Według mnie to troche nie trafiony pomysł. Żywiec na feederze będzie sie ruszał i szczytówka będzie pokazywała te ruchy (fałszywe brania). Co innego trupek. Przy trupku czy fileciku łowiąc feederem będzie sie widziało prawdziwe brania np. sandacza.
(2012/06/04 13:58)Witam was koledzy po kiju. Mam do Was pytanie czy można połowić sobie drapieżniki z gruntu na żywca wędką tupu feeder?? Mam takie dwa kije i jednym chciałbym połapać białą rybę a drugiego mieć wyrzuconego na sandacza czy szczupaka. Czy jest w ogóle taka możliwość by połapać na żywca z gruntu? Jeśli tak to jak bym musiał mieć związany zestaw, jaki hak, i czy kołowrotek z wolnym biegiem też będzie potrzebny? Wędziska mam do 100 gram wyrzutu. Liczę na waszą pomoc.
Może pan pavel-93 sie wypowie jak to jego brat łowi na żywą rybe z gruntu? Jak takiego feedera trzeba przerobić żeby to działało? Jestem baedzo ciekawy tego tematu..
Bardzo łatwo to zmontować. W tamtym roku sam złowiłem tak dwa szczupaki, a w tym jeszcze nie próbowałem i teraz wybieram spinning, ale do rzeczy. Feeder lub inna wędka o dużym ciężarze wyrzutu, najpierw ciężarek (ja i brat używaliśmy 20-25g trumienki, ale to w zależności od potrzeb), następnie zaciskałem śrucinkę, żeby ciężarek nie uderzał w przypon lub kotwicę, a potem przypon stalowy i kotwica. Na niej rybka. Puszczasz hamulec, jak zobaczysz szybkie wysnuwanie żyłki czy plecionki, znaczy że branie. Cała filozofia. Dużo łatwiejsze niż spławik z żywcem. Powodzenia.
(2012/06/04 18:50)