Zaloguj się do konta

Gdzie i jak na szczupaka o tej porze ?

utworzono: 2013/11/30 21:19
pawek121

Witam,Jestem mało doświadczonym wędkarzem i Chciałbym o kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów, gdzie i jak łapać szczupaka o tej Porze. jak i gdzie szukać szczupaka, na jakim gruncie i tak dalej. Jakich gum używać, kollor, i tak dalej. Naprawdę jestem zielony. Dodam że łowie na jeziorze, bardzo ale to bardzo głębokim, około miejscami do 36m głębokości. Jakich metod używać w takiej sytuacji ?  [2013-11-30 21:19]

Witam,Jestem mało doświadczonym wędkarzem i Chciałbym o kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów, gdzie i jak łapać szczupaka o tej Porze. jak i gdzie szukać szczupaka, na jakim gruncie i tak dalej. Jakich gum używać, kollor, i tak dalej. Naprawdę jestem zielony. Dodam że łowie na jeziorze, bardzo ale to bardzo głębokim, około miejscami do 36m głębokości. Jakich metod używać w takiej sytuacji ? 

Poruszyłeś temat tak głęboki jak Twoje jezioro. Moja odpowiedź będzie bardzo ale to bardzo ogólnikowa bo chcąc opisać dokładnie warunki bytowania szczupaka mogła by mi się klawiatura wypisać. Szczupaka szukaj tam gzie się grupuje drobnica. np płocie czy ukleje. W towarzystwie roślinności podwodnej. Przy brzegach na głębokości ponad metr będą te mniejsze ale więcej i łatwiej je złowić. Głębiej są większe ale sprytniejsze i te na spinning nie jest łatwo pojmać.
[2013-11-30 22:51]

tomasz196209

Obejrzyj sobie filmy Fishing with ace tam się wszystkiego dowiesz na co i jak łowić szczupaki z jeziora, Tomek świetnie to opisuje i pokazuje .
[2013-11-30 23:21]

wirefree

Jakis szczuply czy lato czy zima siedzi zawsze przy trzcinach na plytkiej wodzie [2013-12-01 10:39]

pawek121

Ok ok, ale mi nie chodzi o takie 20 cm .. przy trzcinach ..  [2013-12-01 15:32]

pawek121

Dzisiaj przy trzcinach 1 szczupak 20 cm, i okon 20 cm. Około 12:00 potem do 16 nic.  [2013-12-01 16:19]

wirefree

Oj zdziwil bys sie jakie sztuki czaja sie w trzcinach przy brzegu. Ale mlodemu wedkarzowi mozna wybaczyc malo w zyciu widzial. [2013-12-01 17:52]

pawek121

Oj zdziwil bys sie jakie sztuki czaja sie w trzcinach przy brzegu. Ale mlodemu wedkarzowi mozna wybaczyc malo w zyciu widzial.

Chciałbym się zdziwić.. ;)  [2013-12-01 20:09]

wirefree

Zycze powodzenia, za zawsze zaczynam od trzcin i niejedna mamuske juz wytargalem z takiej trzcinowej miejscowki. [2013-12-01 20:15]

pawek121

Zycze powodzenia, za zawsze zaczynam od trzcin i niejedna mamuske juz wytargalem z takiej trzcinowej miejscowki.

Ja bym wolał od razu jakąś babcie :) W takim razie powiedz mi, na jakiej głębokości od trzcin polecasz? Przy samym dnie? I jak daleko od trzcin mam łapać ?  [2013-12-02 18:08]

mateuszwos

Zycze powodzenia, za zawsze zaczynam od trzcin i niejedna mamuske juz wytargalem z takiej trzcinowej miejscowki.

Ja bym wolał od razu jakąś babcie :) W takim razie powiedz mi, na jakiej głębokości od trzcin polecasz? Przy samym dnie? I jak daleko od trzcin mam łapać ? 

Możliwie najbliżej trzcin tak abyś tylko przynęty nie zostawił:) Oczywiście o ile woda w takim miejsce przekracza 1 metr głębokości. Płycej nie ma co. Wabik w połowie głębokości toni prowadź:)
[2013-12-02 19:14]

aldente

Witam,Jestem mało doświadczonym wędkarzem i Chciałbym o kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów, gdzie i jak łapać szczupaka o tej Porze. jak i gdzie szukać szczupaka, na jakim gruncie i tak dalej. Jakich gum używać, kollor, i tak dalej. Naprawdę jestem zielony. Dodam że łowie na jeziorze, bardzo ale to bardzo głębokim, około miejscami do 36m głębokości. Jakich metod używać w takiej sytuacji ?

W wyszukiwarce google wpisujesz: "gdzie szukac szczupaka" . Juz na pierwszej stronie znajdziesz 10 propozycji. Na drugiej stronie znajdziesz nastepne 10...Jesli jestes zielony w tej sprawie, to nieco teorii dobrze Ci zrobi. Szczupakowe babcie zostaw na razie w spokoju. Ta ryba zasluguje na wiedze i respekt!

[2013-12-03 20:27]

pawek121

Witam,Jestem mało doświadczonym wędkarzem i Chciałbym o kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów, gdzie i jak łapać szczupaka o tej Porze. jak i gdzie szukać szczupaka, na jakim gruncie i tak dalej. Jakich gum używać, kolor, i tak dalej. Naprawdę jestem zielony. Dodam że łowie na jeziorze, bardzo ale to bardzo głębokim, około miejscami do 36m głębokości. Jakich metod używać w takiej sytuacji ?

W wyszukiwarce google wpisujesz: "gdzie szukac szczupaka" . Juz na pierwszej stronie znajdziesz 10 propozycji. Na drugiej stronie znajdziesz nastepne 10...Jesli jestes zielony w tej sprawie, to nieco teorii dobrze Ci zrobi. Szczupakowe babcie zostaw na razie w spokoju. Ta ryba zasluguje na wiedze i respekt!

Nie zamierzam z tą rybą nic wielkiego robić. Tylko z nią powalczyć. Więc nie mów mi tu proszę o Respekcie, a jeżeli chodzi o wiedzę, to właśnie dlatego założyłem ten temat. I proszę używaj polskich znaków, bo nasz ojczysty język też zasługuję na respekt. [2013-12-04 17:11]

Według moich obserwacji szczupaki o tej porze roku przebywają w głębszych partiach wody, te drapieżniki o tej porze roku stają się leniwe i nie atakują każdej nawet najmniejsze rybki która obok nich przepływa. Na pewno taki szczupak nie będzie atakował każdej małej sztuki jak może uderzyć raz a konkretnie czyli wniosek jest taki żeby używać większych przynęt. Przez kilka lat zaobserwowałem także że szczupaki podczas późnej jesieni reagują lepiej na przynęty prowadzone po woli a nie agresywnie. Jak wcześniej już wspomniałem szczupaki jesienią są leniwe i wolą wolne tępo prowadzenia ale oprócz tego stają się wybredne i dlatego podczas łowienia trzeba często zmieniać przynęty (głównie chodzi o kolorystykę i prace przynęty). Myśle że taka wiedza na początek powinna ci wystarczyć, ponieważ nie chciało mi się rozpisywać o tym na pięć stron

Pozdrawiam
[2013-12-05 08:49]

pawek121

Według moich obserwacji szczupaki o tej porze roku przebywają w głębszych partiach wody, te drapieżniki o tej porze roku stają się leniwe i nie atakują każdej nawet najmniejsze rybki która obok nich przepływa. Na pewno taki szczupak nie będzie atakował każdej małej sztuki jak może uderzyć raz a konkretnie czyli wniosek jest taki żeby używać większych przynęt. Przez kilka lat zaobserwowałem także że szczupaki podczas późnej jesieni reagują lepiej na przynęty prowadzone po woli a nie agresywnie. Jak wcześniej już wspomniałem szczupaki jesienią są leniwe i wolą wolne tępo prowadzenia ale oprócz tego stają się wybredne i dlatego podczas łowienia trzeba często zmieniać przynęty (głównie chodzi o kolorystykę i prace przynęty). Myśle że taka wiedza na początek powinna ci wystarczyć, ponieważ nie chciało mi się rozpisywać o tym na pięć stron

Pozdrawiam

Z pewnością, dzięki.  [2013-12-05 16:36]

marciniwona

Witam !W ostatnich zimnych dniach z mojego doświadczenia szczupak zszedł na głębinę !I przestał go interesować żywiec 5 godzin moczyłem i nic !Próbowałem na kopytka i też bez rezultatu !Więc założyłem paprocha na bocznym troku z myślą o okoniu i tu niespodzianka !W przeciągu 2 godzin złowiłem dwa szczupaki 51,54 cm trzeci niestety przecioł żyłkę ! Siedziały na 5 metrach przy samym dnie!
[2013-12-05 20:03]

wirefree

A ja w grudniu szczupaki lowie na paprochy i to z powodzeniem miedzy trzcinami na plytkiej wodzie 2 do 3 metrow.   [2013-12-05 21:54]

pawek121

Powiedziecie mi jeszcze, czy księżyc ma jakoś wpływ na szczupaka?  [2013-12-06 23:37]

damiano89

Ja bym wolał od razu jakąś babcie :) W takim razie powiedz mi, na jakiej głębokości od trzcin polecasz? Przy samym dnie? I jak daleko od trzcin mam łapać ? 

Ja proponuje jak najbliżej trzcin bo tam one się chowają czekając na drobnice, choć ja mam inny sposób. Szukam miejsc bytowania małego okonka i tam zawsze trafi się szczupły, nawet na otwartej wodzie;)
[2013-12-07 13:50]

mateuszwos

Powiedziecie mi jeszcze, czy księżyc ma jakoś wpływ na szczupaka? 

Jakiś pewnie ma tylko jeszcze nikt nie ustalił jaki
[2013-12-07 16:32]

aldente

Witam,Jestem mało doświadczonym wędkarzem i Chciałbym o kilka porad od bardziej doświadczonych kolegów, gdzie i jak łapać szczupaka o tej Porze. jak i gdzie szukać szczupaka, na jakim gruncie i tak dalej. Jakich gum używać, kolor, i tak dalej. Naprawdę jestem zielony. Dodam że łowie na jeziorze, bardzo ale to bardzo głębokim, około miejscami do 36m głębokości. Jakich metod używać w takiej sytuacji ?

Nie zamierzam z tą rybą nic wielkiego robić. Tylko z nią powalczyć. Więc nie mów mi tu proszę o Respekcie, a jeżeli chodzi o wiedzę, to właśnie dlatego założyłem ten temat. I proszę używaj polskich znaków, bo nasz ojczysty język też zasługuję na respekt.

Do pawek:
 Widze, ze dysponujesz polskimi znakami, ale sam nie potrafisz ich zastosowac. Na poczatek powinienes sie jednego nauczyc: bycie przemądrzalym to najwiekszy błąd w łowieniu tych ryb! :-)
[2013-12-08 14:01]

pawek121

Nie zamierzam z tą rybą nic wielkiego robić. Tylko z nią powalczyć. Więc nie mów mi tu proszę o Respekcie, a jeżeli chodzi o wiedzę, to właśnie dlatego założyłem ten temat. I proszę używaj polskich znaków, bo nasz ojczysty język też zasługuję na respekt.

Do pawek:
 Widze, ze dysponujesz polskimi znakami, ale sam nie potrafisz ich zastosowac. Na poczatek powinienes sie jednego nauczyc: bycie przemądrzalym to najwiekszy błąd w łowieniu tych ryb! :-)

Kolego, nie oceniaj Pudełka po opakowaniu. Założyłem ten temat celowo, wiedząc, że jest ich już sporo. Lecz żaden  nie odpowiadał do końca na moje pytania. Zresztą, ja nie mam zamiaru się tutaj z nikim kłócić. Ja przyszedłem na te forum głodny wiedzy, a Ty pisząc te posty nic nie wnosisz do tematu. Pozdrawiam  [2013-12-08 23:14]

pawek121

Wracając do tematu.Drodzy koledzy.. 2 dzień z rzędu po wyprawie na moje pobliskie jeziorko złowiłem..Kilka glonów..Nie wiem, powoli wątpię w to jezioro. Łowiłem na żywca, spinig, Duży grunt, mały, blisko trzcin, daleko od trzcin. Na paproszki, na duże gumy, Również z żwycem kombinowałem. od 2-12 cm.. Może jakieś propozycje? Ja już sam nie wiem.. Czy to moja wina, czy po prostu mam pecha. [2013-12-08 23:17]