Francja - Ocean zasady połowu ryb
utworzono: 2011/12/27 02:52
Witam, niedawno przeprowadziłem się do Francji, ogólnie to mam 15 min do oceanu na piechotę i chodzi o to ze bym sobie połowił ale nie wiem nic o tutejszych zasadach... wiem ze można na 3 wędki łowić bo widziałem wczoraj gościa który tak łowił i nic poza tym... Ja i tak bede spinning-owal (jak już coś) chodzi o to gdzie tu wyrobić kartę itp itd piszcie jak najwięcej informacji, Z Gory Dziękuję.
Krzysztof K.
Jeżeli w złym miejscu utworzyłem watek-przepraszam! [2011-12-27 02:52]
Jeśli znasz język to może najprościej będzie podpytać jakiegoś miejscowego wędkarza- pewnie coś by CI wyjaśnil [2011-12-27 11:41]
tu ktoś pisze o wędkowaniu we Francji co prawda na lądzie ale może popytaj gościa to Ci pomoże http://www.wedkowanie.net/topics105/lowienie-w-francji-vt5826.htm [2011-12-27 11:46]
Problem jest taki ze nie znam języka.... Dlatego proszę o pomoc kolegów którzy coś na ten temat wiedza...
Pozdrawiam. [2011-12-27 11:59]
No ale przecież ostatecznie gdzieś musisz iść zaplacić za pozwolenie więc chyba bez krótkiej rozmowy się nie obędzie- może masz tam kogość kto za Ciebie się dogada- z tego co tam ktoś pisze to wygląda, że podobnie jak u nas czyli obocokrajowcy placą tylko pozwolenie- trzeba tylko dopytać jak z morzem. [2011-12-27 12:04]
witam lowie tez we Francji ale na zbiornikach ladowych,pozwolenie mozna tam kupic w kioskach ze sprzedaza tytoniu zazwyczaj maja tam tez sprzet wedkarski i przynete i tam dostaniesz wytyczne( kartke) co ,gdzie i kiedy mozesz lowic .Ja mieszkam przy granicy z niemcami to dostaje w jezyku niemieckim to mi ulatwia bo niemiecki znam ale moze maja tez w innych jezykach musisz pytac na miejscu
[2011-12-27 17:59]
witam lowie tez we Francji ale na zbiornikach ladowych,pozwolenie mozna tam kupic w kioskach ze sprzedaza tytoniu zazwyczaj maja tam tez sprzet wedkarski i przynete i tam dostaniesz wytyczne( kartke) co ,gdzie i kiedy mozesz lowic i na jle wedek sa zbiorniki ze mozesz lowic na 5 wedek i nie wazne czy to spiningowki wszystkie czy gruntowki .Ja mieszkam przy granicy z niemcami to dostaje w jezyku niemieckim to mi ulatwia bo niemiecki znam ale moze maja tez w innych jezykach musisz pytac na miejscu
[2011-12-27 18:04]
Tak jak pisali poprzednicy mozesz kupic licencje w sklepie "Tabac" ale polecam iśc do specjalistycznego sklepu wędkarskiego.
We francji: koszt licencji to :
możliwe opcje licencja tylko na dany departament(czytaj coś jak nasze "wojewodztwo")
7 euro za dzien
13 za tydzien
65 za rok
opłata dodatkowa 25 euro i licencja zostaje rozszerzona na cały obszar francji.
Nie zadjemy żadnych egazminów , idziemy płacimy i dostajemy licencjie gdzie wklejamy swoje zdjęcie.
Wraz z licencja otrzymujemy książeczke "guide de peche" z wymiarami ochronnymi , zasadami połowu. Dodatkowo dostajemy mapkę z zaznaczonymi najlepszymi albo przynajmniej nalepiej zadbanymi i przygotowanymi lowiskami -gdzie tez spotkamy najwiecej osób:/ osczywiscie samemu tez mozna sobie poszukac jakiegoś odludzia.
W każdym departamencie mamy dana fereracje rybacka. U mnie np Federation de peche de Vaucluse gdzie zawsze można zadzwonić i wypytac sie o informacje.
Istnieja 2 kategorie łowisk :
Categoria 1 "Niebieska" duże rzeki ,jeziora morza ... max 4 wędki
Categoria 2 "Czerwona" male kanały ,strumienie max 1 wędka
Kolory i kategorie so naniesionena mapie otrzymanej wraz z licencja.
Łapiemy tylko w dzien , wyjatkiem sa zasiadki karpiowe.
Odnośnie morza .Byłem raz ze znajomym francuzem w Santa maria de la mer, i tlumaczyl tak, ze z brzegu łowimy na normalna licencje jesli sa w danym miejscu jakies ograniczenia z pewnościa bedzie o nich obszerna informacja. A z tych "falochronów" usypanych z kamienii można smialo łapać.
Udanych połowów.I zapraszam na Rhone w okolice avignon /Barbentane [2012-06-17 14:50]
W strefie morskiej nie musisz posiadać licencji i nie ma żadnych limitów dotyczących ilości wędek, haków czy połowów nocnych. Pozdrawiam
[2013-06-09 13:01]
Kolego avallone78 wybieram sie w lipcu nad morze w okolicach Narbonne konkretnie do Gruissan , byłbyś w stanie udzielić wskazówek co do sposobów wedkowania w tych rejonach (chodzi oczywiście o wędkarstwo morskie) surfcastinguję nad Bałtykiem i potrzebuję choćby najmniejszych wieści o tamtejszych sposobach (przynęty, zestawy itp.)
Pozdrawiam całą brać!
[2013-07-09 09:46]