Forum - sugestie i spostrzeżenia

/ 146 odpowiedzi
u?ytkownik37148

Otóż to, i przypinać taki temat jeśli np. przekroczy 200postów.

tak ale jeżeli chodzi o watki na wierzchu to ja bym dodał 2 stałe w każdj metodzie"Poszukujesz sprzętu tu zadaj pytanie!""Chcesz złowić rybę na xxxxx* tu zadaj pytanie"
*nazwa metody bo w każdym dziale będzie inaczej. Wędkarstwo spinningowe to wtedy:"Chcesz złowić rybę na spinning tu zadaj pytanie"
i petent podaje jaką rybę na co i mu pomożemy. A jeżeli chodzi o zanety itp. to jakiej używać to tez będzie w "Chcesz złowić rybę na xxxxx* tu zadaj pytanie!" mniej wątków. A poza tym tak jak kolega mówi najbardziej oblegane na górze. (2011/06/28 11:17)

Bromar

jeszcze taka sugestia :) kojarzycie temat "Jak było dziś na rybach"?
jest to codziennie oblegany temat-wiem. Ale czy nie było by dużym ułatwieniem przypiąć temat jako pierwsza pozycja w danym pod forum? w tym przypadku Wiadomości PZW wiadomości na forum

Jak znam życie i forum, to zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się chciał pochwalić połowem lub klęską i założy nowy wątek,  na przykład Byłem na Wiśle i mi nic nie brało - pomóżcie   :)) (2011/06/28 11:37)

u?ytkownik37148

Jak znam życie i forum, to zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się chciał pochwalić połowem lub klęską i założy nowy wątek,  na przykład Byłem na Wiśle i mi nic nie brało - pomóżcie   :))

no to mu ostrzeżeniem w łeb! :P  (2011/06/28 11:39)

redakcja

Uważnie śledzimy Waszą dyskusję, bo problem faktycznie istnieje. Otrzymaliśmy sygnały od moderatorów i obecnie rozważamy proponowane rozwiązania. Czekamy na Wasze kolejne sugestie i propozycje w tym wątku, tak aby udało nam się stworzyć system zadowalający wszystkie strony.Z wędkarskim pozdrowieniem,Redakcja (2011/06/28 11:52)

u?ytkownik37148

Uważnie śledzimy Waszą dyskusję, bo problem faktycznie istnieje. Otrzymaliśmy sygnały od moderatorów i obecnie rozważamy proponowane rozwiązania. Czekamy na Wasze kolejne sugestie i propozycje w tym wątku, tak aby udało nam się stworzyć system zadowalający wszystkie strony.Z wędkarskim pozdrowieniem,Redakcja

Cieszymy się bardzo, że popieracie Państwo naszą inicjatywę :) (2011/06/28 11:56)

u?ytkownik57785

Jeśli chodzi o pracę moderatorów to nie wątpię że jest ciężka i niewdzięczna...Muszą Oni usestymatyzować setki tematów,przejrzeć tysiące wątków...i równocześnie trzymać pieczę nad jakością wypowiedzi uczestników forum.To,że tematy zbieżne są "wrzucane do jednego wora" nie jest niczym złym-w  razie braku tejże reakcji w końcu doszłoby do całkowitego rozgardiaszu...

Niepokoi mnie co innego...Mianowicie...Jak moderator może zachowywać się w tak karygodny sposób???!!!Szanuję kol. Mastiffa za jego bogatą wiedzę i doświadczenie jednak Jego ostatnie słowne utarczki na pewno nie były na poziomie i nie przystały-tym bardziej moderatorowi,który powinien podobny proceder ukrucać...

Jeśli ktoś nie potrafi okiełznać swoich emocji obrażając innych użytkowników portalu-nie może decydować o tym co jest na forum właściwe a co nie...Zresztą...obelgi słowne w Polsce są ścigane zgodnie z Kodeksem Prawa Cywilnego.

Mam tylko nadzieję,że poczynania podobne się nie powtórzą niszcząc jakości forum i obniżając tak ciężko wypracowanej renomy portalu...

Nie zapomnijmy również o tym,że gro forumowiczów to ludzie naprawdę młodzi,których chłonne umysły absorbują z wędkuje.pl  również takie excesy i mogą je potraktować jako coś normalnego...Panowie!!!Jesteśmy dorośli więc właśnie tak się zachowujmy...A dla młodych wędkarzy powinniśmy być wzorem,skarbnicą wiedzy i etyczną ostoją...

Przytocz, zacytuj mi bardzo proszę te obraźliwe słowa z mojej strony, które podpadają pod paragrafy związane z używanie słów ogólnie uznawanych za obraźliwe w tym kraju, a porównaj do tych, jakimi ja zostałem obrzucany. Czyli moderatorów wszyscy mogą obrażać, wyzywać, jeździć jak po łysej kobyle, a moderator ma milczeć, nastawiać drugi policzek do bicia i opluwany twierdzić, że deszcz pada, tak? Moder to maszyna i ma milczeć. Tematów przenosić nie może, prowokujących do kłótni wątków zamykać nie może, dublowanych zamykać informując o dublu, nie może, poprawiać tytułów, które o niczym nie informują, są z błędami, z małej litery, bez jakiegokolwiek sensu sformułowane, zero stylistyki i logiki, oznajmiające typu- "wędka", "dorsz", "karta", "POMOCY"  etc, to tego wszystkiego nie można robić, bo autor takiego paszkwila się "obrazi" na zmianę jego "poetyckiego" kaszlu, tak? To co może moderator? Wychodzi na to, że NIC! Nie, my mamy takie a nie inne wytyczne od Redakcji i tak pracować będziemy. Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził i kochał dyscyplinę i regulaminy. I nie przeceniajcie "zasług" moderatorów w likwidowaniu wątków, przenoszeniu, zmienianiu i blokowaniu, bo Redakcja portalu również czyta forum i w wielu wypadkach reaguje takimi właśnie posunięciami. Pozdrawiam tych co znają tą robotę.

(2011/06/28 12:20)

u?ytkownik57785

@Bromar :ja uważa, że moderzy dobrze pracują tylko trzeba by lekko zmienić działanie. Jak przykleją wątek to nie usuwać go tylko zablokować a na końcu dodać posta z wpisem "PRZENIESIONY adres wątku gdzie został przeniesiony"

Nigdy, ale to NIGDY nie usuwamy zablokowanego i przeniesionego wątku. Zauważ także, że kiedy ja przenoszę wątek, przeklejam, to zawsze zaczyna się on słowami - TEMAT PRZENIESIONY: , a watek przenoszony jest blokowany, a nie likwidowany. Tak samo robią pozostali moderzy. 

(2011/06/28 12:26)

u?ytkownik37148

Przytocz, zacytuj mi bardzo proszę te obraźliwe słowa z mojej strony, które podpadają pod paragrafy związane z używanie słów ogólnie uznawanych za obraźliwe w tym kraju, a porównaj do tych, jakimi ja zostałem obrzucany. Czyli moderatorów wszyscy mogą obrażać, wyzywać, jeździć jak po łysej kobyle, a moderator ma milczeć, nastawiać drugi policzek do bicia i opluwany twierdzić, że deszcz pada, tak? Moder to maszyna i ma milczeć. Tematów przenosić nie może, prowokujących do kłótni wątków zamykać nie może, dublowanych zamykać informując o dublu, nie może, poprawiać tytułów, które o niczym nie informują, są z błędami, z małej litery, bez jakiegokolwiek sensu sformułowane, zero stylistyki i logiki, oznajmiające typu- "wędka", "dorsz", "karta", "POMOCY"  etc, to tego wszystkiego nie można robić, bo autor takiego paszkwila się "obrazi" na zmianę jego "poetyckiego" kaszlu, tak? To co może moderator? Wychodzi na to, że NIC! Nie, my mamy takie a nie inne wytyczne od Redakcji i tak pracować będziemy. Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził i kochał dyscyplinę i regulaminy. I nie przeceniajcie "zasług" moderatorów w likwidowaniu wątków, przenoszeniu, zmienianiu i blokowaniu, bo Redakcja portalu również czyta forum i w wielu wypadkach reaguje takimi właśnie posunięciami. Pozdrawiam tych co znają tą robotę.

Spokojnie @Mastiff. Dużo serca i pracy wkładasz w to co robisz. Wiem, że jesteś na forum i pracujesz. Dostrzegam ten nakład roboty.  Moderowanie to trudna sprawa. Zwłaszcza w niektórych przypadkach... To ciężka robota ale nikt nie obiecywał że będzie łatwo. Niestety. Niektórzy ludzie nie szanują pracy innych. Praca moderatora jest niewdzięczna. Wiem bo też mam "zaszczyt" być moderatorem i niektóre sytuacje są patowe. Niestety trzeba wtedy wybierać mniejsze zło bo nie ma wyjścia które dogodziłoby wszystkim. Poza tym każdy człowiek się myli a moderator jest człowiekiem. Nikt nie napisał jeszcze programu AI który mógłby moderować na forum. Więc się nie przejmuj ... Swoja prace wykonujesz dobrze a to że większość nie wie nie ma pojęcia co robi moderator to wyzywa itp. Ale oni na miejscu modera nie pokazaliby się dobrze.  (2011/06/28 12:30)

u?ytkownik37148

@Bromar :ja uważa, że moderzy dobrze pracują tylko trzeba by lekko zmienić działanie. Jak przykleją wątek to nie usuwać go tylko zablokować a na końcu dodać posta z wpisem "PRZENIESIONY adres wątku gdzie został przeniesiony"

Nigdy, ale to NIGDY nie usuwamy zablokowanego i przeniesionego wątku. Zauważ także, że kiedy ja przenoszę wątek, przeklejam, to zawsze zaczyna się on słowami - TEMAT PRZENIESIONY: , a watek przenoszony jest blokowany, a nie likwidowany. Tak samo robią pozostali moderzy. 

wiem ze Ty tak robisz @Mastiff ale niestety zdarzają się przypadki że ie ma takiej informacji.  (2011/06/28 12:34)

u?ytkownik37148

jest blokowany ale nie ma informacji gdzi został przeniesiony (u niektórych moderów jak Ty zamykasz wątki to tak jest ) (2011/06/28 12:40)

u?ytkownik57785

Jak znam życie i forum, to zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się chciał pochwalić połowem lub klęską i założy nowy wątek,  na przykład Byłem na Wiśle i mi nic nie brało - pomóżcie   :))

no to mu ostrzeżeniem w łeb! :P 

Dostanie ostrzeżeniem w łeb, to odda 10 razy tak. A potem podniesiony zostaje krzyk, że moderator przesadza, że się czepia, że śmie coś zmieniać, że dyktatura, że cenzura.... No przypomnijcie sobie każdą taką reakcję userów na działania moderów. Macie bardzo dużo racji, ale trzeba też nas zrozumieć, trzeba zrozumieć to, że Redakcja nadal wprowadza usprawnienia, zmiany, przebudowy strony i nie zawsze wszystko będzie hulało jak w szwajcarskim zegarku. Zauważcie także, że wielu moderów już się nawet boi ingerować, żeby kilku stałych prowokatorów i burzycieli nie pojechało im po schabach. Ostatni temat o sumach. Zmieniłem tytuł z "Sum" (wiele mówiący, nie?), przeniosłem do podobnego (sprawdźcie sami, czy nie miałem racji), wcześniejszego o sumach, to wtedy stały mój wróg @Diablo skorzystał z okazji i musiał już wskoczyć mi za to na plecy, a następnie już w stereo z @Nonda jechali na mnie w kolejnym temacie "Apel" i doprowadzili do niepotrzebnej wymiany zdań, w którą dałem się wciągnąć. Ale na to własnie liczyli, żeby pokazać jaką wytrzymałość nerwową ma człowiek. Kpiąco z ironią nazywał mnie "Szefem", ten drugi "Łysą pałą" i liczyli na moje opuszczone oczy, co w ripoście został obdarzony "Lalą" (bo stwierdził, że nie jest chłopcem) i Kpiarzem (to podpada pod Kodeks?). I dlaczego? Bo wypełniałem swoje obowiązki. No niestety, oprócz tego, że jestem moderatorem, to też facetem i testosteron wziął górę (tak jak często Wam :)). Zrobiłem to, czego wymaga ode mnie i innych moderów Redakcja, która takie zadanie nam przydzieliła i zastrzeżeń do naszej pracy nie ma. (2011/06/28 12:49)

u?ytkownik57785

Wielu z Was ma rację, wielu rozumie i mądrze pisze w tym temacie. Ja jednak chciałbym, mimo wcześniejszych nieporozumień i zwary z @perwerem, Darkiem, podać mu szuflę, bo jestem zaskoczony jak tech chłop potrafi sensownie napisać. Już kilka razy się o tym przekonałem i wyciągam grabę. Jeśli Redakcja zapyta o kandydaturę na moderatora, to na pewno podam @perwera. Szufla Darek. Dziękuję tez pozostałym za zrozumienie i poparcie. Mam nadzieję, że @Thomas81 również zmieni zdanie, aczkolwiek nie zabiegam o to akurat od niego. Pozdrawiam. (2011/06/28 12:58)

perwer

Ten wątek całe szczęście był o pólnocy i to było takie kino dla dorosłych....Tam była prowokacja ,uszczypliwośc,bliskie niechęci (taki kocioł wszystkiego),nerwy póściły wszystkim-lecz myśle jakis poziom mimo wszystko był utrzymany ,a kto miał racje to zostawmy-bo tam było kilka etapów,gdzie meritum zostało z  tyłu za nerwami.Na pewno nie szło przegadac o tym że wątek ma byc przeniesiony ,bo przekonanie było że ten temat jest inny itd...i tutaj sie zaczeło....bo przekonanie było ze modek robi to po złości i po tem cały niepotrzebny bieg wydarzeń. Zmiany powinny takim przypadkom zapobiegac i po wejściu na forum musi byc jasne co gdzie ma sie znajdowac.....bez podejrzeń że ktoś jest przeciwny komus i robi coś po złości --bo raczej watpie żeby takie rzeczy miały na forum miejsce (chyba że mało wiem)...

Jest dużo pracy u kolegi  i małe wsparcie by było wskazane.......tlepiej relaksowac sie przed kompem niż tracic nerwy....

(2011/06/28 13:06)

perwer

Wielu z Was ma rację, wielu rozumie i mądrze pisze w tym temacie. Ja jednak chciałbym, mimo wcześniejszych nieporozumień i zwary z @perwerem, Darkiem, podać mu szuflę, bo jestem zaskoczony jak tech chłop potrafi sensownie napisać. Już kilka razy się o tym przekonałem i wyciągam grabę. Jeśli Redakcja zapyta o kandydaturę na moderatora, to na pewno podam @perwera. Szufla Darek. Dziękuję tez pozostałym za zrozumienie i poparcie. Mam nadzieję, że @Thomas81 również zmieni zdanie, aczkolwiek nie zabiegam o to akurat od niego. Pozdrawiam.

Szufla i tak że wyciągam grabe........nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.

(2011/06/28 13:09)

trygław

Aż łezka poleciała...

...he he oczywiście żartuję,ale fajnie jest że potraficie się dogadać.
Pozdrawiam
Trygław (2011/06/28 13:13)

u?ytkownik37148

Dostanie ostrzeżeniem w łeb, to odda 10 razy tak. A potem podniesiony zostaje krzyk, że moderator przesadza, że się czepia, że śmie coś zmieniać, że dyktatura, że cenzura.... No przypomnijcie sobie każdą taką reakcję userów na działania moderów. Macie bardzo dużo racji, ale trzeba też nas zrozumieć, trzeba zrozumieć to, że Redakcja nadal wprowadza usprawnienia, zmiany, przebudowy strony i nie zawsze wszystko będzie hulało jak w szwajcarskim zegarku. Zauważcie także, że wielu moderów już się nawet boi ingerować, żeby kilku stałych prowokatorów i burzycieli nie pojechało im po schabach. Ostatni temat o sumach. Zmieniłem tytuł z "Sum" (wiele mówiący, nie?), przeniosłem do podobnego (sprawdźcie sami, czy nie miałem racji), wcześniejszego o sumach, to wtedy stały mój wróg @Diablo skorzystał z okazji i musiał już wskoczyć mi za to na plecy, a następnie już w stereo z @Nonda jechali na mnie w kolejnym temacie "Apel" i doprowadzili do niepotrzebnej wymiany zdań, w którą dałem się wciągnąć. Ale na to własnie liczyli, żeby pokazać jaką wytrzymałość nerwową ma człowiek. Kpiąco z ironią nazywał mnie "Szefem", ten drugi "Łysą pałą" i liczyli na moje opuszczone oczy, co w ripoście został obdarzony "Lalą" (bo stwierdził, że nie jest chłopcem) i Kpiarzem (to podpada pod Kodeks?). I dlaczego? Bo wypełniałem swoje obowiązki. No niestety, oprócz tego, że jestem moderatorem, to też facetem i testosteron wziął górę (tak jak często Wam :)). Zrobiłem to, czego wymaga ode mnie i innych moderów Redakcja, która takie zadanie nam przydzieliła i zastrzeżeń do naszej pracy nie ma.
No wiesz. moim zdaniem za chamska jazdę po moderatorach, administrator powinien po prostu zamknąć gębę takiemu. To powinno być jasno ujęte. I to nie moderator ale administrator ktoś z Redakcji powinien usunąć konto, żeby nie było ze się moder czepia.Taka osoba uznaje czy to na serio było chamskie itp i wypieprza. Oczywiście jeżeli takie coś będzie serio wyglądało na wycieczkę w kogoś stronę. Sorry ale ty wykonujesz obowiązki a jak jemu coś się nie podoba to nie bluzgi tylko niech KULTURALNIE  wyjaśni że jego zdaniem post nie powinien zostać przeniesiony. Niestety niektórzy aż rwą się żeby komuś wkopać i nie potrafi zamknąć jadaki. Cały czas napierdalają tom samo obrażając moderatorów i innych użytkowników jak coś sie im ni podoba i nie potrafią tego jak normalni ludzie rozwiązać to WYJAZD STĄD. Ja wiem wolność słowa ale niestety wolność nasza kończy się tam gdzie zaczyna się wolność innego człowieka a żyjemy razem nie na bezludnej wyspie każdy sam dlatego albo jesteś fair albo wypadasz. (2011/06/28 13:15)

u?ytkownik37148

http://forum.wedkuje.pl/post/jaki-kolor-i-jakie-gumy-na-suma-pomocy/299226/0#299279

Sami zobaczcie........... I moder ma tego nie tykać, tak? :) I zmienimy to, przeniesiemy, zablokujemy i taki @Diablo napisze, że przynęty sztuczne a żywiec czy nęcenie suma, to całkiem odrębne tematy. Nie, że o sumie, tylko całkiem inne. Proszę sami podpowiedźcie co moderator ma zrobić w takiej sytuacji.

po pierwsze kocham POMOCY i !!!!!!!!!!!!!!!! w temacie. Co moderator powinien ? Zablokować i teraz nie wiem jakie są wytyczne Redakcji jeżeli w ogóle w tym temacie są. Ale np na knivsach po prostu moder wpisuje ze temat już był i koniec. Nie przenoś. Niech się sam pomęczy.  (2011/06/28 13:19)

Jędrula

No tak , to racja , że przed połączeniem wątków trzeba zamieścić info w starym i go nie usuwać albo zrobić to po paru tygodniach tak aby autor dowiedział się co stało się z jego tematem .

Wiele racji macie Koledzy w wielu sprawach , to bardzo pomaga nam w moderowaniu , Wasze sugestie są w większości trafne i całkiem rozsądne . I jestem w szoku bo jak widać starzy wrogowie potrafią podać sobie grabę co Panowie bardzo dobrze wróży przyszłości tego forum , Maciek , człowieku chylę czoła , po takich sprzeczkach i Wy sobie piątkę strzelacie ?! Super Panowie , macie JAJA :)

Chciałbym również dodać , że na Naszym forum jest kilku użytkowników którzy tylko czekają aby

dokopać moderatorom I ośmieszyć nas w oczach redakcji . Może sami chcieliby zostać modami i dlatego są złośliwi ? Nie wiem , nie chcę wiedzieć . Robię w miarę możliwości co do mnie należy ,

staram się trzymać spokój co ostatnio całkiem dobrze mi-Nam wychodzi zważywszy , że w pamięci mam wojny jakie tutaj miały miejsce .

Ze względu na powyższe pozwolę sobie sobie zmienić treść tematu tego wątku gdyż jak mniemam autor nie miał w zamyśle owego bałaganu a chodziło raczej o coś zgoła innego .

(2011/06/28 16:22)

u?ytkownik37148

Ze względu na powyższe pozwolę sobie sobie zmienić treść tematu tego wątku gdyż jak mniemam autor nie miał w zamyśle owego bałaganu a chodziło raczej o coś zgoła innego .

spoko rozumiemy :)
właśnie zauważyłem osoby które się do was przyczepiają chciały zostać modami przynajmniej niektórzy... no cóż zazdrość... Właśnie skoro Szanowni Moderatorzy zajrzeli do tego wątku to dajcie jakieś swoje spostrzeżenia co według Was trzeba jeszcze zmienić. Dbacie o porządek i wiecie co Wam jest potrzebne. Wypunktujcie wszystko :) i napiszcie z czym się ewentualnie nie zgadzacie co popieracie i co chcecie zmienić pzdrjamesbond (2011/06/28 16:30)

Jędrula

Tutaj chodzi o regulamin portalu , prawa i obowiązki użytkowników . Najlepiej aby głos zabrała redakcja w tej sprawie . Regulamin to strasznie trudna sprawa , tworzyć prawo ( nawet na tym portalu ) to wielka odpowiedzialność , sam próbowałem ale to trudne . Dlatego proszę o kolejny głos redakcji w tej sprawie , może zrobimy-Cie coś co pokaże nam ( przepraszam za to wojskowe sformułowanie ) wszystkim gdzie nasze miejsce w szeregu ?

(2011/06/28 16:41)

u?ytkownik37148

Tutaj chodzi o regulamin portalu , prawa i obowiązki użytkowników . Najlepiej aby głos zabrała redakcja w tej sprawie . Regulamin to strasznie trudna sprawa , tworzyć prawo ( nawet na tym portalu ) to wielka odpowiedzialność , sam próbowałem ale to trudne . Dlatego proszę o kolejny głos redakcji w tej sprawie , może zrobimy-Cie coś co pokaże nam ( przepraszam za to wojskowe sformułowanie ) wszystkim gdzie nasze miejsce w szeregu ?

Redakcja chce abyśmy jeszcze coś zaproponowali a Oni to później połączą i zrobią tak żeby  było dobrze. :) (2011/06/28 16:56)

Diablo

http://forum.wedkuje.pl/post/jaki-kolor-i-jakie-gumy-na-suma-pomocy/299226/0#299279

Sami zobaczcie........... I moder ma tego nie tykać, tak? :) I zmienimy to, przeniesiemy, zablokujemy i taki @Diablo napisze, że przynęty sztuczne a żywiec czy nęcenie suma, to całkiem odrębne tematy. Nie, że o sumie, tylko całkiem inne. Proszę sami podpowiedźcie co moderator ma zrobić w takiej sytuacji.

po pierwsze kocham POMOCY i !!!!!!!!!!!!!!!! w temacie. Co moderator powinien ? Zablokować i teraz nie wiem jakie są wytyczne Redakcji jeżeli w ogóle w tym temacie są. Ale np na knivsach po prostu moder wpisuje ze temat już był i koniec. Nie przenoś. Niech się sam pomęczy. 

Kolego Jamesbond
Niech się sam pomęczy??? Wpisz sobie proszę jakąkolwiek frazę w polu "szukaj" na głównej stronie portalu. Co byś nie wpisał i jakie kategorie wyszukiwania wybierał zawsze pojawia się to samo. Czyli kilkanaście ostatnich wpisów na forum. Wyszukiwarka najzwyczajniej w świecie NIE DZIAŁA.
I jak maja nowi użytkownicy znaleźć odpowiedź na nurtujące je pytanie jeśli nie zakładając nowy watek? (2011/06/28 17:28)

obcy91

To i Wiesław ma rację, wyszukiwarka do zmiany. Najlepiej jakby szukała ona słowo z tematu a nie z postów. (2011/06/28 17:34)

u?ytkownik37148

Kolego Jamesbond
Niech się sam pomęczy??? Wpisz sobie proszę jakąkolwiek frazę w polu "szukaj" na głównej stronie portalu. Co byś nie wpisał i jakie kategorie wyszukiwania wybierał zawsze pojawia się to samo. Czyli kilkanaście ostatnich wpisów na forum. Wyszukiwarka najzwyczajniej w świecie NIE DZIAŁA.
I jak maja nowi użytkownicy znaleźć odpowiedź na nurtujące je pytanie jeśli nie zakładając nowy watek?

sorry to jak np. kol @ Mastiff @ Bromar znajdują adresy tych watków? Pamiętają? Nie sądzę. Można zawsze wkleić site:forum.wedkuje.pl"zapytanie/tytułwatku" i będzie albo normalnie w google.pl . Inni sobie jakoś radzą. (2011/06/28 17:37)