Echosonda Eagle FishEasy
utworzono: 2010/10/05 10:55
Moja stara 20 letnia echosonda Eagle pada i chcę kupić nową. Zastanawiam się czy kupić jakąś z tańszych np
Echosonda Eagle FishEasy 245DS 120st
, czy z wyższej pułkiEchosonda Lowrance MARK-5x PL 120st
. Mam zamiar w przyszłym roku wybrać się na sumy z łódki, na Wisłę, Bug, Narew, a lubię też spinningować na Śniardwach. Prosił bym Kolegów o porady techniczne, uwagi, wiadomo że chciał bym echosondę jak najlepszą i jak najtańszą, wiem też że nie ma nic za darmo. Pozdrawiam i Dziękuję z góry za porady.[2010-10-05 10:55]
Witaj, ostatnio nabyłem Lowrance MARK-5x Pro. Jest to dobre urządzenie, działa płynnie pinguje szybko i jest jak mi się wydaje dość precyzyjne, duży ekran i wysoka jak na tą klasę echosond rozdzielczość, na wędkowanie śródlądowe jest to myślę jeden z lepszych wynalazków. Wyższy model różni się właściwie tylko tym że ma kolorowy ekran a tym samym nieco inną czytelność ale różnica w cenie jest na tyle duża, że nie zdecydowałem się na ten luksus. Jedyne co mogłoby być przydatne a czego nie ma to GPS. [2010-10-05 13:36]
Cześć Sławek. Dzięki za informacje, powiedz jak sprawuje się przy przetwornicy o stożku 120 st. i jak pokazuje termoklinę, jak jest z identyfikacją ryby tzn czy odróżnia np suma od kłody drewna.
[2010-10-05 21:34]
Witam! Ja polecam sondę Humminbird Piranha Max 160. Mam taką, sprawuje się b. dobrze jest nie droga, łatwa w obsłudze i nie duża.Przy jej pomocy moje wędkowanie stało się dużo skuteczniejsze, pokazuje to co trzeba z dużą dokładnością. Dobry sprzęt za nie dużą kasę
Pozdrawiam
[2010-10-06 19:24]Ja mialem lowrenca x-125 i super sonda rowniez wielu znajomych jej uzywa i nie moga powiedziec zlego slowa. Wprawione oko wedkarza moze naprawde bardzo duzo odczytac z jej ekranu. Jedyny minus to to ze nie ma menu w jezyku polskim, ale bodajrze nastepca mark 5 juz ma. [2010-10-07 21:41]
Zgadza się mark 5 ma mani w języku polskim, mnie jednak interesuje jak sprawuje się z przetwornicą o kącie 120 stopni, jak pokazuje termoklinę, czy rozróżnia rybę białą od drapieżnej (różne ikony). Jeżeli te echosondy różnią się tylko menu, to powinieneś znać odpowiedzi na moje pytania.
Ja mialem lowrenca x-125 i super sonda rowniez wielu znajomych jej uzywa i nie moga powiedziec zlego slowa. Wprawione oko wedkarza moze naprawde bardzo duzo odczytac z jej ekranu. Jedyny minus to to ze nie ma menu w jezyku polskim, ale bodajrze nastepca mark 5 juz ma.
[2010-10-09 19:50]
Z tego co sie orientuje i pamietam to x-125 ma przetwornik o częstotliwości sygnału 200 kHz i efektywnym kącie detekcji ryb do 60° wiec na pierwsze pytanie nie odpowiem. Co do wielkosci ikonek to przy wlaczonym fish id sa trzy wielkosci ikonek male, srednie i duze, ale wiadmo ze ta funkcja potrafi nas "klamac". Za wielkosc ryby odpowiada grubosc luku oraz odcien szarosci jakim jest wypelniony(przy takiej samej wielkosci luku)
Duża ryba - szare wypełnienie echa
Mała ryba - echo bez szarego wypełnienia
Co do termokliny to jest przedstawiona na ekranie jako poziome pasy szumow i po przejsciu na manualne ustawienia i odpowiednim doborze do danego akwenu wprawione oko jest wstanie bez problemu odczytac na jakiej glebokosci termoklina sie znajduje.
Poszperaj troszke w necie i mozna sporo znalezc o x-125 i jeszcze nie spotkalem sie z bardzo zlymi opiniami o niej a przewaznie jest chwalona no ale to x-125 jak jest z mark 5 to nie wiem bo nie mialem z nia bezposrednio do czynienia. Pozdrawiam
[2010-10-10 01:26]Bardzo dziękuję za informacje Kolego Przemku, przy okazji gratuluję ładnych okazów z Twojej galerii, ale na wodach Irlandii to chyba norma. Pozdrawiam
[2010-10-10 15:07]
Nie ma sprawy :)
Co do iralndzkich lowisk to wiadomo ze rybki wieksze plywaja niz w polsce i ogolnie jest ich wiecej, ale maja swoje humory i trzeba poznac te wody jak kazde. I uwierzcie ze to nie jest tak ze jedziesz na dana wode i metrowki sie pchaja na kotwice!! Wiele razy wracalem o kiju po calym dniu biczowania, ale jak to sie mowi praktyka nie idzie w las i co wypad czlowiek sie czegos uczy nowego a wiedza o wodzie i zwyczajach tutejszych ryb z czasem zaoowocuje. Pozdrawiam
[2010-10-10 20:37]Cześć Marian, nie było mnie trochę tak więc piszę późno.. Termokliny przy ustawieniach fabrycznych nie pokaże, przy manualnym ustawieniu czułości jesteś w stanie zobaczyć termoklinę, wygląda to podobnie jak zakłócenie powierzchniowe ale przy takim ustawieniu pływanie w wodzie o średniej przejrzystości nie specjalne. bardzo dużo zakłóceń. Generalnie termoklina w zbiornikach o średnim prześwietleniu wody zawsze będzie na 8-10m. Co do ikon; nie jestem w stanie odróżnić czy to drapieżnik czy biała ryb, tutaj z pomocą przychodzi wiedza o tym gdzie i na jakiej głębokości przebywają dane gatunki ryb, ale dla przykładu na 3-4m przy obfitej roślinności ikona czegoś co stoi przy dnie wygląda tak samo dla karpia i szczupaka. Jest 5 wielkości ikon i w zależności od tego na jakiej głębokości się znajdujesz różne wielkości ryb pokazuje różnie, co to znaczy. to znaczy tyle że o ile na głębokości 3m mały karp jest pokazany jako średnia ikona to już na głębokości 12m spora ryba pokazana jest przy dnie jako niewielka ikonka. Na Fish ID czyli ustawieniu na ikony ryb widać ich zdecydowanie więcej niż przy ustawieniu na "łukach" i po mimo opinii że na ikonach przekłamuje, ja jestem zdania, że odpowiednie ustawienie ma sens i pokazuje wiarygodny stan rzeczy. [2010-10-12 08:56]