Forma do odlewania główek jigowych

/ 15 odpowiedzi / 4 zdjęć
Witam.Jak w/w temacie forma do główek na haku 4/0 a gramy od 10 do 24.Pozdrawiam
Blitz

Raczej nie kupisz, chyba że na zamówienie. Zrób sobie sam :) (2011/11/30 18:34)

Zibi88

odlewam sobie główki okoniowe na hakach nr 4 w gramaturze 1, 2 3 gramy i na szczupaczki na haku 3/0 o gramaturach 4, 5, 6, 8 gramów. Formy zrobiłem z gipsu budowlanego, jak dojdziesz do wprawy, wychodzą idealne i redukujesz koszty do minimum. W razie czego słuzę rada i zdjęciami (2011/12/02 21:24)

Chomikus

Nie tak dawno widziałem na alle..ro teraz jest tylko taka                                        http://allegro.pl/forma-do-odlewania-glowek-jigowych-do-it-i1963309896.html (2011/12/02 21:31)

89krzysztof

odlewam sobie główki okoniowe na hakach nr 4 w gramaturze 1, 2 3 gramy i na szczupaczki na haku 3/0 o gramaturach 4, 5, 6, 8 gramów. Formy zrobiłem z gipsu budowlanego, jak dojdziesz do wprawy, wychodzą idealne i redukujesz koszty do minimum. W razie czego słuzę rada i zdjęciami

Z gipsu robiłem formy do odlewania ołowi przelotowych. Mógłbyś pokazać zdjęcie jak to wygląda ? I z jakich haków korzystasz ?  (2011/12/02 21:47)

Zibi88

Wstawię ci jutro zdjęcia co i jak.  haki biorę z allegro. 3/0 mam eagle claw czy coś takiego a te malutkie 4 są czerwone i firmy gcmi ole mnie pamiec nie myli... formę robię tak, ze w dnie od wkłądu od znicza wypalonego odcinam tak 3 cm, zalewam gipsem i jak już sztywnieje to wciskam za połowę główkę posmarowaną tłuszczem. potem wyjmuję formę z plastikowej formy i główkę zniej. jak stwardnieje to szlifuje ją na równiutko i jakimś nożykiem modeluje jak trzeba. po bokach odlewu palcami grubym wiertłem wiercę płytkie otworki. Potem wsuwamtą formę w około 6 cm wysokości rurkę, którauzyskałem z obcięcia dalszej części wypalonego wkładu ze znicza. nacinam w tej rurce szpare na trzonek haka nasuwam ją na podstawę formy na miejsce wkładam główkę i całosć pędzelkiem sparuję kremem do rąk. Potem zalewam to gipsem, stukam troszkę co by powietrze wyszło i po stwardnieniu rozbieram formę nożykiem. jak nasmarujesz rozejdzie się pięknie... wyciągam główkę czekam aż wyschnie i złączajac formę - jak ładnie wyjdą ci te zamki z zagłebien wiertełkiem po bokach to się bez problemu składa, wierce w złożonych połówkach od czoła wlew ołowiu, potem poszeżam go grubym wiertłem kawałeczek rbiąc lejek i czymśostrym od główki poprzecznie do góry robię dwa kanaliki do odrowadzenia gazów.. bez tego podobno moga wyjść niekształtne... i tyle... jak wyschnie tak, że będzie biały, to w imadło delikatnie formę roztapiam ołów i siup :) (2011/12/04 21:59)

Zibi88

i po wyjeciu z formy cążkami obcinasz to co zbędne i pilnikiem podpiłowujesz i jest super... przymierzam się do koników, ale to raczej wiosną i muszę kupić gdzieś na wzór :) zrobiłem tych form chyba 3 zanim dało się z tego coś odlać.. a teraz mam ich sporo :) (2011/12/04 22:10)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Adi1234

Witam, koledzy tu da się kupic różne formy :)
http://www.formywedkarskie.pl/jig_do_it.html (2011/12/09 19:36)

kapec007

Witam,
Na początku napiszę, że jestem tu całkowicie nowy (przed chwilą się zarejestrowałem) i nie znam się na wędkarstwie wcale. Znam się trochę na innych różnych rzeczach jak: stolarka, żywice, obrabianie aluminium itp. . Jakiś czas temu wykonałem dla znajomego formę odlewniczą do ołowiu według jego wytycznych, które dotyczyły masy ciężarków i ogólnie układu (gdzie drucik, gdzie cyferka itp.). Wygląd, wykonanie i rozwiązania techniczne to moje dzieło, a kolega mówi, że zaje… to wygląda, więc postanowiłem ją tu zamieścić i może sprzedać kolejne formy ;) Wszystko bez spiny na luzie.
Ogłoszenie zamieściłem też na olx bo na allegro trzeba płacić, a to raczej w ramach hobbystycznych zajęć, a nie biznesu . Cenę podałem 240zł (rada znajomego) – co o tym myślicie?
Krótki opis: Forma została wykonana z aluminium (frezowana). Jedna forma umożliwia odlanie ciężarków o wadze: 10, 12, 15, 18, 21 i 25 gramów. Na odlewach widoczne jest oznaczenie ciężaru poszczególnych ciężarków. Uchwyt wykonany jest z drewna dębowego, dobrze izoluje ciepło aluminium (można odlewać trzymając za uchwyt). Zawiasy mosiężne niewidoczne po zamknięciu formy.
Dodatkowo jest możliwość wygrawerowania napisu (dedykacji) na zewnętrznej aluminiowej lub drewnianej części formy. (2018/06/30 17:48)

barrakuda81

Jakbym dostał taki prezent pod choinkę ucieszyłbym sie bardziej niż z nowego kołowrotka. Jakoś nawet bym przeżył roztapianie ołowiu i wdychanie śmiercionośnych oparów bo nic tak nie kręci jak samodzielne przygotowywanie sprzętu, akcesoriów ,przynęt. Fajna sprawa bo co to za filozofia kupić gotowe w sklepie a poza tym pewnie przy dużym "przerobie" na czepliwych łowiskach jest to opłacalne. To ciekawy pomysł. Oczywiście gdyby ktoś chciał przygotowywać główki pod różnej wielkości gumy/haki musiałby zapewne zainwestować w dwie, trzy różne formy ale jeśli np. łowię głównie sandacze na przynety powiedzmy 4 calowe i mam taka formę do odlewania główek pod kątem adekwatnego haka to jest fajnie.Nie jestem zorientowany w temacie ale sądzę że dla kogoś kto potrzebuje dużo główek to będzie ciekawa propozycja. (2018/06/30 18:40)

Iras1975

Witam,
Na początku napiszę, że jestem tu całkowicie nowy (przed chwilą się zarejestrowałem) i nie znam się na wędkarstwie wcale. Znam się trochę na innych różnych rzeczach jak: stolarka, żywice, obrabianie aluminium itp. . Jakiś czas temu wykonałem dla znajomego formę odlewniczą do ołowiu według jego wytycznych, które dotyczyły masy ciężarków i ogólnie układu (gdzie drucik, gdzie cyferka itp.). Wygląd, wykonanie i rozwiązania techniczne to moje dzieło, a kolega mówi, że zaje… to wygląda, więc postanowiłem ją tu zamieścić i może sprzedać kolejne formy ;) Wszystko bez spiny na luzie.
Ogłoszenie zamieściłem też na olx bo na allegro trzeba płacić, a to raczej w ramach hobbystycznych zajęć, a nie biznesu . Cenę podałem 240zł (rada znajomego) – co o tym myślicie?
Krótki opis: Forma została wykonana z aluminium (frezowana). Jedna forma umożliwia odlanie ciężarków o wadze: 10, 12, 15, 18, 21 i 25 gramów. Na odlewach widoczne jest oznaczenie ciężaru poszczególnych ciężarków. Uchwyt wykonany jest z drewna dębowego, dobrze izoluje ciepło aluminium (można odlewać trzymając za uchwyt). Zawiasy mosiężne niewidoczne po zamknięciu formy.
Dodatkowo jest możliwość wygrawerowania napisu (dedykacji) na zewnętrznej aluminiowej lub drewnianej części formy.

Czy może Pan wykonać formę na główki o innym kształcie, np trójkątne, głowa rybki itp... ? No i zdecydowanie mniejsze gabaryty, powiedzmy ok 2 - 5 gramów?

(2018/06/30 21:10)

kapec007

Jeśli jest potrzeba to mogę wykonać formy na dowolne główki kształty itp. Nie jestem wędkarzem i nigdy nie łowiłem :), ale temat wykonywania samych form mi sie podoba. Wklejam dodatkowe zdjęcie formy na koguty dla zainteresowanych. Czy jest opcja żeby dodać kilka zdjęć do jednego wpisu? (2018/06/30 23:05)

Iras1975

Ok, będziemy w kontakcie.
(2018/07/01 10:12)