Zaloguj się do konta

Feeder kaleczy żyłkę

utworzono: 2019/06/29 11:02
pawelptb

Witam wszystkich, mam nadzieję że piszę w odpowiednim temacie :) Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Łowiąc na tzw. "sprężynę" po kilku/kilkunastu rzutach żyłka robi się pokaleczona, postrzępiona na odcinku ok.20cm w odległości ok. 1/3 długości kija od szczytówki po podciągnięciu zestawu do wyrzutu. Nie spotkałem się wcześniej z takim problemem. Przejrzałem dokładnie kij i przelotki i nie znalazłem jekiegoś ostrego miejsca. Spotkał się ktoś już z takim problemem? Coś o sprzęcie , kij Mistrall X-Trenso Feeder 3,6m cw.120, szczytówka biała najsztywniejsza z zestawu, sprężyna 15-20g. Przed każdym wyrzutem sprawdzam czy żyłka nie zaplątała się wokół szczytówki, odległość sprężyny od szczytówki przy wyrzucie ok.20 cm. [2019-06-29 11:02]

ogtw

Moim zdaniem, o wiele za twarda szczytówka do lekkiego ciężarka i dlatego żyłka ociera się o obudowę przelotki. [2019-06-29 12:11]

Robertr9bert123

dołek do którego rzucasz może być pokryte małżami lub muszlami i żyłka się przeciera [2019-06-29 22:03]

bojanek123

Sprawdz przelotki czy wszystkie oczka sa, i czy nie ma w nich rowka, lub czy nie zostal sama oprawa oczka, sprawdz rolkie kolowrotka czy nie wyzlobil sie w niej rowek lub czy zylka nie wchodzi miedzy rolkie a jej mocowanie, 99% te usterki sa przyczyna [2019-06-30 06:20]

ogtw

Jak już opanujesz te kaleczenie żyłki, to napisz: co było powodem. [2019-06-30 10:23]

pmizera87

Poobne zdarzenie miałem wczoraj łowiąc no nowego winklepickera. Ściąam zestaw i słyszę nieprzyjemny dla ucha odgłos tarcia. Splątane? Nie. Owinięte wokół szczytówki? Także nie. Na żyłce zbierają się kępki nitkowatych glonów. Chwila - przecież tu nie ma glonów, ani żadnych innych roślin. To zrzynki ścieranej żyłki. Przyjrzałem się wymiennej szczytówce. Od maleńkiej przelotki odłupała się górna część porcelanowej wkładki, powstała ostra krawędź i to ona ściera, a właściwie ścina cieniutkie zrzynki żyłki, które przy zwijaniu tworzą pęczki jakby glonów! Po niedzieli próba reklamacji, będę też wnioskował o nową żyłkę gratis. [2019-06-30 13:34]

pawelptb

Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie.
ogtw - ciężarek lekki ale sprężynę jak się doładuje zanętą to już chyba nie jest tak lekko
Robertr9bert123 - łowiłem w kilku różnych miejscach a poszarpana żyłka pojawia się zawsze na tym samym odcinku, więc raczej odpada
bojanek123 - szczytówki i przelotki obejrzałem wnikliwie i nie znalazłem żadnych uszkodzń, ostrych krawędzi. Poszarpanie żyłki pojawia się jakieś 0,5-0,8m od końca zestawu więc to miejsce nie dochodzi do kołowrotka
Dodam że występuje to na obu kijach, kije i kołowrotki sa takie same, kupione w zeszłym sezonie, byłem z nimi na kilku wypadach.

Na początek spróbuję połowić na innych szczytówkach i zobaczę jakie będą efekty. Jak do jakichś wniosków dojdę to dam znać :)

Pozdrawiam
[2019-06-30 22:13]

erykom

Podaj nazwę żyłki jakiej używasz. Jeśli to np Jaxon to nie zdziwiłbym się [2019-07-01 09:28]

kubanczyk36

Sprawdz sobie ceramiczne pierscienie w przelotkach czy nie sa pekniete.To uszkodzone ceramiczne pierscienie scinaja ci zylke. [2019-07-03 08:01]

ryukon1975

Jeśli przelotki nie są uszkodzone powinieneś jeszcze sprawdzić rolkę kołowrotka. Tu też może leżeć przyczyna przecierania żyłki. [2019-07-15 14:08]

pawelptb

erykom - Mikado Territory Crystal

kubanczyk36 - pisałem że sprawdziałem wszystkie przelotki, czyli także wkładki ceramiczne nawet dwa razy. Druga sprawa uszkodzenie na obu kijach w tym samym miejscu i czasie, nieco podejrzane (no chyba że wada fabryczna).

ryukon1975 - sprawdziłem rolki są ok. Dwa kołowrotki są nowe [2019-07-20 19:34]

zosikxx13

Jeśli sprawdziłeś przelotki , kołowrotek i jest wszystko OK to spróbuj zastosowac przypon strzałowy z plecionki [2019-08-21 08:35]