Feeder + sposób na żywca??

/ 11 odpowiedzi
Witam was koledzy po kiju. Mam do Was pytanie czy można połowić sobie drapieżniki z gruntu na żywca wędką tupu feeder?? Mam takie dwa kije i jednym chciałbym połapać białą rybę a drugiego mieć wyrzuconego na sandacza czy szczupaka. Czy jest w ogóle taka możliwość by połapać na żywca z gruntu? Jeśli tak to jak bym musiał mieć związany zestaw, jaki hak, i czy kołowrotek z wolnym biegiem też będzie potrzebny? Wędziska mam do 100 gram wyrzutu. Liczę na waszą pomoc.
Bernard51

Nauke wedkowania nalezy-powinno sie zaczac od "SPLAWIKA" i przy tej metodzie zrozumiemy na czym polega necenie, zacinanie jaka przynete i na jaka rybe zakladac, po tych doswiadczeniach mozemy przejsc strzebel wyzej na grunt i drapieżnik splawik i grunt
Zadajac to pytanie nic nie bedziesz lub malo wiedzocy jak sam nie wypraktykujesz nad woda (2012/06/04 12:55)

pavel-93

Mój brat często przerabia feeder na żywca z gruntu i łapie szczupaki, a czasami piękne okonie. (2012/06/04 13:12)

Przemo-77

Według mnie to troche nie trafiony pomysł. Żywiec na feederze będzie sie ruszał i szczytówka będzie pokazywała te ruchy (fałszywe brania). Co innego trupek. Przy trupku czy fileciku łowiąc feederem będzie sie widziało prawdziwe brania np. sandacza.

(2012/06/04 13:58)

u?ytkownik92385

Ja sie z wami nie zgodze. Sam bardzo czesto stosuje zywca z gruntu. Mała rybka, sporawy ciezarek, zamiast stalki grubsza plecionka, pojedynczy hak. Co do kolegi to przy tym sposobie nie lowi sie na drgajaca szczytowke tylko tylko za pomocą hangera/swingera umieszczonego pomiedzy 2 pierwszymi przelotkami. Odkrecony hamulec lub otwarta szpulka, zaczepiony hanger i tylko czekac na branie. Mały zywiec nie pociagnie mocno lub dlugo zestawu gdyz ciezarek bedzie mu to uniemozliwial. Poza tym przy odrobinie wprawy latwo odroznic branie od pociagniecia zywca. Metoda bardzo skuteczna. Czesto od nawietrznej trafiaja sie pokazne garbusy. Tą technika zlowilem rowniez blisko metrowego szczupaka na okonia o dlugosci 21 cm!  Polecam metode. Odrobina wprawy i naprawde mozna polapac. (2012/06/04 14:22)

olek123

Może pan pavel-93 sie wypowie jak to jego brat łowi na żywą rybe z gruntu? Jak takiego feedera trzeba przerobić żeby to działało? Jestem baedzo ciekawy tego tematu.. (2012/06/04 14:27)

u?ytkownik92385

Ja bynajmniej montuje zwykly zestaw gruntowy z rurką antysplataniowa. Tylko daje ok metrowy przypon z mocnej grubej plecionki. Do koszyczka warto dac zanete gdyz ta zwabia drobnice a drobnica drapieznika. Podrawiam (2012/06/04 16:48)

nata

Na sandacza z gruntu (na trupka) z powodzeniem można zastosować feedera oczywiście nie polegamy tutaj na szczytówce tylko posługujemy się inną formą sygnalizacji a właściwie jej brakiem gdyż wystarczy otworzyć kabłąk i delikatnie zablokować żyłkę. Przy tej metodzie można też trafić na szczupaka. Powiem nawet więcej co do zastosowania feedera kiedyś na rybkach pojechaliśmy z kolegą pofeederować niestety wyniki były marne a kolega znalazł w samochodzie pudełko z ripperami więc postanowił pospiningować, z braku spina  zmontował zestaw z gumką na feedera i siup do wody po kilku rzutach zacięcie i na brzegu ląduje szczupak 60cm. Feeder jest oczywiście mało poręczny do spiningowania ale jak widać w sytuacjach awaryjnych i do tego się nadaje :) (2012/06/04 17:19)

ryukon1975

Witam was koledzy po kiju. Mam do Was pytanie czy można połowić sobie drapieżniki z gruntu na żywca wędką tupu feeder?? Mam takie dwa kije i jednym chciałbym połapać białą rybę a drugiego mieć wyrzuconego na sandacza czy szczupaka. Czy jest w ogóle taka możliwość by połapać na żywca z gruntu? Jeśli tak to jak bym musiał mieć związany zestaw, jaki hak, i czy kołowrotek z wolnym biegiem też będzie potrzebny? Wędziska mam do 100 gram wyrzutu. Liczę na waszą pomoc.

Można ja łowiłem bez problemu szczupaki na kij typu feeder z gruntu.
Należy założyć najtwardszą szczytówkę,która nie będzie stanowiła sygnalizatora.
Zestaw prosty rurka z ciężarkiem i przypon wolframowy z hakiem.
Przynęta to rybki typu ukleja,płoć czyli gatunki które nie będą się kryć na dnie jak np. kiełb.
Po zarzuceniu zestawu i lekkim napięciu żyłki należy włączyć wolny bieg jeśli taki posiadasz w kołowrotku,jak go nie masz trzeba otworzyć kabłąk i lekko zablokować w czymś żyłkę np. nacięty patyk ,gumka recepturka.
Jak szczupak weźmie nie tniesz natychmiast tylko klasycznie pozwalasz mu odpłynąć i zatrzymać sie w celu lepszego uchwycenia przynęty.Przy drugi odjeździe zamykasz kabłąk napinasz lekko żyłkę i tniesz.
Jest to takie samo łowienie jak na zwykłą wędkę gruntową. (2012/06/04 18:36)

pavel-93

Może pan pavel-93 sie wypowie jak to jego brat łowi na żywą rybe z gruntu? Jak takiego feedera trzeba przerobić żeby to działało? Jestem baedzo ciekawy tego tematu..
  Bardzo łatwo to zmontować. W tamtym roku sam złowiłem tak dwa szczupaki, a w tym jeszcze nie próbowałem i teraz wybieram spinning, ale do rzeczy. Feeder lub inna wędka o dużym ciężarze wyrzutu, najpierw ciężarek (ja i brat używaliśmy 20-25g trumienki, ale to w zależności od potrzeb), następnie zaciskałem śrucinkę, żeby ciężarek nie uderzał w przypon lub kotwicę, a potem przypon stalowy i kotwica. Na niej rybka. Puszczasz hamulec, jak zobaczysz szybkie wysnuwanie żyłki czy plecionki, znaczy że branie. Cała filozofia. Dużo łatwiejsze niż spławik z żywcem. Powodzenia.
(2012/06/04 18:50)

radekj1987

Dziękuje koledzy spróbuje tak zapolować na drapieżnika może coś się złapie:) kołowrotek z wolnym biegiem posiadam więc trzeba będzie poćwiczyć. Co do metody spławikowej lubię połapać takową ale w tym roku zakupiłem 2 feedery i chce minimum 2 sezony połapać z gruntu. Metoda ta obfituje w większe okazy przy czym lepszą zabawę przy holu ryby:) (2012/06/05 11:29)

pavel-93

Jasne :) a do tego według mnie ta metoda jest dużo łatwiejsza! Nie sprawia takich porblemów jak spławik, który częściej i mocniej się plącze, a przy złej pogodzie brania są słabo widoczne. (2012/06/05 11:47)