Etyka wędkarska

/ 41 odpowiedzi
u?ytkownik61983

widze ze dyskusja trwa, ale nie zauwazyłem wedkarzy którzy uwazaja ze inni sa nie etyczni.
zawze uwazałem sie za etycznego bo nigdy nie zrobiłemczegos co mam sobie do zazucenia wielu zawsze uwaza sie za lepszych zabardziej szpanerskich ale najczesciej wala bujdy.
Dziwi mnie to ze wszyscy jestesmy wedkarzami a tak nawzajem sobie szydzimy dlaczego? kazdy jest w tym fachu równy ,a jednak inni uwazaja sie za świetych

Nie przejmuj się , to jest tylko życie , tak było , jest i będzie , aby ktoś się podniósł, jeden musi upaść........... tylko pytanie, jak nisko ? :)) (2011/04/01 19:24)

pstrag222

nie raz słyszłem ze nie moge sie nazwac wedkarzem bo łowie czsem na zywca , bo uwazam ze na okonia, klenia dobrym zwcem sa kiełbie ukleje i płotki 5cm. mowili do mnie ze to kłusownictwo.
spining w oczach wielu od stycznia do kwietnia to tez kłusownictwo. ludzie popatrzcie najpierw na siebie a potem oceniajcie (2011/04/01 19:29)

u?ytkownik10466

nie raz słyszłem ze nie moge sie nazwac wedkarzem bo łowie czsem na zywca , bo uwazam ze na okonia, klenia dobrym zwcem sa kiełbie ukleje i płotki 5cm. mowili do mnie ze to kłusownictwo.
spining w oczach wielu od stycznia do kwietnia to tez kłusownictwo. ludzie popatrzcie najpierw na siebie a potem oceniajcie

Nie bardzo czaję o co się grzejesz....Dwa razy przeczytałem ten wątek i nadal nie widzę powodu gorączki...Jeśli ktoś ci wcześniej zarzucił że łowiąc na żywca jesteś beee,to pogoń dziada,to taka sama metoda połowu jak każda inna,nie ma metod świętych i tych gorszych.Taki podział jest tylko między wędkarzami którzy je stosują,można dobrze,etycznie łowić za pomocą żywcówki i jako najgorszy cham i prostak posługiwać się muchówką.To jak się łowi,i z jakim podejściem,czyni wędkarza dobrym bądż złym,nie metoda.
I nikt nie ma prawa cię oceniać wedle tego jaką metodę preferujesz. (2011/04/01 20:03)

pstrag222

alez ja wyrazam tylko swoje zdanie i sie nie denerwuje (2011/04/01 20:12)

u?ytkownik10466

No i gitara,myślałem że się zgrzałeś nie wiadomo czym...:) a tak na marginesie to ci powiem że nigdy nie słyszałem aby spin od 1 do 4 był uważany za przejaw kłusownictwa,salmiarze mogliby się zbulwersować. (2011/04/01 20:23)

pstrag222

No i gitara,myślałem że się zgrzałeś nie wiadomo czym...:) a tak na marginesie to ci powiem że nigdy nie słyszałem aby spin od 1 do 4 był uważany za przejaw kłusownictwa,salmiarze mogliby się zbulwersować.

nie tylko oni a jazie czy klenie tez niezle biorą ale oni widza tylko szczupaka że tylko on jest ryba spiningisty a jak ktos spininguje to w kwietniu kłusuje szczupaki paranoja i tyle (2011/04/01 20:26)

u?ytkownik10466

Takie twierdzenia są debilne na maksa...sam często od marca zaczynam sezon na jeziorach,tropię wtedy toniowe okonie,krótko po tarle to najlepszy okres brań.Jak ktoś mi zarzuci że jestem kłusownikiem to żdzielę go wiosłem aż mu się oranżadą z przyjęcin odbije. (2011/04/01 20:38)

u?ytkownik37642

Kol.luxis ja mogę Ci co najwyżej zażucic medal za odwage i postawe bo jak Ty pierdykniesz "słowem" w klawiature to Ci co są winni się chowają przynajmniej na 2 dni.Masz posłuch i niech tak zostanie.Dobra idę sie definitywnie rozstac z kobietą przy okazji może wypije browca-ZA KURSK i 132. (2011/04/01 21:32)

polobmw

spining w oczach wielu od stycznia do kwietnia to tez kłusownictwo. ludzie popatrzcie najpierw na siebie a potem oceniajcie

AMEN . Superetyczni powiedzą że nadziewanie dżdżownicy na hak jest nieetyczne . To zadam im pytanie czy  hodowanie zwierząt ( trzymanie ich w klatkach) , w sobotę głaskanie ich a w poniedziałek zabicie ich jest bardziej etyczne niż walka z dziką rybą w jej naturalnym środowisku (2011/04/08 10:40)

pstrag222

AMEN . Superetyczni powiedzą że nadziewanie dżdżownicy na hak jest nieetyczne . To zadam im pytanie czy  hodowanie zwierząt ( trzymanie ich w klatkach) , w sobotę głaskanie ich a w poniedziałek zabicie ich jest bardziej etyczne niż walka z dziką rybą w jej naturalnym środowisku

dobre he he . wiesz ze nie ktorzy sa świętsi od Boga he he szczególnie na tym portalu ale to tylko ich wydumana wyobraznia (2011/04/08 10:45)

u?ytkownik44916

AMEN . Superetyczni powiedzą że nadziewanie dżdżownicy na hak jest nieetyczne . To zadam im pytanie czy  hodowanie zwierząt ( trzymanie ich w klatkach) , w sobotę głaskanie ich a w poniedziałek zabicie ich jest bardziej etyczne niż walka z dziką rybą w jej naturalnym środowisku

A co, kolega jest chińczykiem? ;) (2011/04/08 15:14)

ogtw

Może ci, którzy etyki uczyli się w szkole wiedzą, co jest etyczne a co nie. Dla mnie łowienie ryb dla zabawy jest nieetyczne.  (2015/05/17 15:29)

Artur z Ketrzyna

Może ci, którzy etyki uczyli się w szkole wiedzą, co jest etyczne a co nie. Dla mnie łowienie ryb dla zabawy jest nieetyczne. 

twój post, przypomniał mi lekturę z podstawówki "Moralność Pani Dulskiej"

Czyli: każdy molarność ma inną.... ;-) (2015/05/17 16:59)

Randal

Może ci, którzy etyki uczyli się w szkole wiedzą, co jest etyczne a co nie. Dla mnie łowienie ryb dla zabawy jest nieetyczne. 

Rozumiem, że według Ciebie, łowienie ryb dla mięsa jest etyczne. http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,etyka-wedkarska-znalezione-w-bibliotece-wedkarskiej,70148 (2015/05/17 19:31)

u?ytkownik26223

Wędkarski dekalog
Dr Stefan Olszewski, znakomity wędkarz, tuż po I wojnie światowej ułożył piękny dekalog. Warto go sobie przypomnieć, bo może on – bez szczegółowych, groźnych i nudnych przepisów, zastąpić wszelkie rozporządzenia, regulaminy i ustawy...

* I Będziesz szanował ryby jako stworzenia Boże i piękny lud wodny.
* II Będziesz ułatwiał im spokojny żywot, dbał o ich rozmnożenie, bronił je przed wszelkiego rodzaju szkodnikami i krzywdą płynącą z chciwości i głupoty ludzkiej.
* III Będziesz nie tylko wiernym wykonawcą praw przepisów ochronnych, ale dobrowolnym strażnikiem i poplecznikiem, dbając, aby nikt ich nie przestępował.
* IV Będziesz łowił ryby w sposób możliwie najdelikatniejszy, nie zadając im zbędnych cierpień, będziesz je łowił tylko dla sportu, dla poznania ich życia i obyczajów, nie zaś dla napełnienia torby.
* V Pamiętaj, nie to cię wyróżnia od innych wędkarzy, jakie ryby łowisz, ale jak je łowisz, wiesz bowiem przecie, że można łowić łososia z powodzeniem, ale brzydko, nader zaś pięknie nawet płotkę.
* VI Nie będziesz dążył do tego, aby złowić jak najwięcej ryb, ale jak największe okazy w każdym gatunku i to w warunkach wymagających od ciebie wysokich zalet sportowych.
* VII Pamiętaj, że wędkarstwo jest sztuką wymagającą umiejętności czytania w wodzie i długoletniej wprawy, dlatego też bądź wolny od jednostronności i zarozumialstwa sportowego, chętny do uczenia się od innych, wytrwały w obserwacjach i doświadczeniach.
* VIII Ze złowioną rybą będziesz postępował rozumnie i po rycersku: zwrócisz jej wolność, jeśli zdobyłeś ją łatwo, jeśli nie jest okazem godnym zabrania jej do torby, a – broń Boże – nie zatrzymasz jej nigdy, jeśli przypadkiem złowiłeś ją w czasie ochronnym lub jeśli nie ma wymiarów przepisanych prawem lub regulaminem towarzystwa, do którego należysz.
* IX Pamiętaj, że nie sam lubisz i chcesz łowić ryby, ale że należysz do wielkiej rodziny wędkarskiej; nie przeszkadzaj więc innym w łowieniu, bądź chętny do usług i pomocy koleżeńskiej, dbały o dobro i rozwój zarówno własnego towarzystwa, jak i wszystkich bratnich stowarzyszeń wędkarskich.
* X Pamiętaj, że wędkarz powinien się cieszyć szacunkiem rybaków zawodowych, uznaniem właścicieli i dzierżawców wodnych, być uważanym przez wszystkich za bezinteresownego sportowca, miłośnika i opiekuna przyrody wodnej. 
(2015/05/17 19:52)