Feeder na rzekę za około 350zł
utworzono: 2013/11/16 22:55
Witajcie , w ostatnim czasie trochę się zastanawiałem i zdecydowałem się na zakup nowego kija typu feeder .
Wędzisko głównie ma mi służyć do łowienia na Bugu , choć zapewne wybiorę się raz na jakiś czas z nim na stawik . Ma to być kij , który będzie "dawał radę " w silnym , rzecznym uciągu z dużym obciążeniem , a zarazem nie będzie sztywnym trzonkiem od miotłyWink . Maksymalny cw to 150g , moim zdaniem sztywniejszy kij nie będzie potrzebny , skoro łowiłem już na Bugu wędziskami do 80g . Długość od 3.30 do 3.90 , chociaż 3.90 wg mnie to jednak trochę za długo .
Byłym bardzo wdzięczny , gdyby któryś z kolegów polecił mi jakiegoś dobrego kija , spełniającego moje oczekiwania . Sam już rozglądałem się za w tm temacie i spodobał mi się feeder cormorana , model ts 120 , aczkolwiek może ktoś ma coś lepszego do polecenia w dobrej cenie (mój budżet to +/- 350 zł ).
Bardzo proszę o dobre rady
POzdRawIam [2013-11-16 22:55]
Czym się kierujesz twierdząc że na taką rzekę jak Bug feeder o długości 390cm jest za długi ?
Wybór feederów jest teraz tak duży ,że naprawdę jest w czym wybierać. Ja łowie najczęściej w Narwi , i Wiśle. Czasem jest to Bug. Moim zdaniem taką praktyczną długością na tych rzekach jest 390cm. No chyba ,że naprawdę łowisz w zakrzaczonych miejscach które utrudniają zarzucanie zestawu.
Feedery jakimi wędkuję od dłuższego czasu to ;
Mikado Golden Bay 390/140
Mikado SCR Heavy 390/150
Myślę że warte zainteresowania.
[2013-11-16 23:38]
Czesc ;) Posiadam od 2 lat 2 feedery Dragon Thytan 3.90m 80-120g. Sprawdzaja sie na rzecznych zasiadkach jak i na zalewach . Bardzo wytrzymale wedki.Koszt 270zl. Bardzo polecam te wedziska ;) [2013-11-17 08:19]
Mogę polecić Daiwe. Wg mnie na Bug jak i inne rzeki o podobnym uciągu długość feedera powinna zaczynać się od 3,90. Moje wędki mają po 4,20. Mniej żyłki w wodzie - mniejsze ściąganie. Nie wiem jak jest w Cormoranie ale Daiwy mają duże przelotki w szczytówce co jest niewątpliwą zaletą. Moje wędki pochodzą z bardziej ekonomicznych serii Apollo i Aqualite ale w zupełności dają radę, przede wszystkim nie są to sztywne "pały". Przy zakupie nie sugeruj się podpowiedziami kolegów z forum, gdyż każdy z nas może mieć inne preferencje. Jedni lubią sztywne pały, inni "miękkie lejce" a jeszcze inni coś pośrodku. W twoim budżecie na pewno znajdziesz coś ciekawego pasującego do Twoich preferencji. Koniecznie weź wędkę do ręki przed zakupem - nic w ciemno. Ja już tak naciąłem się 2 razy i musiałem je sprzedać. Jeśli masz niedaleko do Łomianek to mogę Ci polecić sklep w którym jest dosyć spory wybór wędek a końcówki serii możesz kupić naprawdę w bardzo przyzwoitych cenach. [2013-11-17 08:53]
W tym sezonie stałem się posiadaczem kijków cormoran fm 360/120 i cormoran ts 360/150. Ponieważ jestem zadeklarowanym feederowcem posiadam w swojej stajni także feedery Robinsona, Mikado, Kongera i Jaxona z przedziału cenowego 200-350 zł.
Z całą wiedzą na temat produktów wyżej wymienionych firm stwierdzam, że wędka cormorana która wpadła ci w oko bije na głowę kije firm takich jak Mikado, Konger, Robinson, czy Jaxon. Miałem w ręku wiele feederów w cenie do 350 zł (to mój górny pułap cenowy) i nie znalazłem lepszego niż ten Cormoran. Konkurować z nim mogą jedynie kije Daiwy.
Ponieważ w Polsce nie ma serwisu Cormorana tych kijów się nie naprawia. Jeżli trzaśnie ci np cześć za szczytówką ta cześć nie jest naprawiana tylko wymieniana na nową (duża zaleta) jeśli kij jest na gwarancji (chyba 2 letniej) oczywiście. Sprzedawca w sklepie powiedział mi, że narozsądniej byłoby zajechać ten kij tuż przed samym końcem gwarancji wtedy jest szansa na uzyskanie nowej części lub nawet nowego kija. Szczerze polecam ci ten kijek lub coś z oferty Daiwy.
[2013-11-17 11:53]
Co do długości 3.90c to nie twierdzę, że ta długość jest nie odpowiednia na łowienie w Bugu . Chodzi mi o to , że to dla mnie za długo , dlatego , że nie lubię łowić na długie kije . Co do kijów Daiwy to również zastanawiałem się nad jakimś feederkiem tej firmy , ale nie wiem ,czy zmieściłbym się w budżecie cenowym . A co myślicie o kijach firmy shimano , np bastmasterach ??
POzdrawiam
[2013-11-17 12:18]
czyli jednak warto doplacic do kija 4.20m?
w tej cenie mozna dorwać tez feedery daiwy z serii procaster. jakis browning tez sie znajdzie. wybor modeli o dlugosciach 3.60 i 3.90 jest naprawde duzy.
sam powoli szukam czegoś na przyszly sezon na wisle.
[2013-11-17 12:25]Co do długości 3.90c to nie twierdzę, że ta długość jest nie odpowiednia na łowienie w Bugu . Chodzi mi o to , że to dla mnie za długo , dlatego , że nie lubię łowić na długie kije . Co do kijów Daiwy to również zastanawiałem się nad jakimś feederkiem tej firmy , ale nie wiem ,czy zmieściłbym się w budżecie cenowym . A co myślicie o kijach firmy shimano , np bastmasterach ??
POzdrawiam
Kije z serii Beastmaster są świetne, niestety za jakość trzeba troszkę wybulić, około 600 zł.
[2013-11-17 13:18]
Co do długości 3.90c to nie twierdzę, że ta długość jest nie odpowiednia na łowienie w Bugu . Chodzi mi o to , że to dla mnie za długo , dlatego , że nie lubię łowić na długie kije . Co do kijów Daiwy to również zastanawiałem się nad jakimś feederkiem tej firmy , ale nie wiem ,czy zmieściłbym się w budżecie cenowym . A co myślicie o kijach firmy shimano , np bastmasterach ??
POzdrawiam
Kije z serii Beastmaster są świetne, niestety za jakość trzeba troszkę wybulić, około 600 zł.
No tak , ale zawsze jest możliwość kupienia używanego w dobrym stanie
[2013-11-17 13:43]
Mogę polecić Daiwe. Wg mnie na Bug jak i inne rzeki o podobnym uciągu długość feedera powinna zaczynać się od 3,90. Moje wędki mają po 4,20. Mniej żyłki w wodzie - mniejsze ściąganie. Nie wiem jak jest w Cormoranie ale Daiwy mają duże przelotki w szczytówce co jest niewątpliwą zaletą. Moje wędki pochodzą z bardziej ekonomicznych serii Apollo i Aqualite ale w zupełności dają radę, przede wszystkim nie są to sztywne "pały". Przy zakupie nie sugeruj się podpowiedziami kolegów z forum, gdyż każdy z nas może mieć inne preferencje. Jedni lubią sztywne pały, inni "miękkie lejce" a jeszcze inni coś pośrodku. W twoim budżecie na pewno znajdziesz coś ciekawego pasującego do Twoich preferencji. Koniecznie weź wędkę do ręki przed zakupem - nic w ciemno. Ja już tak naciąłem się 2 razy i musiałem je sprzedać. Jeśli masz niedaleko do Łomianek to mogę Ci polecić sklep w którym jest dosyć spory wybór wędek a końcówki serii możesz kupić naprawdę w bardzo przyzwoitych cenach.
Aqualite Daiwy można jeszcze czasami kupić w dobrych sklepach wędkarskich, chociaż w tym sezonie zastąpił go Procaster. Ten moim zdaniem jest nieco sztywniejszy, ale ma lepszy uchwyt na kołowrotek. Aqualite kosztują około 320-330 zł. Jak dla mnie super feedery. Cenię je za to,że są czułe, mocne,odpowiednio sztywne,a pod obciążeniem ryby pięknie pracują prawie na 2/3 długości. No i ten kolor... [2013-11-17 17:24]
Ja swojego Aqualite 4,2 kupiłem za 250 zł ze względu na to, iż była to końcówka serii. Wg mojej oceny Apollo jest deczko sztywniejszy od Aqualita. Niemniej jedenak obie wędki godne uwagi. no i przede wszytkim nie są to sztywne pałty. Mogę tylko polecić. [2013-11-17 22:47]
Ja swojego Aqualite 4,2 kupiłem za 250 zł ze względu na to, iż była to końcówka serii. Wg mojej oceny Apollo jest deczko sztywniejszy od Aqualita. Niemniej jedenak obie wędki godne uwagi. no i przede wszytkim nie są to sztywne pałty. Mogę tylko polecić. [2013-11-17 22:47]
Dodam ,że zastanawiam się również nad używanym kijem shimano Technium , miał ktoś z takim do czynienia ??
[2013-11-18 18:43]
Witam. Zgadzam się z kolegą przemo odnośnie feedera cormorana ts.Mam dwa takie jeden 150 g drugi 90g i naprawdę te kije są bardzo dobre lepszych w tej cenie nie kupisz duże przelotki w miarę sztywne mocne i solidne wykonane z wyglądu też robią wrażenie więc naprawdę polecam :)
[2013-11-18 23:03]
Witam
Również polecam Cormorana TS 150 3,60 . Duże przelotki. Byłem z nim na Kanale Żerańskim na płotki. Na najczulszej szczytówce 1,5 oz widać brania 10 cm płotek i krąpi.
W sobotę jadę nad Wisłę na cięższe łowienie.
Wędkę kupiłem kilka dni temu za 237 zł. z wyprzedaży także w tej cenie to naprawdę feeder godny polecenia.
W dobrej cenie można też dostać FIUME FEEDER RIVER POWER ok 170 zł.
Dobry teraz czas na zakup feederów, dużo wyprzedaży i promocji w sklepach.
Pozdrawiam
[2013-11-20 08:17]
Witam
Również polecam Cormorana TS 150 3,60 . Duże przelotki. Byłem z nim na Kanale Żerańskim na płotki. Na najczulszej szczytówce 1,5 oz widać brania 10 cm płotek i krąpi.
W sobotę jadę nad Wisłę na cięższe łowienie.
Wędkę kupiłem kilka dni temu za 237 zł. z wyprzedaży także w tej cenie to naprawdę feeder godny polecenia.
W dobrej cenie można też dostać FIUME FEEDER RIVER POWER ok 170 zł.
Dobry teraz czas na zakup feederów, dużo wyprzedaży i promocji w sklepach.
Pozdrawiam
szczytowki sa oznaczone, ze mozna stwierdzic ile maja uncji?
[2013-11-20 21:18]
Tak na każdej szczytówce masz oznaczenie ile ma oz nie chce mi się patrzeć ale są z takimi krzywymi ugięcia 1.5 2 i 3 oz jak się nie mylę :)
[2013-11-20 22:12]
U mnie w komplecie są:
żółta (lekko zielona) 1,5 oz
zielona 3 oz
czerwona 3,5
[2013-11-22 18:58]
probowaliscie podbierac delikatniejsze szczytowki do tych feederow? browning, daiwa. [2013-11-26 21:20]
Witam ponownie ;) , wybór feedera wszedł w decydującą fazę . Znalazłem w necie fajną promocję na kijek Shimano model Vengeance Medium Feeder 366/100g i chciałbym zapytać , czy miał ktoś z was styczność z takim kijem ??? zależy mi na jak najszybszej opinii w tej kwestii , gdyż promocja nie trwa długo. Pozdro [2013-11-30 16:11]