odlewam sobie główki okoniowe na hakach nr 4 w gramaturze 1, 2 3 gramy i na szczupaczki na haku 3/0 o gramaturach 4, 5, 6, 8 gramów. Formy zrobiłem z gipsu budowlanego, jak dojdziesz do wprawy, wychodzą idealne i redukujesz koszty do minimum. W razie czego słuzę rada i zdjęciami
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Witam,
Na początku napiszę, że jestem tu całkowicie nowy (przed chwilą się zarejestrowałem) i nie znam się na wędkarstwie wcale. Znam się trochę na innych różnych rzeczach jak: stolarka, żywice, obrabianie aluminium itp. . Jakiś czas temu wykonałem dla znajomego formę odlewniczą do ołowiu według jego wytycznych, które dotyczyły masy ciężarków i ogólnie układu (gdzie drucik, gdzie cyferka itp.). Wygląd, wykonanie i rozwiązania techniczne to moje dzieło, a kolega mówi, że zaje… to wygląda, więc postanowiłem ją tu zamieścić i może sprzedać kolejne formy ;) Wszystko bez spiny na luzie.
Ogłoszenie zamieściłem też na olx bo na allegro trzeba płacić, a to raczej w ramach hobbystycznych zajęć, a nie biznesu . Cenę podałem 240zł (rada znajomego) – co o tym myślicie?
Krótki opis: Forma została wykonana z aluminium (frezowana). Jedna forma umożliwia odlanie ciężarków o wadze: 10, 12, 15, 18, 21 i 25 gramów. Na odlewach widoczne jest oznaczenie ciężaru poszczególnych ciężarków. Uchwyt wykonany jest z drewna dębowego, dobrze izoluje ciepło aluminium (można odlewać trzymając za uchwyt). Zawiasy mosiężne niewidoczne po zamknięciu formy.
Dodatkowo jest możliwość wygrawerowania napisu (dedykacji) na zewnętrznej aluminiowej lub drewnianej części formy.
Czy może Pan wykonać formę na główki o innym kształcie, np trójkątne, głowa rybki itp... ? No i zdecydowanie mniejsze gabaryty, powiedzmy ok 2 - 5 gramów?