Filmy wędkarskie - rady dla początkujących

/ 33 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Już jakiś czas poruszam się po forum i znalazłem tutaj wiele, wiele bardzo prostych pytań od młodszych użytkowników. Pytania o zestawy, zanęty, atraktory, sprzęt itd. Myślę, że na te i na na wiele innych odpowiedzi mogą oni znaleźć w filmach WMH - Wędkarstwo Moje Hobby. Mając dostęp do internetu można takie filmy pobierać z różnych serwerów albo oglądać na stronie redakcji WMH. I nie to, że ja tutaj wskazuje TYLKO na młodszych użytkowników - sam również podglądam wiele z tych filmów.
Carol73

Ja również tak twierdzę ,to bardzo ciekawe filmy z których można wiele się nauczyć.
Wędkarstwo od A do Z dla początkujących i dla starszych wędkarzy którzy jeszcze by chcieli coś nie coś się nauczyć bo wiadomo człowiek uczy się całe życie wiedzy nigdy za dużo.
Sam nauczyłem się wielu rzeczy oglądając sporo filmów z tej serii WMH. POLECAM i POZDRAWIAM!! (2012/06/19 09:39)

JKarp

CześćJa bym to inaczej ujął :  Filmy wędkarskie - dobre rady dla wędkarzy, którzy już coś wiedzą na temat wędkowania.Naprawdę początkujący po obejrzeniu filmu o łowieniu np pstrągów obdzwoni wszystkie sklepy w bliższej i dalszej okolicy z pytaniem o np wobler X bo na niego brało;-) A dobrze wiemy, że i wobler firmy Y ( nie mówię o cacuszkach rękodzieła ) też się sprawdzi.JK (2012/06/19 10:35)

bednar14

Ja również lubię filmy WMH :-) A jak ktoś chce sobie pooglądać to są na youtube.

http://www.youtube.com/user/Mikrusio (2012/06/19 13:50)

Carol73

Polecam również fajną serie  " Na Karpie z Przemkiem Mroczkiem" bardzo fajnie się ogląda i można sporo się dowiedzieć o wędkarstwie karpiowym.
(2012/06/21 10:45)

Morciaty

Pan Mroczek ma również swoje artykuły w Wiadomościach Wędkarskich ;) (2012/06/21 11:37)

grisza-78

Wystarczy poszukac na youtube,filmów o wędkarstwie jest mnóstwo,a ku mojemu zaskoczeniu jest cała masa filmów z TV Trwam,oczywiscie o tematyce wędkarskiej.Jes tez taaaaka ryba,maja ogrom filmów.Także z video o wędkarstwie nie ma w sieci najmniejszego problemu. (2012/06/21 11:48)

ayem

Program "z wędką nad wodę" moim zdaniem jest najbardziej przybliżony edukacyjnie , pierwszy odcinek mówił jak wyrobić kartę wędkarską a potem pokazywał różne metody łowienia (dobór sprzętu , zanęty itd. ) jak i różnego rodzaju łowiska . Programy WMH także warte są obejrzenia bo także niektóre odcinki są typowo szkoleniowe natomiast "TAAAKA RYBA" chyba najmniej pokazuje techniki i objaśnia , tam bardziej pokazywane jest samo łowienie. (2012/06/21 12:32)

DelTor0

Lubie i ogladam filmy WMH. Ale... Czy mozna sie duzo z nich nauczyc, nie bardzo. Napewno sa wartosciowym materialem dla wedkarzy ale nie przekazuja zdyt duzo wiedzy, szczegolnie dla mlodych adeptow wedkarstwa. Wszystkie nakrecone sa w tym samym stylu: jak wygladala moja wyprawa na pstraga, leszcza, lina, itd. Napewno nie jest to: jak lowic pstraga, leszcza, lina. 

Moze tak mowie bo mam dostep do zagranicznych filmow wedkarskich, szczegolnie angielskich. W polskich jest taki schemat: 3-5 minut na omowienie sprzetu a pozniej gosc lowi przez godzine, dobrze gdy jak omawia sprzet/zestawy nie chowa wszystkiego za plecami zeby przypadkiem jakiejs tajemnicy nie zdradzic :)

W angielskich jest wszystko odwrotnie, wszystko jest wytlumaczone jak budowa cepa zeby nawet poczatkujacy/dzieci zrozumialy. Godzina na wytlumaczenie zestawow, techniki, zblizenia zestawow, nic do ukrycia, a pozniej jakies 15 minut lowiena :)

(2012/06/21 12:34)

Morciaty

No dobrze, może Polacy nie grzeszą taką twórczą elokwencją jak Anglicy, ale ważne, że mamy coś swojego i nadal uważam, iż można się wiele nauczyć ;) (2012/06/21 13:12)

DelTor0

Gwarantuje Tobie ze angole elokwencja nie grzesza hehehe :) Ale pokazac potrafia lepiej ;) (2012/06/21 13:25)

Morciaty

No własnie trafne stwierdzenie! Nie ważne co chcesz pokazać ważne jak to pokażesz ;) (2012/06/21 13:36)

spinningista1

Carol73 mam książkę pt."Karp" właśnie Przemysława Mroczka mogę polecić każdemu kto chce dowiedzieć się dużo o karpiu i nie tylko, dużo opisanego jest też sprzętu itp itd (2012/07/05 13:46)

Carol73

Książka na pewno super.Filmy z serii Na Karpie i Na Karpiowym Szlaku z Przemkiem Mroczkiem bardzo dobrze zrobione i wciągające  oglądałem prawie wszystkie części tu są zwiastuny
http://www.nakarpie.pl/

(2012/07/06 08:55)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

wirefree

Obejrzałem wiekszosc filmow z YT i chyba z wedka nad wode jest najlepsza pozycja na dlugie zimowe wieczory.

(2013/04/02 17:29)

kamil11269

Pan Mroczek ma również swoje artykuły w Wiadomościach Wędkarskich ;)

I te artykuły nie są złe! Nagrał również podajże pięcioczęściowy filmy o karpiach. Filmy wędkarskie dla każdego :) (2013/04/06 17:22)

kamil11269

Obejrzałem wiekszosc filmow z YT i chyba z wedka nad wode jest najlepsza pozycja na dlugie zimowe wieczory.

Na platformie ipla też jest ich bardzo dużo (2013/04/06 17:22)

Zibi60

http://www.ipla.tv/Programy/5000931-Poradniki-I-Hobby/5001792-Wspanialy-Swiat-Wedkarskich-Przygod (2013/04/06 19:26)

Artur z Ketrzyna

Jesli chodzi o Filmy WMH, to mam takie (mogę je wymienić na sprzęcik lub odstąpić);
  • Okonie na spławik./z wędką przez świat Korsyka.

• Rex Hunt -karpie, leszcze i coś jeszcze/ wędkarskie abecadło Bat.

• Wędkarski Patrol (o szczupakach)

• Karpiowa zasiadka.

• Rex Hunt -morska przygoda/ Wakacje w Finlandii

• Wędkarstwo podlodowe/Jak złowić dorsza.

• Wielka Majówka./UST-124

• Operacja sam Sum/Vademecum Wodnika oraz The Best Of 2

• Ryby z głębin (o czarniakach)

• Polak na Hitrze/Wędk. Abc Tyczka,

• Feder i odległościówka

• Wyprawa na sumy

• Wakacyjne łowy (Wersminia)/ Bornholm

• Od spławika do gruntu.

• Sposób na leszcza.

• Przyczajony jaź, ukryty kleń.

• 3 rzeki

• Sposób na sandacza.

• Drop szot bez tajemnic/ wędkarstwo podlodowe

• Wędkarskie eldorado.

• Opowieści o jesiennych szczupakach.

• Sposób na okonia.

• Jig master

• sandacz polska szkoła łowienia/morski spławik/

• Sposób na węgorza.

• Powrót sandacza.

• Mazurskie szczupaki.

• Nowoczesne przynęty gumowe.

• Szlakiem troci i łososia (ta se zostawiam, chyba że...)

• Fishing Inpossible

• King of the jerkbajt/wademekum wodnika cz II, i w krainie Salmo.

• Boczny trok/morska gruntówka.

(2014/01/18 19:34)

kaban

Żaden film, książka, gazeta i internet nie zastąpi własnego doświadczenia. Łatwość dostępu do informacji ma się nijak do ich interpretacji na "własnej" wodzie. Rady radami ,ale umiejętność wyciągnięcia odpowiednich wniosków to już zupełnie inna sprawa. (2014/01/18 20:05)

ryukon1975

Dokładnie tak jest. Wszystkie filmy, książki czy prasa to ta sama elementarna wiedza niezmienna od lat. Jednak tylko nieliczni potrafią ja przenieść w praktykę. (2014/01/18 20:20)

Bernard51

Ale po oglądnięciu filmów dostaje się kopa do połowów takich ryb jak na filmie, tylko film a praktyka to dwie różne rzeczy o czym można się szybko przekonać w praktyce. (2014/01/18 21:17)

sebsid

Te filmiki przedstawiaja rozne metody połowu ryb, aby one były skuteczne porzebna jest jeszcze wiedza gdzie moge znalezc ryby w zaleznosci od pory roku. Jako pierwsze najlepiej poznac ryby i ich zachowania, a tu to raczej pozostaje tylko literatura i doswiadczeni wedkarze. Dopiero posiadajac ta wiedze mozna skutecznie uprawiac wedkarstwo. Metoda połowu jest raczej drugorzedna.Pozdrawiam. (2014/01/18 23:55)