Feeder czy picker-o radzicie?

/ 36 odpowiedzi
Witam  na wiosnę chcę kupić sprzęt kijek i kołowrotek dragona do gruntu. Będę łowił jeziorach oraz stawach. Nie wiem co wybrać feeder czy picker. Co radzicie?
goryl25

Zależy jakie rybki chcesz poławiać ?? :) jak płotki itp. to polecam pickerka :) a jak duże leszcze lub karpie to polecam Feedera :) Picker może być do 40 gram wyrzutu a Feeder do 70 gram wyrzutu (jak na rzeke to 120-140 gram wyrzutu) (2010/01/02 20:38)

u?ytkownik5460

hej, to wszystko zależy od tego czy? łowisz na większych odległościach ,masz fantastycznie dobre miejsce szerokie itp. ja mam w posiadaniu i to i to czyli feeder i quiver . picker-y mam dragona  jeden krótszy od drugiego pomaga przy ustawieniu kiji bokiem,ich  zaletą   to to że są poręczniejsze ale niestety do dalekich rzutów raczej się nie nadają(ja rzucam do 80metrów koszyczkiem 30g ale to już przeginam) natomiast feeder jest efektywniejszy zapewne cięzar wyrzutowy spokojnie może osiągnąć 150g są dłuższe mocniejsze inna akcja super kij na trudne miejsca tzn spokojnie pozycja pionowa jest mu wskazana . feeder to hol skuteczniejszy a quiver niestety to już finezja przy większych okazjach . jedno i drugie jest świetne zależy jak chcesz się bawić . dodam tylko ze najbardziej uniwersalną wędka jest feeder , lecz tak jak wspomniałem wszystko zależy od tego co ty preferujesz gdzie i na co polujesz... (2010/01/02 20:47)

Waldi Fish

Jeśli będziesz łowić na jeziorach oraz stawach, to bardziej odpowiedni dla Ciebie będzie picker. Jest on bardziej przydatny do połowu gruntowego na wodach stojących metodą drgającej szczytówki. Ciężar wyrzutowy pickera z reguły nie przekracza 40 g i posiada on wymienne końcówki o różnej sztywności. Jeśli będziesz stosować przy tej metodzie koszyczek zanętowy to jego waga łącznie z zanętą nie pownna przekraczać 40 g. Koszyczek zanętowy najczęściej umieszczany jest na rurce antysplątaniowej lub na bocznym troku. Do tej metody połowu stosowane są specjalne żyłki zatapialne i mało rozciągliwe, co bardziej efektywnie pozwala na obserwację ugięcia szczytówki sygnalizującej moment brania. Po zarzuceniu zestawu, wędzisko najlepiej umieścić wzdłuż brzegu na 2 podpórkach tak, aby żyłka była lekko naciągnięta i pod kątem około 90 stopni w stosunku do wędziska. Feeder też służy do połowu gruntowego metodą drgającej szczytówki, ale ze względu na większy ciężar wyrzutowy czasem przekraczający 100 g, stosowany jest do połowu w rzekach.

(2010/01/02 21:09)

Przemek238

Mnie interesują połowy dużych leszczy i linów, płoci i chcę wędkę dalej wyrzucać (2010/01/02 21:25)

Przemek238

W rzekach raczej nie będę łowił. Interesują mnie jeziora oraz stawy. chcę wyrzucać na dalszą odległość (2010/01/02 21:26)

Przemek238

ja będę łowił w jeziorach głównie. i chcę daleko wyrzucać zestaw (2010/01/02 21:28)

goryl25

Jeśli chcesz łowić na jeziorach i chcesz daleko rzucać to polecam ci feeder o ciężaże wyrzutu do 70 gram :) (2010/01/02 21:59)

u?ytkownik5460

dokładnie jak pisze goryl feeder na dalsze rzuty ok 70 g max-a tak musisz dobrać i długość 3,9 m  to finezja pamiętaj o żyłce koniecznie dla feeder-ów połamania (podpowiem ci jeszcze jedną rzecz wybieraj feedery z największym oddaleniem przelotek od kija zdecydowanie polepsza jakość  wyrzutu) (2010/01/02 22:16)

Przemek238

Planuje kupić kij Dragona ale czekam na katalog od nich. Dzięki za radę (2010/01/02 22:19)

pisaq

To podepnę się pod temat.
Mam pickera do 40g i feedera do 80.
Właśnie, "do", czyli c.w. najtwardszej szczytówki.
Jak sprawdzić c.w. innych szczytówek?
W pickerze mam 3 - zielona, żółta i pomarańczowa.
W feederze 2 - żólta i zielona (chyba).
Firma Mikado, model Matrix 555, 3,90m.

Wiem, znam sztuczkę z chwytaniem za ostatnią przelotkę, ale to nie da mi dokładnej wartości c.w.
Zazwyczaj łowię na zaporówkach, dystans średni i daleki. Koszyczki 15 i 20gram.
Razem z zanętą będzie tego 50-60g w sumie.
Zatem moim zdaniem feeder jest odpowiedniejszy. (2010/01/02 22:28)

Przemek238

a jaki kołowrotek do tego. bo ja chcę kupić też Dragona ale z wolnym biegiem szpuli (2010/01/03 09:51)

goryl25

A powiedz jaką kase chcesz wydać na ten kołowrotek ?? bo to też jest ważne :)

(2010/01/03 11:39)

goryl25

Ja jakbym kupował to nie kupowałbym taniego bublu co się po sezonie rozwali :) więc lepiej wydać więcej kasy i mieć przyjemność z łowienia i holowania rybek :) także polecam ci kupić kołowrotek  DRAGON MAXIMA Baitfeeder FR1020i 9BB + 1RB cena jaką on kosztuje to 165 zł
więc moim zdaniem jak na taki sprzęcik to tanio (niech się inni też wypowiedzą)
(2010/01/03 11:45)

MAVER61

Kołowrotek najlepiej o przełożeniu 4:1 a max. 5:1,im silniejszy tym lepiej , no bo przecież będziesz co i raz zwijał i wyrzucał zestaw i to dość ciężki więc kołowrotek musi to wytrzymać.Ja używam maszynki- Cormorana fedeer 310i , oraz Tica 2500.Poza tym musi mieć precyzyjnie ustawiany chamulec( długa regulacja pokrętłem) przecież będziesz łowił cienkimi żyłkami.

Co do wędki to kompromisem pomiędzy pickerem ,a fedeerem jest Quiver tip to taki mocniejszy picker.Moja druga połowa takiego używa , to Shekspire Duo Quiver 3,9m z czterema końcówkami.Najlepsze jest to że nie ma podanego ciężaru wyżutu , a najgrubsza szczytówka praktycznie się nie ugina.Jest to dobrze zrobiony kij,przy wyrzucie przygina się tylko 1/4 wędki , a pod obciążeniem np: hol ryby , pracuje w 3/4.Wszystkie nasze patyki ( a mamy ich trochę)tak pracują i ryba nie spada,można używać cieńszych żyłek. 

(2010/01/03 12:02)

Glapka

Wiem, znam sztuczkę z chwytaniem za ostatnią przelotkę, ale to nie da mi dokładnej wartości c.w.

A tak z czystej ciekawości, po co Ci dokładna wartość c.w. ? Myślisz że posiadając taką wiedzę będzie Ci łatwiej łowić rybki ? Powiem tak: posiadam stare dobre shimano z wyższej półki , do tego 3 idealnie oznaczone szczytówki 1,2, 3 oz   a i tak często z przyzwyczajenia biorę za szczytówki żeby ocenić jaka czułość  będzie mi potrzebna  do łowienia w danym dniu: uciąg wody, wiatr, delikatność brań ryb - czasami brania są tak delikatne że  mimo ciężkiego koszyczka i trudności w wyrzucie, stosuje się najdelikatniejsze szczytówki żeby je zauważyć - inaczej  bezrybie :). Waga wyrzutowa przeważnie dotyczy całego kija a nie szczytówek, je da się "prawie" zawiązać w supełek - oczywiście prawie , nie radzę próbować. (2010/01/03 14:48)

Glapka

Pewnie już otrzymałeś sporo informacji dotyczących zakupów. Tak jak wcześniej napisano kołowrotek nie może być delikatny, ponieważ będziesz  pracował na pewnych obciążeniach związanych z  koszyczkiem. Stawy i jeziora nie wymagają bardzo mocnych kołowrotków gdzie zawsze masz walkę z prądem, czasami rybami :) oraz roślinnością często zaczepianą przez ściągany koszyczek jednak do tej metody kołowrotek musi po prostu być solidny i tyle, inaczej po krótkim czasie zacznie się klekotanie i  się rozsypie. Co do wędki to musisz dostosować ją do warunków jakie panują na łowisku oraz do poławianych ryb. Feeder bardziej przeznaczony na rzekę  głównie o długości ok 3.5-4m, postawiony pionowo pozwala wprowadzać żyłkę pod dużym kątem do wody, co zmniejsza napór prądu i nie ściąga  koszyczka. Picker, bardziej finezyjny do delikatniejszych połowów, bardziej na spokojnych wodach. Wcześniejsze długości oscylowały w granicach 2.6 m itp, szybkie i krótkie zacięcia, niezbyt wielkie koszyczki na spokojną wodę wystarczają, gdyż zanęta nie jest wymywana przez prąd. Quiver  - coś pośredniego.
Kija dostosuj do miejsca w którym łowisz. Czy masz dużo czy mało miejsca na stanowisku, czy masz drzewa nad sobą czy nie. Gałęzie nad głową mogą spowodować że przy zacięciu a przy tej metodzie jest ono dość zamaszyste, z 2 czy 3  części wędki możesz mieść ich 5 albo więcej :)
Zobacz jaki jest dostęp do podebrania ryby, przybrzeżna roślinność wymusza stosowanie dłuższego kija, bo pozwala to swobodniej manewrować itd itp. Dużo pytań i  sporo odpowiedzi ... ale podobno kto pyta nie błądzi :) Pozdrawiam (2010/01/03 15:06)

pisaq

Właśnie chciałem się dowiedzieć jakie jest maksymalne c.w. żeby sobie wędki nie połamać...
Delikatna szczytówka - dobrze widoczne brania, nawet te bardzo delikatne, ale może zrobić "pstryk" (2010/01/03 16:37)

Przemek238

będę łowił też na pomoście czy bombka na dole też może być. Żyłkę chce kupić tak 0,16 i 014 mm na przypon. Co o tym sądzicie? (2010/01/04 14:08)

goryl25

Szczytówka jest o wiele lepsza od bombki ale na ścisłość bombke też można zastosować , ale nie polecam :) co do żyłki przyponowej ja stosuje 0,16 na przypon a 0,23 główną (feeder)

(2010/01/04 16:48)

Przemek238

ale jak bedę łowił na pomoście i nie ma możliwości ustawienia podpórki to jak inaczej łowić (2010/01/06 11:49)

goryl25

pomost ma z przodu poprzeczke ?? jak ma to o poprzeczke oprzeć wędzisko a jak niema to dorobić albo wywiercić otwór w desce o średnicy podpórki :) ja tak robie :) i nie polecam ci łowienia na bombke :) szczytówka jest naprawde o wiele lepsza od bombki :) (2010/01/06 12:07)

Przemek238

oki. A powiedz żyłka główna ile powinna być aile na przyponienp w połowie leszcy. zastosuje zestaw z rurką antysplątaniową potem stoper i kretlik i hak MUSTAD (2010/01/06 12:22)

goryl25

żyłke główną polecam DRAGON Maxima Carp & Feeder 0,23 mm a na przypon DRAGON MILLENIUM SOFT 0,16 mm :) a zestaw montujesz tak : na żyłke główną nawlekasz rurkę antysplątaniową dłuższym końcem od strony haczyka , potem nawlekasz na żyłke główną koralik potem gumowy stoper (najlepiej duży) i wiążesz krętlik i potem do żyłki przyponowej dowiązujesz haczyk najlepsze są samozacinające mustada albo gamakatsu albo VMC i numeracja powinna być od 8 do 10 :) i jeszcze tylko koszyk do rurki antysplątaniowej (aha zapomniałem dodać : najlepsze są rurki zielone ) i przynęta na haczyk i poszedł zestaw do wody :) i życzę Taaaaaakich leszczy na nowy sprzęcik :) (2010/01/06 12:40)

Przemek238

A wiecie jak zrobić zestaw feederowy z bocznym trokiem. Kiedy się to stosuje? (2010/01/06 14:28)

mateo111132

Witam jezeli wątek nie jest jeszcze zamknięty to podłącze sie do pytania feeder czy picker bede łowił głównie na jeziorach będzie o zróznicowane poniewarz raz łowie na ac czy lepszy będzie feeder czy picker dodam zewielkich akwenach a rzadziej na mniejszych nwm co wybrac będe łowic głównie  leszcze karpie karasie i liny rybki raczej nie będą przekraczac 5kg lecz mogą zdarzyc sie przyłwy dodam ze mam pickera robinson tritium 2 70 40g i nie narzekam  podajcie tez jakies konkretne modele (2013/06/26 12:30)