Feeder - sposób łowienia i koszt zanęty .
utworzono: 2012/05/06 19:45
Witam wszystkich bardzo serdecznie mam do pytanie a właściwie dwa pytania.Jedno czy feeder jest drogi do utrzymania chodzi mi o robienie karmy do koszyczka czy to jest bardzo drogie w utrzymaniu a drugie pytanie czy na wędkę mikado sensei light feeder z kołowrotkiem okuma travertine baitfeeder 40 lub 45 wyciągne karpia z 10kg lub suma 10 kg czy może się coś posypać z tego sprzętu
[2012-05-06 19:45]
Co do pytania o koszty feederowania do myślę, że nie są one ż tak wielkie. Kupujesz sobie jakąs tańszą zanęte za ok.5zł/kg do tego kukurydza ok.2.50zł/puszka, b.robaki 2zl/opk. i może cięte czerwone robaki te można sobie samemu wykopać z ogródka jeśli masz taką możliwość. Ja tak łowię i jest całkiem całkiem. Co 2 pytania to nie wiem na 100% ale myślę, że przy dobrze ustawionym hamulcu, opanowaniu, cierpliwości i odrobinie szczęścia sprzęt da radę.
pozdrawiam
[2012-05-06 17:59]
plotka a co na hak wtedy założyć? i powiedz mi jak rzucam koszyczkiem to żyłka z haczykiem ma być przyklejona do koszyczka żeby się nie plątało podczas lotu czy swobodnie nie przyklejona?
[2012-05-06 20:53]
Witam wszystkich bardzo serdecznie mam do pytanie a właściwie dwa pytania.Jedno czy feeder jest drogi do utrzymania chodzi mi o robienie karmy do koszyczka czy to jest bardzo drogie w utrzymaniu a drugie pytanie czy na wędkę mikado sensei light feeder z kołowrotkiem okuma travertine baitfeeder 40 lub 45 wyciągne karpia z 10kg lub suma 10 kg czy może się coś posypać z tego sprzętu
Wg. mnie koszty łowienia koszyczkiem są zależne o kilku czynników i nie można ogólnie stwierdzić jakie będą koszty, zależy to m. in. od tego: jakie łowisko, na jaką rybę się nastawiasz czy choćby pory roku. Mam miejscówkę na lina na pewnym zbiorniku w którym ilość stosowanej przeze mnie zanęty jest na prawdę minimalna a liny biorą znakomicie lecz zbyt duża ilość zanęty potrafi zmniejszyć ilość brań, a są łowiska gdzie spokojnie można wrzucić i parę kilo zanęty na raz. Tak samo łowiąc większe karpie czy tym bardziej amury musisz zazwyczaj konkretniej sypnąć. Także "to zależy..." :)
[2012-05-06 21:33]
Jeśli będziesz używał naturalnych składników i sam zrobisz zanętę to koszty są naprawdę niewielkie.Do tego dochodzi używanie jej w rozsądnych ilościach a nie sypanie kilogramami.
Oczywiście jak pójdziesz do sklepu i kupisz to koszty wzrosną przynajmniej z dziesięć razy a jeśli łowisz często to miesięcznie uskłada się pokaźna sumka.:)
Co do sprzętu to jeśli warunki miejscówki będą w miarę korzystne to wyholujesz rybę 10 kg.
[2012-05-07 07:27]
Witam,
ja wędkuje tą metodą parę ładnych lat.
Zestaw , żeby Ci się nie plątał montujesz rurkę antysplątaniową.
Tak jak koledzy piszą... zależy od łowiska na jakim łowisz. Jeżeli często wędkujesz to rób sam zanętę ( jest wiele dobrych przepisów na stronie )
Ja np. wędkuje na takim łowisku gdzie przez pierwszą godzinę rzucam zestaw z koszyczkiem , a później zamieniam na małą oliwkę ;)
Pytałeś co zakładać na hak...
kukurydze, czerwone robaki, białe robaki
rób kanapkę (biały z kukurydzą)
itp
Pozdrawiam
[2012-05-07 14:45]
Mikado sensei dobry feederer ja mam fishfindera mikado i to bardzo dobra lekka wędka i myślę że spokojnie da się nią wyciągnąć rybkę do 10kg Pozdrawiam
[2012-05-07 15:12]
Wędkarze bardzo wam wszystkim dziękuję przekonaliście mnie żeby kupić sobie feedera. A powiecie mi może coś o tym zestawieniu mikado sensei i okuma travertine czy będzie wszystko ładnie pracować czy kołowrotek i wędka są dobre czy to może jakiś shit?? a może znacie coś lepszego za taką cenę proszę o porady.
[2012-05-08 18:08]
Najlepiej sobie samemu dopasować sprzęt "pod siebie" Kiedyś kupiłem muchówkę za 600 zł. Na dzisiejszą kasę to było z 1000 zł. Nie do końca się znałem na sprzęcie muchowym,ale pomyślałem,że jak sprzęt będzie dobrej klasy to będzie się dobrze łowiło. Niestety wyszedł z tego sprzęt drogi,ale na którego nie bardzo dało się w miarę przyjemnie wędkować. Ten zestaw o którym piszesz wydaje się być sensowny
[2012-05-08 19:35]