A powiedz jaką kase chcesz wydać na ten kołowrotek ?? bo to też jest ważne :)
(2010/01/03 11:39)Kołowrotek najlepiej o przełożeniu 4:1 a max. 5:1,im silniejszy tym lepiej , no bo przecież będziesz co i raz zwijał i wyrzucał zestaw i to dość ciężki więc kołowrotek musi to wytrzymać.Ja używam maszynki- Cormorana fedeer 310i , oraz Tica 2500.Poza tym musi mieć precyzyjnie ustawiany chamulec( długa regulacja pokrętłem) przecież będziesz łowił cienkimi żyłkami.
Co do wędki to kompromisem pomiędzy pickerem ,a fedeerem jest Quiver tip to taki mocniejszy picker.Moja druga połowa takiego używa , to Shekspire Duo Quiver 3,9m z czterema końcówkami.Najlepsze jest to że nie ma podanego ciężaru wyżutu , a najgrubsza szczytówka praktycznie się nie ugina.Jest to dobrze zrobiony kij,przy wyrzucie przygina się tylko 1/4 wędki , a pod obciążeniem np: hol ryby , pracuje w 3/4.Wszystkie nasze patyki ( a mamy ich trochę)tak pracują i ryba nie spada,można używać cieńszych żyłek.
(2010/01/03 12:02)Wiem, znam sztuczkę z chwytaniem za ostatnią przelotkę, ale to nie da mi dokładnej wartości c.w.
Szczytówka jest o wiele lepsza od bombki ale na ścisłość bombke też można zastosować , ale nie polecam :) co do żyłki przyponowej ja stosuje 0,16 na przypon a 0,23 główną (feeder)
(2010/01/04 16:48)