(2014/01/12 22:46)Na jeziora picker - Mikado Bleck Draft Picker
A co bedzie jak pobierze Ci sum na robaka. Wyciągniesz go pickerem? Picker wygiął się w pałąk i nie byl w stanie amortyzować. Federem do 100 cw wyciągniesz.Hhehehe , Kolego nie masz pojęcia o łowieniu pickerem . A spinningiem do 40 gram nie wyciągasz suma , wielkiego szczupaka i innych wielkich ryb ? Picker niewiele się różni od spinningu . Powiem więcej , bardzo dobrze łowi się pickerem z opadu .
Albo to jakaś prowokacja ? hmmm ?
Pewnie, że nie mam bo łowienie pickerem przez ponad 10 lat to za mało aby go poznać.
To ty chyba żartujesz.
Picker cw do40 2,70m. Wyjąłem trzy karpie i hamulec nie drgnął. Na haczyku było 3 białe robaki. Nagle wygielo go maksymalnie i kołowrotek bzyczy. Picker wygięty w pałąk, żyłka juz prawie na prosto a to coś idzie. Próbowałem rożnie i nic. Doszło jakieś z 50 m czyli z wyrzutem ok 90 i w krzaczorach stanęło. I krotko mówiąć du....pa zimna.
Po tygodniu w tym samym miejscu kolega zarzucił i też mu tak pobrało. Miał feedera cw 90 i nie dał mu odjechać w te krzaczory. Po pół godzinie wyjął suma 120cm.
Mam i feedery i łowię nimi ponad 10 lat. Obecnie moi znajomi tez przerzucają się na federy. Kumpel 30 lat łowił gruntówkami a teraz kupuje federy.
Jak są dobre warunki to cw 10 da radę szczupakowi. Mój znajomy łowi na taka bolonkę ale jak ma czysty brzeg.
Spinningiem rzucasz niedaleko a feederem jak machniesz to wyrzucisz 100m a ryba idzie w bok itd. Co ci będe pisał.
Coś mi się wydaje, że sam nauczyles się na pickery i myslisz, że to jest już najlepsze w świecie. Poczytaj inne wpisy. Też popierają feedery. Napisz im, że też prowokują.Czyli to nie prowokacja ;) Co Ty kolego piszesz ? Przecież tu chodzi o zestaw , wytrzymałość żyłki a nie o cw w wędce . Jak do pickera wrzucę grubą żyłkę/plecionkę i wielki zwijak to i karpie po 10 kilo mogę ciągnąć . Przykład , w ubiegłym roku , na moich oczach znajomy wyciągnął suma 21 kg w Odrze , na wędke spinningową Mikado Black Draft Spin do 45 gram chyba , miał plecionkę i mocny kołowrotek . Ja mam równie dobregi pickera do 40 gr tej samej serii , myślisz , że przy takich parametrach zestawu j/w nie poradziłbym takiemu sumowi ? Pewnie , że bym sobie poradził .Co do szczytówek w feederach , to nawet nie mogą stanąć przy szczytówkach pickerów bo są porostu cieńsze , delikatniejsze i zawsze będą lepiej pokazywały brania .
A suma wielkiego koledze na feederze tylko pogratulować , jak lubi łowić na mocne zestawy to i wielkie rybki da radę złowić .
A co do moich połowów feederem to łowię na te wędki od 20 lat i śmiem twierdzić nadal , że pojęcia nie masz o łowieniu pickerem a może nawet nigdy nim nie łowiłeś . I tak na koniec , mam kolegę który ma sklep wędkarski , porządna jednostka tak nawiasem mówiąc . Ostatnio jak podsumował rok to stwierdził , że sprzedaż pickerów w ubiegłym roku wzrosła czterokrotnie , zresztą moi znajomi w większości kupili sobie pickery min za sprawą mojej osoby i wyników jakie osiągnąłem .
Kolego , masz prawo mieść swoje zdanie , możesz łowić na jeziorach feederami sumy i płocie ale nie wciskaj mi , że ja moim pickerem nie dam rady wyciągnąć wielkiego suma na grubej plecionie bo to banał !
To tylko ci pogratulowac takiej propagandy. Gratuluję.