Feederek Mikado Trython 3,60 m C.W 100g i kołowrot

/ 7 odpowiedzi
Witam !

Zakupilem właśnie feederka Mikado Trython 3,60 m C.W 100g i kołowrotek Mikado Combat 303rd. Jest to moj 1 zestaw gruntowy. Moje pytanie brzmi : Czy ten kołowrotek będzie pasował do tej wędki ?

Z góry dziekuje.

robert123

Witam
jak na początek to kołowrotek jest w
porządku miałem taki i był ok ale w przyszłości kup coś lepszego np shimano catane. (2010/07/07 07:26)

u?ytkownik35722

Fedka kupiłeś całkiem całkiem , nie jest to bynajmniej jakiś wypas czy rewelacja ale kijek daje radę rade . Jednak co do nawijaka to bym się nie odważył go zakładać do feedera , jak dla mnie to nadaje się on do spławikówki . Przy łowieniu na feeder z koszykiem na rzece występują potężne przeciążenia uderzające prosto w kołowrotek , dużo się rzuca , zwija i operuje kabłąkiem a ten twój raczej do trwałych nie należy ! No ale jak już kupiłeś to dbaj o niego , smaruj , konserwuj a może unikniesz rozczarowania !

(2010/07/07 07:32)

spinningista

Łowię na Brdzie, nie jest to małą rzeka, ale nurt nie jest wcale duży myślę, że kręcioł powinien sobie dac rade. (2010/07/07 15:19)

spinningista

Nie będe zaśmiecał i zakładał nowego tematu. Szukałem w internecie jak odróznić twardośc szczytowki feedera, wbrew temu co znalazłem w internecie, że: szczytowka czerwona - najtwardsza, pomaranczowa - srednia, zielona - najdelikatnieszja, u mnie jest chyba inaczej.
Czerwona - jest najciensza i najbardziej giętka.
Pomarańczowa - średnia.
Zielona - Najgrubsza i najmniej giętka.

Moje pytanie brzmi: sugerować się kolorem czy grubością szczytowki? (2010/07/09 17:56)

spinningista

Chcialbym jeszcze zapytac co znaczą oznaczenia na szczytowkach
Zielona - MH
Czerwona - L
Pomarańczowa - M (2010/07/09 18:00)

grzesiek1999

Cytuje  ''  Dobór szczytówki-jeżeli będziemy łowić bliżej brzegu, na lekkie zestawy z nastawieniem na mniejsze ryby to szczytówka powinna być miększa. Natomiast, jeżeli będziemy łowić dalej od brzegu, na cięższe zestawy z myślą o większych rybach to szczytówka powinna być sztywniejsza.
Jak sprawdzić twardość (ugięcie) szczytówki? Należy złapać ( najczęściej w zestawie z wędka są 3 szczytówki) dwoma palcami za ostatnie oczko lub jak najbliżej oczka, wtedy szczytówki ugną się pod własnym ciężarem. Ta, która ugnie się najbardziej jest najmiększa ( najdelikatniejsza)'' (2010/07/09 22:56)