Zaloguj się do konta

Firma Balzer

utworzono: 2010/11/13 15:22

Witam koledzy wędkarze , mam jedno nurtujące mnie pytanie , Czy udzielicie mi jakichkolwiek informacji na temat firmy " Bazler " wiem ze to niemiecka firma , i kupiłem tej firmy kołowrotek bo wydaje mnie sie bardzo solidny ..prosze o pomoc ...
[2010-11-13 15:22]

mienta

kiedyś miałem teleskop balzera 4,20m i c.w 5-25g spisywał się doskonale 
[2010-11-13 16:27]

Jędrula

Miałem bata tej firmy w latach 90-tych i w tamtym czasie bił na głowę wszystkie inne marki w tej klasie . Wzorowy sprzęt ale nie pomogę bo już dawno nie widziałem ich produktów . [2010-11-13 16:37]

Balzer ma doskonałe spławiki ,haczyki ,błystki obrotowe i wachadłowe i wszystkie inne drobiazgi ,ale wędki i kołowrotki też ma dobre tak że śmiało możesz to kupować lecz ceny też mają solidne
[2010-11-13 16:49]

arekde

Oj, to naprawdę solidna firma z tradycjami....

W latach 90-tych to wiodąca firma. Było ich kilka...Shakespeare, Balzer, Mitchell.....

Marzenie każdego wędkarza w tamtych czasach...

[2010-11-13 16:58]

Balzer to dla mnie głównie świetne żyłki (Siglon), które wprawdzie nie są zbyt tanie, ale pod względem jakości nie mam im nic do zarzucenia. Z "grubszym" sprzętem Balzera nie miałem do czynienia. [2010-11-13 23:30]

Koledzy , bardzo wam dziekuje za świetne porady , kupiłem kołowrotek Balzer LTI 455 jestem mega zadowolony .., dzieki wam jeszcze raz , pozdrawiam ;)
[2010-11-16 15:17]

kalbares1

brat mi kupił na urodziny już będzie 2 lata temu spining 2.40 i powiem że jestem zadowolony i to bardzo choć ma ć.w do 45g to czuć wszystko mimo to sprawia wrażenie solidnego kija i takim jest :)szukałem coś na temat tego kija,dopiero na niemieckiej stronie znalazłem
[2010-11-16 21:35]

Firma Balzer szczyt swój popularności w naszym kraju ma już dawno za sobą ( żeby nie powiedzieć o niej jako o zepchniętej na margines ) niemniej sprzęt produkuje raczej całkiem dobry , toteż warto zainteresować się ofertą tego niemieckiego koncernu . Pozdrawiam .
[2010-11-18 19:34]

bigrybka95

Balzer to dla mnie głównie świetne żyłki (Siglon), które wprawdzie nie są zbyt tanie, ale pod względem jakości nie mam im nic do zarzucenia.

Hoho , skoro Balzer produkuje żyłke Siglon, to moge powiedzieć

że żyłki to ma wyśmienite! Zawsze na nich polegam.

[2010-11-18 21:29]

ryukon1975

Bardzo dobra firma,tak jak piszą koledzy zepchnięta trochę na margines.Moim zdaniem z powodu dość wąskiej oferty i cen.
[2010-11-19 05:04]

ryukon1975

Nie dodałem że z tymi cenami idzie niemiecka jakość.
[2010-11-19 05:34]

No to powiem wam że ja osobiście jestem mega zadowolony , z kołowrotka ;) w niedziele spróbuje cos dorwać i sprawdzić , jak sie zachowuje sprzęgło ;) pozdrawiam:)
[2010-11-19 18:57]

Oj, to naprawdę solidna firma z tradycjami....

W latach 90-tych to wiodąca firma. Było ich kilka...Shakespeare, Balzer, Mitchell.....

Marzenie każdego wędkarza w tamtych czasach...

I te marzenia jeszcze posiadam :)
wędki Balzera lekkie gruntówki 20÷60 i 20÷80 cw,
kołowrotek Balzera Scooper 520
Shakespaera Alpha Rod 4,00 m telescop
A ponadto żywe wspomnienia o żyłkach głównych Siglona, hakach Mustadzie...

[2011-01-21 17:32]

kasznka23

mam pytanie czy ta firma jeszscze produkuje te wszystkie sprzety ???
[2012-06-04 09:38]

altershepi

Produkuje... ostatnio kupiłem błystkę obrotową tej firmy chociaż kosztowała 10pln a to dlatego że miałem spining Balzera i rzeczywiście sprzęt pierwsza klasa :)

Niestety błystka po 15min nad wodą przestała być moją własnością a jakiegoś dzikusa z zębami :) tak więc nie zdążyłem przetestować jej na garbusach ale za to pewien jestem że bardzo spodobała się szczupakowi :D

[2012-06-04 13:26]

Esox_lucius1988

mam wedke spinningowa tej firmy, model black peakock 270, 10-45g, i tak jak to napisał kalbares1, pomimo ciezaru wyrzutu czuc na nim nawet pochwycenia 20cm okonków, a i daje rade takim rybom jak kilkukilogramowe rapy, sam na niego wlasnie zlowilem swoja 1 rape, choc kijek dedykuje w szczegolnosci na szczupaki [2012-06-04 19:39]

ryukon1975

Balzer produkuje nadal ale nie jest to ogromna firma i ciężko jej się przebić na nasz rynek zalany masówką zza Wielkiego Muru.:)
Jednak jak się poszuka to można coś znaleźć w wybranych sklepach czy portalach aukcyjnych.
[2012-06-04 20:37]

Balzer to bardzo dobra i sprawdzona firma . Tyle ,że na tle Jaxonów  - mało w Polsce  znana lub całkiem zapomniana . A szkoda.
[2012-06-04 21:29]

JOPEK1971

Posiadam kij tej firmy,zakupiony już dawno temu,bardzo dobra wędka.Obrotówki też robią dobre.Kiedyś miałem przyjemnośc łowienia kijem firmy Mustad,nie pamiętam modelu ale wędka była świetna,niestety skradziono.Zdążyłem złowic na nią kilka ryb i nie spotkałem już tego kija na polskim rynku.Balzer też był przez chwilę,a szkoda. [2012-06-04 22:31]

dinozaurus

Witam !Praktycznie od początku mojej długiej "kariery wędkarskiej" wędkuję używając wyłącznie kijów teleskopowych i mogę zaryzykować twierdzenie, że w tej kategorii Balzer oferuje od lat najszerszą oferte, najlepszych produktów na rynku europejskich producentów. Topowe serie dużo kosztują, ale też i wiele oferują (waga, materialy, estetyka wykonania, rzadko spotykany, idealny rozkład przelotek). Wg mnie przy połowach na "lekko" nie ustępują wedziskom składowym. Prywatnie posiadam nowe wyroby tej firmy oraz egzemplarze sprzed 20 lat, które mają na swoim koncie wiele wypraw, wiele "dwucyfrówek" i nadal są w stanie idealnym. Sekret długowieczności sprzetu jest ściśle zwiazany z kwestia dbania o sprzęt zarówno w trakcie łowienia , jak i po nim. W seriach niższych Balzera przybywa jedynie masy i ubywa sprężystości (niższej jakości włókno węglowe), pozostałe parametry pozostają na zbliżonym poziomie. O wędkach składowych Balzera mogę powiedzieć jedynie, że łowią na nie dwaj moi koledzy i także bardzo sobie chwalą ten sprzet. Co do kolowrotków, osobiście nie praktykowałem, znajomi go nie posiadają więc się nie wypowiadam. Ze sprzętem Balzera w sklepach stacjonarnych od lat bardzo krucho, ale od kilku lat wyroby tej firmy można na szczęście nabyć w firmie Askari.Pozdrawiam serdecznie wszystkich wędkarzy. [2014-03-18 19:44]

dinozaurus

Witam !Praktycznie od początku mojej długiej "kariery wędkarskiej" wędkuję używając wyłącznie kijów teleskopowych i mogę zaryzykować twierdzenie, że w tej kategorii Balzer oferuje od lat najszerszą oferte, najlepszych produktów na rynku europejskich producentów. Topowe serie dużo kosztują, ale też i wiele oferują (waga, materialy, estetyka wykonania, rzadko spotykany, idealny rozkład przelotek). Wg mnie przy połowach na "lekko" nie ustępują wedziskom składowym. Prywatnie posiadam nowe wyroby tej firmy oraz egzemplarze sprzed 20 lat, które mają na swoim koncie wiele wypraw, wiele "dwucyfrówek" i nadal są w stanie idealnym. Sekret długowieczności sprzetu jest ściśle zwiazany z kwestia dbałości o niego zarówno w trakcie łowienia , jak i po nim. W seriach niższych Balzera przybywa jedynie masy i ubywa sprężystości (niższej jakości włókno węglowe), pozostałe parametry pozostają na zbliżonym poziomie. Jeśli ktoś szyka dobrych teleskopów, to moim zdaniem "jest w domu". O wędkach składowych Balzera mogę powiedzieć jedynie, że łowią na nie dwaj moi koledzy i także bardzo sobie chwalą ten sprzet. Co do kolowrotków, osobiście nie praktykowałem, nikt ze znajomych ich nie używa, więc się nie wypowiadam. Ze sprzętem Balzera w sklepach stacjonarnych od lat jest bardzo krucho, ale od jakiegoś czasu wyroby tej firmy można na szczęście nabyć w firmie internetowej Askari. Mam nadzieję, że niektórym z Was trochę pomogłemPozdrawiam serdecznie wszystkich wędkarzy :)

[2014-03-18 19:58]

haja

To sprzęt mojej młodości. Dobrze oceniam tą firmę. Szczególnie błystki obrotowe, żyłki i wędziska. Co do kołowrotków okazały się trochę nietrwałe. Używałem w sumie 3 szt. Wytrzymały 2 sezony spinningowania, a gruntowy 3 sezony przy użytkowaniu tylko przez 2 miesiące wakacyjne w roku [2014-03-18 20:59]

Witam kolegów,w odniesieniu do sprzętu Balzer to mogę powiedzieć tyle że mam gruntówkę 2.70 z ca do 80gram już 19 lat i chodzi jak złoto. [2015-01-03 18:21]

aldente

Balzer ma wspaniałą nowoczesną kolekcję na rok 2015. Ich oferta dotyczy wszystkich metod wędkarskich. Mają kapitalne kije do spinningu w każdej kategorii, mają świetne kije do federa i kije teleskopowe , które jakością nie ustępują kijom 2-3 składowym. Ceny...za tę jakość nie wygórowane. Tu masz linka, można znaleźć tam katalog również po angielsku.
http://www.balzer.de/
[2015-01-04 18:02]

Adam30B

Mam trzy wędki tej firmy muchówkę i dwa spiningi Balzer Magna Silver z lat 90-tych łowiła na nie gadra narodowa super wędki używam ich do dziś i świetnie się spisują nawet wole je od innych. [2015-01-04 18:29]