Makoszowy czego wcześniej nie wiedzieliśmy. 
Jeżdiło się tramwajem 3 na pętle do Makoszów czy autobusem 47 na przystanek na życzenie zaraz za przejazdem kolejowym i póżniej przez pola pieszo na Piaski , po drodze wstąpilo sie na Wymyslow i do wieczora podczas wakacji przesiadywało sie nad wodą z wędką.
W tym czasie był to wędkarski paradis. Na Farskim braly leszcze 70 cm , na Piaskach i Petrku szczupaki i karpie a jak bylo za ciepło mzna było się na Werze czy na Walachowym w stawie ochłodzić.
Od ponad 30 lat mieszkam w Niemczech , każdego roku wracam na stare śmieći , chętnie odwiedzam miejsca z dzieciństwa z których mam miłe wspomnienia.Nadal jestem członkiem PZW , kiedyś Kolo Makoszowy dziś Koło Zabrze.
Bardzo sie zmnieniła okolica , nie do porównania z latami 1974.
Dużo natury i przyrody zostało nie odwracalnie zniszczone ( A 4 ) , szkoda.
była to tak piekna okolica.
Pozdrawiam
  [2018-05-16 20:40]