Feeder - co o tym sądzicie?
utworzono: 2011/02/15 21:24
Witam,
Planuję zakupić wędkę typu feeder, a dokładniej ten model: http://www.okonek.com.pl/product_info.php?products_id=4688&osCsid=2cf874d0e5767b90fc439b62ff1af98c
długość 3.60 metra.
Kołowrotek z przednim hamulcem ( uważam, że jest bardziej precyzyjny porównując ceny).
Oto on: http://www.robal.pl/product_info.php?cPath=24_33_112&products_id=1500
Wędkuję raczej na stawach i jeziorach. Żyłka główna 0,20 mm, przypon 0,16 mm, haczyki 10.
Co sądzicie o tym komplecie? Kołowrotek nie będzie wizualnie trochę za mały do wędki?
Może mieliście do czynienia z tym sprzętem :)
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
[2011-02-15 21:24]Sam ma podobne feedery Mikado (3.6m do 100g) i nie narzekam. Używam na jeziorach, czasem na rzekach i daje rade J W takich kwotach albo Mikado albo Konger. Co do kołowrotka masz racje że hamulec przedni jest często dokładniejszy od tylnego. Pytanie jakie sztuki chcesz na to ciągać?
Shimano Catana to bardzo udana seria a chyba najlepsze modele z serii 4000. Wszystko i tak naprawdę wyjdzie w praktyce ale jak na początek to ten zestawik posłuży Ci sporo czasu.
Nie ma co się długo zastanawiać! Kupić i nad wodę ;)
[2011-02-15 21:55]Nie patrzyłem na linki, wizualnie może być "baba na kucu" ale jak są efekty i wszystko dobrze współpracuje?
[2011-02-15 21:58]
Kij jest OK. Co do kołowrotka to niestety nie wiem. ja preferuje kołowrotki z wolnym biegiem i polecić Ci mogę Okumę Travertine BF 40. Ale to już rzecz gustu. Bez wolnego biegu również może być.
Jeszcze jedno. Nie wiem co chcesz łowić na ten zestaw ale CW jest tu dość duży i można poszaleć z koszyczkami, a to wymaga mocnej żyłki. Na twoim miejscu na dodatkową szpulę nawinąłbym żyłkę tak 0.23 - 0,25. Nigdy nie wiadomo na jakim łowisku przyjdzie Ci łowić.
Pozdrawiam
[2011-02-15 22:03]
używam kołowrotka catana 4000ra na feederku shimano xfx 360 cw 100g z tego zestawu jestem przezadowolony [2011-02-15 22:07]
Obecnie wędkuję na pickery 2,7 metra kongera ( z włókna szklanego) i mam na nich żyłkę 0.25.
Uważam, że jest strasznie gruba. 0,20 w zupełności powinna wystarczyć, ewentualnie 0,22 i przypon 0,18. Wszytsko dobrze się sprawdzi, jak będzie dobrze ustawiony hamulec i holowanie ryby będzie spokojne.
Co do ryb jakie łapię. Jakie się złapią to łapię. Leszcze, płocie, karpie, itd. Ogólnie spokojnego żeru.
Żyłka 0,20 do koszyczków 25g - 50g na bank da radę.
Nie żeby się chwalić, ale 3 lata temu na pickera 2.7 metra, miałem żyłkę główną 0,20 mm i przypon 0,16, który utrzymuje podobno 1,5 kg złowiłem karpia ponad 4 kilo. Fakt faktem, że chol trwał pnad godzinę, ale dałem radę.
Pozdrawiam
[2011-02-15 22:16]Obecnie wędkuję na pickery 2,7 metra kongera ( z włókna szklanego) i mam na nich żyłkę 0.25.
Uważam, że jest strasznie gruba. 0,20 w zupełności powinna wystarczyć, ewentualnie 0,22 i przypon 0,18. Wszytsko dobrze się sprawdzi, jak będzie dobrze ustawiony hamulec i holowanie ryby będzie spokojne.
Co do ryb jakie łapię. Jakie się złapią to łapię. Leszcze, płocie, karpie, itd. Ogólnie spokojnego żeru.
Żyłka 0,20 do koszyczków 25g - 50g na bank da radę.
Nie żeby się chwalić, ale 3 lata temu na pickera 2.7 metra, miałem żyłkę główną 0,20 mm i przypon 0,16, który utrzymuje podobno 1,5 kg złowiłem karpia ponad 4 kilo. Fakt faktem, że chol trwał pnad godzinę, ale dałem radę.
Pozdrawiam
Oczywiście, że da radę tak łowić. To była tylko moja sugestia. Każdy łowi wg własnych upodobań. Ja łowię na koszyczki 40g i w poprzednim sezonie moja żyłka 0,20 nie wytrzymywała obciążeń. Być może to wina danej żyłki ale przesiadłem się na grubszą. Co do grubości, to jest to żyłka główna. Przypony stosuję już dużo cieńsze.
[2011-02-15 22:47]
siemanko,
wczoraj kupiłem 2 sztuki tego SENSEI'a i Ci powiem że juz mam ochote pocisnac na ryby:)
Kije prezentuja sie świetnie, lekkie (250g), sztywny kijek(co dla mnie jest plusem wielkim, idzie za tym to że jest wykonany z dobrego włókna), mam do niego 3 szt. szczytówek (2 weglowe i jedna szklana, kolory: zielony, czerwony i jaskrawy pomarańcz). Korek miły w dotyku i fajny uchwyt do kołowrotka.
JUZ JESTEM Z NICH ZADOWOLONY.
Do tego kołowrotek
1)JAXON 300 z tylnim hamulcem z szpula 0,25/300 = [w rzeczywistosci to weszło mi 300m ale 0,23]
2) nie wiem jaka to firma, ale jest dobry a pisze na nim tylko RUNNER 40 z wolnym biegiem ze szpula o pojemności 0,25/200m
To bedzie mój zestawik feederowy:)
A TE KIJE POLECAM [lekki, czyli dobry]
[2011-02-15 23:18]
janmar - jakiej grubości zyłki stosujesz na feederze i jakiej firmy, a z przyponami o ile cieńsze?
U mnie 0.25 strasznie sie skręca i w pewnych miejscach jest normalnie poszczępiona ( pozadzierana ), jakby się rozrywała, może wina kołowrotka, nie wiem.
[2011-02-15 23:22]nicponios Przez internet zamawiałeś wędki? Szczytówki oczywiście były w zestawie? :D
Mówisz, że są sztywne, ale ogólnie szczytówka fajnie pracuje, jak to przy kijach węglowych w porównaniu ze szklakami?
[2011-02-15 23:25]janmar - jakiej grubości zyłki stosujesz na feederze i jakiej firmy, a z przyponami o ile cieńsze?
U mnie 0.25 strasznie sie skręca i w pewnych miejscach jest normalnie poszczępiona ( pozadzierana ), jakby się rozrywała, może wina kołowrotka, nie wiem.
U mnie tak było na 0.20. Była to żyłka Jaxona. Wcześniej miałem Dragona Mach&Feeder i nie było tego problemu. W tym roku wracam do Dragona - Żyłka Guide Select.
Przypony w zależności gdzie łowie i na co się nastawiam. Od 0,14 do 0,22.
Pozdrawiam
[2011-02-15 23:43]
kijki zamówiłem u siebie w sklepie (156zł sztuka).
Szczytówki oczywiście że w zestwawie:) Kij sztywny a szczytówka mięciutka:) juz nie moge sie doczekac jak pocisne na wielki zbiornik "SŁUP" i jakies wczesnowiosenne leszcze powyciągać:)
powodzenia
[2011-02-16 15:12]
nicponios - jak przetestujesz kije na pierwszym wypadzie na ryby to napisz jak sie sprawdzają, bo jeszcze sie zastanawiam nad ich zakupem :D [2011-02-16 15:52]
dobra nie ma sprawy, prywatna wiadomość ci wysle jakby co. Wysłąłem ci zaproszenie do znajomków. Jakbym ci nic nie wysłał to przypomnij sie to podziele sie wrażeniem.
Pozdrawiam
[2011-02-16 17:32]
Dobry wybór! Też posiadam feedera firmy Mikado Sensei Light 3,60 CW 110g. Zakupiłem go w maju ubiegłego roku. Naprawdę świetny lekki kijek!
[2011-02-16 17:57]
michal0210 Mógłbyś powiedzieć cos o tym kołowrotku SPRO Hardliner LCS 540.
Widziałem w internecie to nie jest zbyt drogi, a posiada wolny bieg. Dobrze sie spisuje?
Hamulec jest precyzyjny?? Bo w niektórych kołowrotkach z hamulcem tylnym szpula się przycina i to według mnie jest precyzyjny hamulec. Ogólnie wolę kołowrotki z przednim hamulcem. Jak jest w przypadku tego kołowrotka? :)
Pozdrawiam
[2011-02-16 18:55]Bo w niektórych kołowrotkach z hamulcem tylnym szpula się przycina i to według mnie NIE jest precyzyjny hamulec. - tak miało być, sorry za pomyłkę :D [2011-02-16 18:58]
michal0210 Mógłbyś powiedzieć cos o tym kołowrotku SPRO Hardliner LCS 540.
Widziałem w internecie to nie jest zbyt drogi, a posiada wolny bieg. Dobrze sie spisuje?
Hamulec jest precyzyjny?? Bo w niektórych kołowrotkach z hamulcem tylnym szpula się przycina i to według mnie jest precyzyjny hamulec. Ogólnie wolę kołowrotki z przednim hamulcem. Jak jest w przypadku tego kołowrotka? :)
Pozdrawiam
jeżeli kupisz wolnobiegowca z niższej półki powiedzmy sobie szczerze będą się psuć , niestety nie wiem jak Wy koledzy ale mi jeden kołowrotek się zje...( zepsuł ) właśnie wolnobieg i od innych zanojmych mam podobne info . mówię tu o tańszych wersjach . lepiej zaopatrz się w catanę 4000 mi się super sprawuje przy feederku Jaxon Favourite .
pozdrawiam
[2011-02-16 19:07]
Zakupiłem ten kołowrotek w tym samym czasie co wędkę. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Kołowrotek spisuje się bardzo dobrze jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Hamulec mnie nie zawiódł nie zdarzyło mi się aby się zacinał. Wolny bieg był o wiele rzadziej używany ale też dawał radę. Za te pieniądze mogę śmiało go polecić. Pozdrawiam
[2011-02-16 19:15]
JacuB96
Właśnie się zastanawiam nad zakupem kołowrotka SHIMANO Catana 2500 FA.
Uważam, że 2500 jest wystarczający do feedera ( planuję na żyłkę 0,20 mm, tak więc 240 m spokojnie starczy). Wolę Catanę z przednim hamulcem, według mnie jest bardziej precyzyjny 9 przedni).
Na forach piszą, że Catana to typowy kołowrotek spinningowy. Moje pytanie, czy sie sprawdzi na grunt ( ryby do 5- 8 kilo maks, ale obciążenia przy wyrzucie sa duże) ?? :)
[2011-02-16 19:54]JacuB96
Właśnie się zastanawiam nad zakupem kołowrotka SHIMANO Catana 2500 FA.
Uważam, że 2500 jest wystarczający do feedera ( planuję na żyłkę 0,20 mm, tak więc 240 m spokojnie starczy). Wolę Catanę z przednim hamulcem, według mnie jest bardziej precyzyjny 9 przedni).
Na forach piszą, że Catana to typowy kołowrotek spinningowy. Moje pytanie, czy sie sprawdzi na grunt ( ryby do 5- 8 kilo maks, ale obciążenia przy wyrzucie sa duże) ?? :)
obawiam się , że niestety może nie wytrzymać , kołowrotek dosyć mały jak na grunt , ja tam bym go nie zakładał ... w podobnej cenie możesz znaleźć mocniejsze młynki do gruntówki . tą catanę założyłbym do lżejszego spina .
tutaj masz nowość na 2011 jaxona z wolnym biegiem z przeznaczeniem do połowów gruntowych .http://allegro.pl/jaxon-top-carp-frxl-500-zylka-300m-nowosc-11-i1448519881.html
zapoznaj się też z ofertą kongera , bo robią przyzwoitej jakości sprzęt w dobrej cenie ;)
[2011-02-16 20:03]
JacuB96 Zdecyduj się co mówisz :
jeżeli kupisz wolnobiegowca z niższej półki powiedzmy sobie szczerze będą się psuć , niestety nie wiem jak Wy koledzy ale mi jeden kołowrotek się zje...( zepsuł ) właśnie wolnobieg i od innych zanojmych mam podobne info . mówię tu o tańszych wersjach . lepiej zaopatrz się w catanę 4000 mi się super sprawuje przy feederku Jaxon Favourite .
pozdrawiam
A teraz mi polecasz kołowrotek JAxona z wolnym biegiem za taką niska cenę. Ogólnie i tak bym nie kupił Jaxona, bo słyszałem złe opinie o kołowrotkach, zwłaszcza z wolnym biegiem.
Natomiast pisałem, ża Catane miałes przy feederze. :D
[2011-02-16 20:37]JacuB96 Zdecyduj się co mówisz :
pozdrawiamA teraz mi polecasz kołowrotek JAxona z wolnym biegiem za taką niska cenę. Ogólnie i tak bym nie kupił Jaxona, bo słyszałem złe opinie o kołowrotkach, zwłaszcza z wolnym biegiem.
Natomiast pisałem, ża Catane miałes przy feederze. :D
catane mam przy feederze 4000 a nie 2500
po drugie koledzy z forum polecali Ci wolnobiegowce to podałem CI adres takim do 100 zł może a nóż cie zainteresuje ... I nawet ani jednego słowa nie pisałem , że go polecam ;)
[2011-02-16 20:55]