Zaloguj się do konta

Feeder + sygnalizator

utworzono: 2012/01/23 15:08
lukaszlca

witam. czy przy wędkowaniu feederem wygodne będzie zastosowanie elektronicznego sygnalizatora brań?

[2012-01-23 15:08]

bednar14

Na wodzie stojącej oczywiście że tak.
[2012-01-23 15:20]

MareKs

Spróbuj a się przekonasz czy to ma sens. W feederku żyłkę masz na sztywno więc tylko przy silnych braniach i targaniem całej wędki sygnalizator coś tam zapipczy, chyba że łowisz w jeziorku i nie masz napiętej żyłki wtedy jest to jakieś rozwiązanie jesli chcesz np. poczytać książkę nad wodą.

Generalnie zasada jest taka, że przy łowieniu feederem obserwujemy szczytówke i ona wszystko pokazuje, nawet delikatne skubnięcia.

Myślę że elektroniczny wskaźnik nie jest w stanie wychwycić takich delikanych ruchów przynęty, chyba że ustawimy taką czułość ,że od byle wiatru będzie się oddzywał.

[2012-01-23 15:26]

Jędrula

Kolega chyba zadał mało precyzyjnie to pytanie ? Czy do elektronicznego sygnalizatora będziesz używał bombki lub swingera ? 

Czy wskaźnikiem brań ma być szczytówka ?

[2012-01-23 15:39]

lukaszlca

nie mam jak narazie spróbować bo nie mam feedera tylko chce coś sobie kupić i myślałem właśnie nad feederem bo chce jakś wędke na grunt ale nie chce się w patrywać w szczytówke bo przeważnie jak wędkuje to jedna wędką na grunt a drugą na sławik więc wpatruje się w spławik. to może byś MareKs polecił jakąs wędkę na grunt tylko nie chcę typowej karpiówki bo tylko coś lżejszego na mmniejsze ryby. [2012-01-23 15:39]

lukaszlca

do sygnalizatora będę używał swingera [2012-01-23 15:41]

Jędrula

To oczywiście , że możesz używać elektronicznego wskaźnika brań . Feeder to nie tylko drgająca szczytówka ale też świetna gruntówa z bombką czy jak w Twoim przypadku swingerem .

[2012-01-23 15:44]

ola86

Morze być.
http://allegro.pl/wedka-shimano-vengeance-slim-tele-3-60m-80g-i2053614677.html

polecam.
[2012-01-23 15:47]

Jędrula

Jeżeli nie chcesz karpiówki a wolisz feedera ( tak jak ja zresztą ) to kup sobie na jezioro feedzia do 120 gram cw i będzie dobrze . Co do polecenia sprzętu musisz napisać jaka kwotą dysponujesz ?

[2012-01-23 15:48]

lukaszlca

Coś w granicach 200 zł jestem w stanie kupić?

[2012-01-23 15:52]

Z mora

nie mam jak narazie spróbować bo nie mam feedera tylko chce coś sobie kupić i myślałem właśnie nad feederem bo chce jakś wędke na grunt ale nie chce się w patrywać w szczytówke bo przeważnie jak wędkuje to jedna wędką na grunt a drugą na sławik więc wpatruje się w spławik. to może byś MareKs polecił jakąs wędkę na grunt tylko nie chcę typowej karpiówki bo tylko coś lżejszego na mmniejsze ryby.

Jeżeli nie chcesz wpatrywac sie w szczytowke to dlaczego chcesz kupic fedeera sa drogie, kup sobie jakas tańszą karpiowke i bedziesz zadowolony

[2012-01-23 15:57]

kamael

Hej, ja robię tak: najczęściej łowię używając za wskaźnik brań samą drgającą szczytówkę - taka metoda najbardziej mi odpowiada, jest bardzo dokładna i sprawia mi dużą przyjemność.
Jednak na dłuższe wypady zabieram zawsze również sygnalizator elektroniczny i hanger/swinger - ponieważ nie ma sensu siedzieć np. 12 i więcej godzin wpatrując się non stop w szczytówkę, trzeba odpocząć, podziwiać przyrodę czy podpiec kiełbaskę w ognisku itp. :). Zazwyczaj zmieniam wtedy szczytówkę na najtwardszą (szczególnie przy wietrze lub fali) i ustawiam wędki klasycznie czyli w stronę wody (a nie wzdłuż brzegu lub pionowo jak przy drgającej szczytówce). Natomiast jak nie chcesz w ogóle używać za sygnalizatora drgającej szczytówki to nie kupuj wędki typu feeder.
[2012-01-23 16:01]

Jędrula

Oj , to masz sporo kaski na ładny kij . Polecam coś z Mikado . Za bardzo na czasie z nowościami nie jestem ale inni koledzy na pewno pomogą , za tą kwotę kupisz już porządnego i mocnego feedera .

[2012-01-23 16:02]

lukaszlca

a co byś kamael proponował zamiast feedera? [2012-01-23 16:15]

kamael

a co byś kamael proponował zamiast feedera?

Karpiówkę. Kolega ma Shimano Alivio 3lb którym sporo już poławiałem i bardzo przyjemnie się łowi. Poszukaj w starszych tematach na pewno jest wiele porad o karpiówkach.
[2012-01-23 16:34]

Majster 81

Feeder + sygnalizator dzwoneczek i sprawa załatwiona , nie musisz gapić się na kijaszek , czekasz na dźwięk. Pozdrawiam
[2012-01-23 20:04]

rolo81

http://www.wedkuje.pl/jak-lowic-porady/feeder/g62

może koleżko coś tu znajdziesz :) pozdrowionka
[2012-01-23 20:08]

bednar14

Oj , to masz sporo kaski na ładny kij . Polecam coś z Mikado . Za bardzo na czasie z nowościami nie jestem ale inni koledzy na pewno pomogą , za tą kwotę kupisz już porządnego i mocnego feedera .

Taschibana, Ultraviolet, Golden bay, Sensei wybór masz duży.

[2012-01-23 20:19]

korektor98

Spróbuj a się przekonasz czy to ma sens. W feederku żyłkę masz na sztywno więc tylko przy silnych braniach i targaniem całej wędki sygnalizator coś tam zapipczy

Albo ryba będzie wciągać wędkę do wody - mi się tak zdarzyło :D

[2012-02-14 18:22]

macros111

witam. czy przy wędkowaniu feederem wygodne będzie zastosowanie elektronicznego sygnalizatora brań?

Kolego nawet na stojacej i spokojnej wodzie jak bedziesz lowil, to sygnalizator nie wykryje Ci delikatnych bran.

Wskaznikiem bran w feederze jest szczytowka i tego sie trzymaj.

[2012-02-14 20:02]

haja

Używam dzwoneczka - nie zawsze chce mi się gapić na szczytówkę feedera. A co do elektronicznego sygnalizatora, to oczywiście można używać - nikt Ci nie zabroni. Będzie tak samo działał jak przy zwykłej gruntówie i tyle. Tylko, że wędkę ustawiasz prostopadle do brzegu "na leżąco". A za 200 zł to kupisz już dobrego feedera
[2012-02-14 20:13]

macros111

Używam dzwoneczka - nie zawsze chce mi się gapić na szczytówkę feedera. A co do elektronicznego sygnalizatora, to oczywiście można używać - nikt Ci nie zabroni. Będzie tak samo działał jak przy zwykłej gruntówie i tyle. Tylko, że wędkę ustawiasz prostopadle do brzegu "na leżąco". A za 200 zł to kupisz już dobrego feedera

Ja nie uzywam dzwoneczka i nawet go nie posiadam,bo na Odrze gdzie lowie to mozna go sobie wsadzic wiecie gdzie...

Wole patrzec w szczytowki,bo majac ustawione dwa feedery to co chwile jest co robic,a poza tym to sie zgadzam z kolega haja.

A za 200zl to masz porzadnego rzecznego Cormorana 120g,Daiwe 150g,teraz o tej porze roku jest mnustwo promocji i wyprzedazy i zostanie Ci na porzadna zylke, tylko dobrze popatrz w necie i po sklepach internetowych.

Zycze polamania ,a jakby co to pytaj!!!

[2012-02-14 20:24]

sudercom

jutro jade nad rzeczke Warte i chcialem sie dowiedziec z google czy mozna feedera z elektronicznym syg. uzywac, oczywiscie google zasugerowalomi moje forum...... pokombinuje nad woda i dam znac jutro wieczorem co i jak poszlo :D
[2012-04-20 21:23]

Jacoslaw

No i jak poszło? ;>
[2012-05-08 21:52]

Waldi Fish

Kolego nawet na stojacej i spokojnej wodzie jak bedziesz lowil, to sygnalizator nie wykryje Ci delikatnych bran.

Wskaznikiem bran w feederze jest szczytowka i tego sie trzymaj.

Nie zgadzam się z Kolegą w tej kwestii. Bardzo często łowiąc feederem stosuję sygnalizator dźwiękowy. Często zdarza się, że nie patrzę na szczytówkę, a sygnalizator sygnalizuje dźwiękiem, że jest branie. Oczywiście trzeba odpowiednio ustawić feeder, aby żyłka lub plecionka była naprężona i wtedy sygnalizator zasygnalizuje dźwiękiem nawet delikatne przesunięcie żyłki. Poza tym, będąc nad wodą mam wiele ciekawszych zajęć niż bezmyślne kilkugodzinne gapienie się na szczytówkę. Czasem lubię obserwować przyrodę, robić zdjęcia, gdy jest coś ciekawego do fotografowania, poczytać prasę lub książkę.
[2012-05-08 22:29]

Waldi Fish

Oczywiście, gdy jest silny wiatr, to sygnalizator dźwiękowy może powodować fałszywe alarmy, jak również przy połowie w silnym nurcie rzeki, ale  w takich warunkach również szczytówka może powodować taki skutek.

Nie napisałeś w jakich wodach będziesz łowić feederem.

Na staw czy jezioro poleciłbym Ci kij Mikado Tachibana Light Feeder 390/90 za 212 zł, Sekcje: 3+5 (5 wymiennych szczytówek), waga 317 g

http://allegro.pl/mikado-tachibana-feeder-390-90-wysylka-0zl-i2269499814.html
[2012-05-08 22:38]