Feeder - Wisła

/ 5 odpowiedzi
Bede lowil na Wiśle - Drwały. Oczywiscie metoda bedzie feeder i nastawiam się na leszcza. Teraz mam parę pytań:
1. Powinienem łowić w głównym nurcie rzeki? Chociaż nie wiem czy to ma sens bo posiadam wędkę do 120 g wyrzutu i nie wiem czy 120g koszykiem coś zdziałam.. Czy powinienem raczej skupić się na łowieniu miedzy główkami tam gdzie jest mniejszy prąd?
2. Jak powinienem nęcić łowisko? nie ma mowy o wcześniejszym zanęceniu niestety.. Wiadomo ze zanęta w koszyku plus jakieś dodatkowe kule? Albo sposób z kilkakrotnym zanęcaniem koszykiem?
3. Wiem ze zaneta powinna byc dodatkowo sklejona i obciazona glina tak? Tylko w jakich proporcjach dodawać tą glinę i klej? Albo inaczej.. jak ocenić przygotowana zanętę czy nadaje się na rzekę i się nie rozpadnie zanim dostanie się na dno? Czy jakoś inaczej przygotowuje się zanętę np. na kule i inaczej do koszyka?
To chyba wszystko co chciałbym wiedzieć. Wiem ze to sporo pytań ale to moje początki z tak dużą rzeka a szukałem dużo i nie znalazłem odpowiedzi na te pytania. Bedę wdzięczny za każde wskazówki :)
SVT

1. Powinieneś łowić między główkami, rzucając z główki z prądem. Rzuty jakie powinieneś wykonywać to przed warkoczem. Prąd tam jest mniejszy w dodatku (cofka). Czyli bliżej brzegów zawraca. W zatokach i dołkach takich miejsc, przeważnie górują duże okazy. Możesz spodziewać się białorybu jak i drapieżników. Wędka się nadaje, koszyk plus dodatkowe dociążenie.

2. Zastosowanie koszyczka, wyłącznie kwadratowy, kanciasty lub do metody. Okrągłe się będą turlać po dnie (przemieszczać).

Do metody jest dobry z dodatkowym dociążeniem, zresztą jak te poprzednie.

Nęcisz wyłącznie koszyczkiem, używając peleta, kulek proteinowych, wkładasz do koszyka i zaklejasz otwór koszyka zanętą zwykłą.

PS. Postaraj się namierzyć dołek, wtedy nie wypłuka tak szybko, zanęty z łowiska.

3. Glina, kamyki, żwirek. Gliny np do 3 kg zanęty dodajesz połowe, czyli 1,5 kg. Dodatkowo żwir , najlepiej z łowiska (wystarczy 1kg). Do sklejenia zanęty zastosuj płatki owsiane (zmielone 0.5kg) i drugą połowę wsyp nie mieloną (sparzoną).

Nastawiając się na Leszcza wiślanego (na duże okazy). Zaopatrz się w rosówkę, kukurydzę z puszki, groch, pęczak i białe robaczki. Na Wiśle często bywa, że ryby są kapryśne. Rosówka, groch i kukurydza się najlepiej sprawdza. Czasami potrafi dziki karp usiąść na zestawie.

(2014/08/26 08:23)

wichajster

Wielkie dzięki za taka wyczerpująca odpowiedz. Bardzo mi pomogłeś :) Co do wcześniejszego posta to myślałem ze nie założyłem tego tematu dlatego napisałem nowy jak widdać o trochę innej treści. Ale mam jeszcze jedno pytanie.. Czyli do koszyczka daje zanete sklejona i z glina i żwirem tak? (2014/08/26 12:19)

heniekbak

ten rok slaby w leszcza na Wisle,jak narazie,ale w zeszlym sezonie mialem pare fajnych wynikow na makaron (gwiazdki) gotowany z czosnkiem do tego zaneta na feeder,pinka i kukurydza ale na haczyku makaron i bialy dla blokady. (2014/08/26 22:05)