Firmy - pytanie
utworzono: 2013/03/03 02:03
Drodzy!
Czy ktoś się orientuje z jakich krajów są firmy Konger i Mistrall?
Oczywiście nie mam tu na myśli dystrybutorów, przedstawicielstw, itp.
Pozdrawiam!
[2013-03-03 02:03]
Mistrall i Konger jest polską firmą która 90% swojego badziewia sprowadza z Chin . [2013-03-03 08:57]
Mistrall i Konger jest polską firmą która 90% swojego badziewia sprowadza z Chin .
posiadam 6 wędek Kongera i jestem zadowolony
moim zdaniem Konger to Niemiecka firma
[2013-03-03 09:47]
Badziewie ?! Heh wg mnie Konger to naprawdę dobra i solidna firma.. ja ją najbardziej szanuje za świetne kije ,które robi.. badziewie wg mnie to jest firma Jaxon a Konger jest kilka klas wyżej ;) [2013-03-03 10:58]
Witam
panowie czy macie jakies informacje o firmie Carrum,kupilem u nich kulki,bostery i okazało sie ze zaczeły po paru dniach plesniec,dzwoniłem do firmy ale zero kontaktu
[2013-03-03 11:10]
Badziewie ?! Heh wg mnie Konger to naprawdę dobra i solidna firma.. ja ją najbardziej szanuje za świetne kije ,które robi.. badziewie wg mnie to jest firma Jaxon a Konger jest kilka klas wyżej ;)
Konger kilka klas wyżej? He he. Jaxon i Konger to praktycznie to samo. [2013-03-03 11:43]
"Witam
panowie czy macie jakies informacje o firmie Carrum,kupilem u nich kulki,bostery i okazało sie ze zaczeły po paru dniach plesniec,dzwoniłem do firmy ale zero kontaktu'
Napisz do nich E-maila i i ustaw opcję żeby zapiać wiadomość w wysłanych.Jakoś nie wierzę, żeby kulki po kilku dniach się zepsuły choć wszystko jest możliwe.Poza tym jeśli chcesz pogadać o tej firmie załóż nowy temat bo tu jakoś mi to nie pasuje.JK
[2013-03-03 11:51]
Mistrall i Konger jest polską firmą która 90% swojego badziewia sprowadza z Chin . mi dobrze służą. Mam kołowrotek i wędkę z tych firm. Nie narzekam
[2013-03-03 12:24]
ja tez lubie firme KONGER i jak kupuje wedke czy kolowrotek to tylko tej firmy teraz kupilem spinning tej firmy [2013-03-03 12:39]
Badziewie ?! Heh wg mnie Konger to naprawdę dobra i solidna firma.. ja ją najbardziej szanuje za świetne kije ,które robi.. badziewie wg mnie to jest firma Jaxon a Konger jest kilka klas wyżej ;)
Nie dał bym złamanego grosika za to czy firmy takie jak konger,jakson,mikado,robinson faktycznie produkują kije.Pewnie ich "robota" kończy się na nalepianiu naklejki .Zapewne większość sprzętu jest sprowadzana na kontenery.
[2013-03-03 13:39]
Nie jest istotne czy są sprowadzane z chin jako komponenty czy jako już gotowy sprzęt.
Teraz prawie każda firma ma swoją dłoń w azjatyckich fabrykach.
Wg. mnie:
1.Jaxon,Robinson - najniższe półka jakości, ceny itp.
2.Konger,Mikado,Mistrall,Dragon - średnia półka jakości, cena hmm Konger ma przyzwoite ceny porównując do jakości. Za to Dragonowski sprzęt (sprowadzany,wykonywany) również w Chinach jest o 30-40% droższy. Moim zdaniem kupując cokolwiek dragona, płacisz 50-60% ceny za jakość, a pozostałe % płacisz za naklejkę,napis Dragon.
3.Shimano,Daiwa,Ryobi,SPRO - wysoko półka jakości i ceny.
W każdej z firm wystepują modele tańsze i droższe.
W dwóch pierwszych punktach wg. mnie trzeba trafić na dobry egzemplarz. Dwóch wędkarzy kupuje takie same wędziska, obaj używają ich tak samo, lecz jednemu wędzisko pęka (wada ukryta) drugi zaś łowi na ten kija kolejne długie sezony i chwali produkt.
Tak czy siak producenci,firmy nabijają wędkarzy w butelkę :) A wędkarz musi mieć coś fajnego,coś droższego, cenionego aby móc się np. pochwalić koledze.
Ktoś używa woblerów jaxona i łowi na nie regularnie ryby, a ktoś inny łowi na rapale, również z podobnymi wynikami, wniosek jest taki że i to i to jest dobre, ale co Ty chcesz mieć? zależy od Ciebie i Twojego portfela.
[2013-03-03 14:01]
Zgadzam się z Obcym91. Konger jeśli chodzi o jakość do ceny jest naprawdę przyzwoitą firmą ,ale jak wolicie to łówcie sobie dalej na śmieszne jaxony ,które strzelają pod kiełbiami ;)) Między Jaxonem ,a Kongerem jest duża różnica nie rozumiem jak możecie je porównywać do siebie heh... i tu nie chodzi mi tylko o kije lecz ogólnie o sprzęt tyle ,że ja mam na myśli sprzęt spinningowy ,bo tylko takowego używam ,bo jestem spinningistą i porównując te 2 firmy pod kątem spinningu Konger bije Jaxona na głowę ;) pozdro. [2013-03-03 14:22]
Nie jest istotne czy są sprowadzane z chin jako komponenty czy jako już gotowy sprzęt.
Teraz prawie każda firma ma swoją dłoń w azjatyckich fabrykach.
Wg. mnie:
1.Jaxon,Robinson - najniższe półka jakości, ceny itp.
2.Konger,Mikado,Mistrall,Dragon - średnia półka jakości, cena hmm Konger ma przyzwoite ceny porównując do jakości. Za to Dragonowski sprzęt (sprowadzany,wykonywany) również w Chinach jest o 30-40% droższy. Moim zdaniem kupując cokolwiek dragona, płacisz 50-60% ceny za jakość, a pozostałe % płacisz za naklejkę,napis Dragon.
3.Shimano,Daiwa,Ryobi,SPRO - wysoko półka jakości i ceny.
W każdej z firm wystepują modele tańsze i droższe.
W dwóch pierwszych punktach wg. mnie trzeba trafić na dobry egzemplarz. Dwóch wędkarzy kupuje takie same wędziska, obaj używają ich tak samo, lecz jednemu wędzisko pęka (wada ukryta) drugi zaś łowi na ten kija kolejne długie sezony i chwali produkt.
Tak czy siak producenci,firmy nabijają wędkarzy w butelkę :) A wędkarz musi mieć coś fajnego,coś droższego, cenionego aby móc się np. pochwalić koledze.
Ktoś używa woblerów jaxona i łowi na nie regularnie ryby, a ktoś inny łowi na rapale, również z podobnymi wynikami, wniosek jest taki że i to i to jest dobre, ale co Ty chcesz mieć? zależy od Ciebie i Twojego portfela.
A według mnie Robinson jest o niebo lepszy niż ten Konger. Kto używał Robinsona ten wie o czym mowa, wgl nie ma porównania. [2013-03-03 14:49]
Zgadzam się z Obcym91. Konger jeśli chodzi o jakość do ceny jest naprawdę przyzwoitą firmą ,ale jak wolicie to łówcie sobie dalej na śmieszne jaxony ,które strzelają pod kiełbiami ;)) Między Jaxonem ,a Kongerem jest duża różnica nie rozumiem jak możecie je porównywać do siebie heh... i tu nie chodzi mi tylko o kije lecz ogólnie o sprzęt tyle ,że ja mam na myśli sprzęt spinningowy ,bo tylko takowego używam ,bo jestem spinningistą i porównując te 2 firmy pod kątem spinningu Konger bije Jaxona na głowę ;) pozdro.
No właśnie tylko spinning, a mi chodzi o wszystkie metody. Dlatego moim zdaniem Konger robi troszkę lepsze wędki od Jaxona, a Jaxon robi lepsze kołowrotki od Kongera, i tyle :) [2013-03-03 14:55]
Oczywiście zgodzę się oraz w sumie nie mam prawa się wypowiadać tak obszernie na temat Jaxona ponieważ nie użytkowałem zbyt wiele sprzętu tej firmy i troszkę się zraziłem opiniami użytkowników ,którzy narzekali na sprzęt tej firmy ale w sumie może nie aż tak straszny diabeł jak go malują :) O Kongerze mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć ,że robią naprawdę dobre kije kleniowe i solidne wędki na szczupaka, a w temacie Jaxona mało wiem więc już siedzę cicho ;P [2013-03-03 15:04]
jak już pisałem posiadam wędki Konger ale moi koledzy maja też Jaxon i nie zauważyłem
jakiś dużych różnic
nikomu nie pękają ani się nie łamią
tak samo dotyczy kołowrotków
posiadamy wędki do różnych metod w podobnych cenach
nie wiem dlaczego ktoś wypisuje że jednej firmy wędki to chrust
a kołowrotki innej firmy to dziadostwo
dużą role odgrywa cena
kołowrotek o podobnych parametrach firmy jaxon za 150 zł, będzie lepszy
od kołowrotka konger za 40 zł
[2013-03-03 15:53]
jak już pisałem posiadam wędki Konger ale moi koledzy maja też Jaxon i nie zauważyłem
jakiś dużych różnic
nikomu nie pękają ani się nie łamią
tak samo dotyczy kołowrotków
posiadamy wędki do różnych metod w podobnych cenach
nie wiem dlaczego ktoś wypisuje że jednej firmy wędki to chrust
a kołowrotki innej firmy to dziadostwo
dużą role odgrywa cena
kołowrotek o podobnych parametrach firmy jaxon za 150 zł, będzie lepszy
od kołowrotka konger za 40 zł
chciałbym dodać że posiadam wędki karpiowe
Robinson tritium,
Konger carbomax team o podobnej cenie
i nie zauważyłem żadnych różnic
[2013-03-03 16:01]
Koledzy nie wiem czy zauważyliście ale w poście pytanie jest o dwie firmy -
mistrall
konger
wszyscy zaczęli się rozpisywać o kongerze i na dodatek ni stąd ni z owąd wziął się jaxon kolega. zapytał tyko o te dwie firmy co wy o nich sadzicie a nie ze jaxon to szajs wszyscy wiemy ze jaxon daiwie lub shimano nie dorasta do piet.
do rzeczy wg mnie mistrall produkuje bardzo dobre kolowrotki a produkty kongera (te tansze modele ) jak na swoja cenę są ok
Połamania Kija
[2013-03-03 19:36]
Witam.Posiadam spining i fedeera firmy Konger i nie narzekam.Pozatym karzda wedka jest dobra byle by rybki brały.A ci co kupuja drogie wedki to tylko by sie pokazac! [2013-03-03 20:50]
"Witam.Posiadam spining i fedeera firmy Konger i nie narzekam.Pozatym karzda wedka jest dobra byle by rybki brały.A ci co kupuja drogie wedki to tylko by sie pokazac!
Sory za ortografie-;)"
A może ich normalnie na to stać ;-) ? i wiedzą czego szukają i co potrzebują ?
A kolorki rozróżniamy ?
JK
[2013-03-03 21:14]
a ja mam 3 spinningi
1 jaxon genezis zander
2 shimano catana
3 konger
no i ten pierwszy czyli jaxon ma już 13 lat ale głównie nim łowię bo po prostu jest najlepszy z nich i tyle w temacie jakości ile dasz tyle masz ...ten jaxon w 2000 roku kosztował 180 zł ..shimano kupiłem rok temu ale to jest patyk a nie spinning
[2013-03-03 21:14]
No już dobrze , już dobrze :) nie rozczulajcie sie panowie :) to było tylko takie tam moje porównanie więc bez większego roztrząsania odpowiadajcie na pytanie kolegi ,który założył wątek ,a nie wracajcie do moich postów. Każdy ma swoje zdanie więc ciach temat ziomki :) [2013-03-03 21:16]
Mój post adresowany jest głównie do CinekDBW ,a nie do autorów reszty postów ,bo tak ni stąd ni z owąd się przyczepił ;) [2013-03-03 21:18]
Nie rozumiem tego tematu ale każda z wymienionych firm to firma produkująca sprzęt wędkarski i to już nie są pseudo "Daiwy" sprzedawane na bazarze na których pisze 100% Carbon xD. Wiadomo są firmy tańsze są firmy droższe ale naprawdę nie rozumiem dlaczego ktoś wypowiada się ,że dana firma to badziewie bo według mnie te opinie nie są niczym oparte, każda firma ma gorsze i lepsze wędki. Mam dwa kołowrotki Jaxon'a mogę powiedzieć, że jeden to totalny szmelc cały plastikowy heh czemu go kupiłem nie wiem drugi serii Hector mam chyba z 8lat nic się z nim nie działo a używam go przy w miarę uniwersalnej wędce, którą biorę na wypady na rowerze tak więc lądował on i w piachu błocie był trochę poobijany, po tylu latach działa nadal i nie narzekam. Z Kongera kupiłem kiedyś niedrogi spining zniszczył mi się korek na rękojeści. Wracając do Jaxon'a mam bat Inspiral Slim pole w sklepie za tą samą cenę był jakiś Trabucco który nie posiadał, żadnej sztywności. Mam poza tym sprzęt Fiume, Mikado, Robinsona, Balzera, Shimano. Osobiście powiem tyle, że teraz 90% wędek jest produkowana w Chinach i lepiej się tym nie sugerować =) tylko te topowe modele większych firm to już inna bajka a wędki powyżej 100 (zależy od metody połowu xD) zł można już dostać całkiem przyzwoite. Topowe modele nawet najtańszych firm jakością nie odstępują od tych lepszych. [2013-03-03 23:43]