Dziwny szczupak
utworzono: 2016/10/02 15:55
Nie widzę tu nic dziwnego, szczupak ma niewyraźne cętki, ale takie się zdarzają, mógł też za długo leżeć na słońcu. Widziałem już okonie i sandacze bez pasków, szczupak też nie każdy ma cętki. [2016-10-02 16:39]
Szczupak prawdopodobnie przebywal w wodzie brudnej albo niedotlenionej lub w stosunkowo młodym akwenie , to nrmalne ubarwienie ryb zalezy od warunków środowiska. [2016-10-02 21:26]
Trzymałeś go w jasnym (białeym) wiaderku?
To i rozjaścił swoje barwy by stać sięmniej widoczny. [2016-10-02 22:18]
Żył w stosunkowo nieprzejrzystej wodzie,dno piach z jakimś iłem...ot co.Dwa szczupaki stojące o 2 metry obok siebie,jeden pod pomostem drugi pod trzcinką--będą się znacznie różnić ubarwieniem,to nie magia,to naturalne i często spotykane zjawisko....Wędkarstwo to nie tylko telefon od kolesia gdzie ryby biorą,nie tylko garstka danych o tym co założyć na hak,wędkarstwo to też choćby szczypta wiedzy o rybach.Ludzie..........co z wami? a gdzie chęć poznania? gdzie dociekania po co i dlaczego? Chory szczupak....taaaaaa, osiwiał . [2016-10-03 08:05]
Lux napisał właściwie wszystko ja dodam tylko, że kiedyś spod korzeni wyjąłem ciemnego pstrąga z krwiście czeronymi kropaki a dziesięć metrów wyżej z prostki zza kamienia czysto srebrzystego z ledwie widocznymi plamkami. Kolor ryby to poza "trzymaniem w wiaderku" charakter łowiska w jakim egzystuje. [2016-10-03 15:28]
Racja Kabanie.Kiedyś gdy uczyłem się pstrągowania za cholerę nie mogłem wpaść na to gdzie akurat stoją skubańce...dopiero krótka rozmowa z napotkanym wędkarzem i zerknięcie na jego dwie ryby dało mi do myślenia.Jego potoki były srebrne o jasnych brzuchach---żwir i kamyki się kłaniały....jasne dno.Tam też zacząłem dłubać porzuciwszy odcinki bagienne i zacienione,gryzły tylko te z takich miejscówek,ich kolesie z terenów podmokłych były nie do ruszenia w tamtym okresie a jeśli już przypadkiem jakiś zagryzł to był oliwkowo złoty,o żółtawym spodzie brzucha i wyrażnych kropkach,dalece inny od swego rówieśnika co stał 100m dalej.
W wędkarstwie aby być skutecznym trzeba czasem trochę poczaszkować,przeanalizować kilka nawet pozornie banalnych informacji,wyciagnąć wnioski nad wodą,wprowadzić poprawki...Taki zwykły,zdechły śledzior a niesie jakąś informację dla łowcy....Jedno co mnie tylko dziwi to podejście wędkarza---wpierw wali w kask a potem refleksja czy jadalne....:) Dobrze że na grzyby nie chodzi...... [2016-10-03 16:45]
Jedno co mnie tylko dziwi to podejście wędkarza---wpierw wali w kask a potem refleksja czy jadalne....:) Dobrze że na grzyby nie chodzi......Dobre :-) he he he ...
[2016-10-03 17:05]
(...) Dobrze że na grzyby nie chodzi......A może szkoda, więcej ryb przeżyłoby. ;>
[2016-10-04 14:25]
zlaoalem dziwnego szczupaka zielonego :p pierwszy raz widze moze komuś kiedys tez sie udało taki okaz złapać [2018-10-04 09:00]
http://grzesiek45.wedkuje.pl
[2019-08-30 09:16]
No rzeczywiscie dziwny ten szczupak, aczkolwiek wierze i mam nadzieje iz byl jadalny :)
http://wiara.pl
[2019-08-30 09:17]