Japońce są same samice, plemniki samców innych gatunków jedynie pobudzają ikrę do rozwoju i z takiego rozmnażania (gynogeneza) wychodzą znowu same samice japońca. Nie ma czegoś takiego jak mieszaniec karasia pospolitego i jappońca. Japoniec jest bardzo zmienny zależnie od środowiska (np typu dna). Na torfiankach są brunatne i wysokie, a na dużych wodach z twardym dnem np piaszczystym są jasne, białe. Mogą być niższe bądź wyższe, ale to zawsze japońce.
(2011/07/18 23:48)Karaś srebrzysty to azjatycki gatunek ryby , przybysz którego krajowa populacja składająca się li wyłącznie z samic - wykorzystuje mlecz innych ryb karpiowatych . Japonka może odbyć tarło z dowolną rybą z rodziny karpiowatych jednak potomstwo zawsze będzie miało przewagę cech genetycznych karasia srebrzystego. Jest to zjawisko tzw gynogynezy , dodajmy bardzo szkodliwe dla rodzimej odmiany karasia. Karaś srebrzysty tworzy hybrydy, których składa genetyczny można byłoby odczytać dopiero po zbadaniu genomu .Ośmielam się twierdzić że rybę tę śmiało można obwołać mianem RYBY GMO .
To są przypadki marginalne - czasem się zdarzają ale w większości przypadków to samice , które dokooptowują sobie samca innego gatunku. Tak mi się wydaje. Czasem w stawach żyją małe karpie pełnołuskie u których wąsiki są jeszcze mało widoczne - i mnie wprawny wędkarz może pomylić je z karasiami . Nie śmiem jednak twierdzić że wędkarz tej klasy , myli jakikolwiek gatunek.
Karasie " karłowacieją " dzieje się tak , gdy w akwenie jest za dużo ryb.. wtedy zamiast rosnąć wzdłuż to robią im się takie garby...
Kolego, to jakaś bzdura jest ....
Karasie " karłowacieją " dzieje się tak , gdy w akwenie jest za dużo ryb.. wtedy zamiast rosnąć wzdłuż to robią im się takie garby...
garby im rosną jak jest dużo drapieżnika typu sandacz,szczupak ,to jest ich swoista obrona
W warunkach beztlenowych przez godzinę kilogramowa ryba produkuje raptem 0,13 g czystego etanolu. To znaczy, że pół litra wódki (karasiówki) powstawałoby 80 dni."
hmm ...to jak by to było....? 10 karasi 8 dni ...20 ...4 dni ;P
zapomniałem o linku do strony :)
http://www.akwatech.com.pl/hodowla-ryb/27-nie-wszystkim-tlen-potrzebny.html