Dziwne (?) łowienie

/ 26 odpowiedzi
Witam. Mam dziwne pytanie.. Czy mogę łowić jednocześnie na rzece, i jej starorzeczu ? Załączone zdj przedstawia moją sytuację. Czy jedna wędka może być zarzucona do starorzecza(grunt, sygnalizator dzwiękowy) a drugą łowić na rzece batem ? Dodam, iż na starorzeczu spławikiem łowić nie mogę, rzęsa wodna, i ponad półmetrowe rośliny denne.Z góry dziękuję za odpowiedzi.

http://zapodaj.net/images/b8c3c20a56775.jpg   --- lepsza jakość.  

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

zibipilkarz

Czemu nie , przecież nie ma przepisu który mówi o tym że nie można łowic w ten sposób , nie wiem czy będzie to skuteczne ale można próbowac (2012/07/28 13:57)

jogi

A nie uzna ktoś tego jako dwa stanowiska wędkarskie? (2012/07/28 14:05)

89krzysztof

A starorzecze ma ten sam numer w rejestrze co rzeka ? I czy przypadkiem podczas holu ryby z gruntu Twój bat nie pozostanie bez opieki wędkującego ?  (2012/07/28 14:10)

rafal05

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją, aby w tym miejscu, starorzecze i rzeka łącznie, łowiło wiecej niż 3 wędkarzy. Gdyby zdarzyło się tak,że na gruncie weźmie ryba, oczywiście bat można wyjąć z wody, i położyć na podpórce ;)  (2012/07/28 14:35)

jurek

W ten sposób nie możesz wędkować , bo to są już dwa stanowiska i wędka musi być pod nadzorem i kontrolą wędkarza . więc albo w rzece albo w starorzeczu . (2012/07/28 14:54)

ekol

a to ci zagwostka... z drugiej strony, dróżka, według planu jest tak wąska, jak na przykład główka. a siedząc na szczycie główki mogę zarzucić dwie wędki - z prądem i pod prąd - i mieć nadzór nad obiema.
(2012/07/28 15:31)

ekol

(2012/07/28 15:35)

u?ytkownik125112

Nie słuchaj pana Jurka bo on się nawet nie zastanawia tylko wali z płuc byle by zaistnieć. Masz tam podobną sytuacja jak ja na mojej rzece. Dlatego wklejam ci obrazek. Malutki niebieski punk to ja, a żółte kwadraty symbolizują miejsca gdzie lądują moje zestawy. Cypel ten ma szerokość zaledwie 2,5 metra i ledwie można tam postawić namiot. Z lewej jest niewielki uciąg, a po prawej rzeka daje czadu. Jeden jest tylko warunek, obie wędki są zarzucone w wodę która ma ten sam numer PZW, czyli jest tym samym łowiskiem. Nie można jednocześnie łowić na dwóch różnych akwenach które mają inne numery. Widziałem to twoje miejsce. Jest to nad Grabią niedaleko Strońska prawda? Dlatego myślę, że masz tam taką sytuację jaka jest u mnie. Co do numerów też chyba jest to jedno łowisko co? Jeśli tak, to masz pełne prawo łowić spokojnie na obie strony. Tylko dla zachowania grzeczności musisz pozwolić przejść innemu wędkarzowi lub przejechać rowerzyście. A jak ktoś poprosi to się usuniesz no nie? Ale prawo ci tego wędkowania nie zabrania wbrew panu Jurkowi. (2012/07/28 15:41)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik125112

Przepraszam, Pomyliłem miejsce.  To Warta, więc mój błąd. A le ty pewnie na dopływie Widawki łowisz, czyli nad Grabią. Ale to i tak nie zmienia faktu że ktoś tu przegina pałkę. :) (2012/07/28 15:54)

Piotr 100574

wydaje mi się że jest określona wielkość stanowiska wędkarskiego i jeżeli masz wodę przed sobą i za sobą ,odległość między nimi nie przekracza regulaminowej wielkości stanowiska wędkarskiego to możesz spokojnie łowić ,na warcie w koninie mam też taką miejscówkę gdzie między starorzeczem a rzeką jest 3 m odstępu ,łowię tam zawsze będąc w koninie ,byłem wielokrotnie kontrolowany i nie było problemu ,czyli można tak wędkować ,Kolega Jurek jest solidnym strażnikiem ale nie powinien pisać że jest takie łowienie zabronione ,jeżeli to jest zabronione to co powiedzieć o używaniu centralek :))))przy połowie karpi :)))))śpią karpiarze w namiotach a wędki pilnuje centralka :)))))jeżeli to jest dozwolone to łowienie w rzece i równocześnie starorzeczu też jest dozwolone (2012/07/28 16:05)

rafal05

Kol. boloo, tak to właśnie Grabia :) Nie wiem, czy chodzi Ci o to samo miejsce. Jest ono bliżej Łasku,niż Strońska.Oczywiście, że przepuszczę. 

zugspize , właśnie chodzi mi o sygnalizatory, o jakich wspomniałeś w poście, a więc wędka będzie pod stałym nadzorem :) (2012/07/28 16:26)

covent

W ten sposób nie możesz wędkować , bo to są już dwa stanowiska i wędka musi być pod nadzorem i kontrolą wędkarza . więc albo w rzece albo w starorzeczu .

Pogrubiłeś czcionkę jakby to Twoja myśl miała być wyrocznią. A do prawdy daleko.

Jeśli oba łowiska mają ten sam nr i stanowiska nie są oddalone w dużej odległości od siebie to nie ma żadnych prawnych przeciwskazań do wędkowania w  taki sposób. Takie sytuacje zdarzają się- znam je z autopsji.

Jak kolega Zugspize napisał- jak tu traktować karpiarzy czy wogóle używających bezprzewodowych centralek do 250m?:)

(2012/07/28 16:28)

u?ytkownik125112

Pan Jurek społeczny strażnik mówi że nie wolno, to nie wolno.  Wali teorie brane z powietrza. Ja to się dziwię jak ludzie mogą wędkować tam gdzie ten człowiek przeprowadza kontrole. On idzie na patrol z założeniem, że każdy wędkarz to potencjalny kłusownik i przestępca. Obsesja? (2012/07/28 20:10)

jarekk

RAPR nie precyzuje, ani nawet nie definiuje wędkarskiego stanowiska. Wspomina jedynie coś o sprzątaniu w promieniu 5 metrów, ale tego nie należy wiązać z rozmiarami stanowiska. Warunkiem koniecznym jest natomiast konieczność stałego nadzoru nad zarzuconymi wędkami. Żaden średnio rozgarnięty strażnik nie będzie kwestinował takiego postępowania. Bez obaw możesz tak łowić.

(2012/07/28 22:06)

Iras1975

"RAPR nie precyzuje, ani nawet nie definiuje wędkarskiego stanowiska. Wspomina jedynie coś o sprzątaniu w promieniu 5 metrów, ale tego nie należy wiązać z rozmiarami stanowiska." 

...i podchodzą tacy strażnicy do ciebie, legitymują itd... a na koniec życzą przyjemności lub połamania kija. 

Zadbaj o porządek na stanowisku, a reszta zależy od tego na kogo trafisz(kto kontroluje).

(2012/07/28 22:24)

u?ytkownik125112

Obyś nie trafił na strażnika społecznego Jurka. (2012/07/28 22:34)

Bernard51

Wspomina jedynie coś o sprzątaniu w promieniu 5 metrów, ale tego nie należy wiązać z rozmiarami stanowiska.

To wlasnie nalezy wiazac z wielkoscia stanowiska!!Promien 5m tj srednica 10 m w których masz stanowisko i na punktach krancowych 10m mozesz rozstawic swoje wedki. Odleglosc wedki od wedki nie moze byc wieksza jak 10 m ,to jest stanowisko wedkarskie w którym nie moze wedkowac inna osoba. POzdrawiam! (2012/07/29 07:25)

covent

Wspomina jedynie coś o sprzątaniu w promieniu 5 metrów, ale tego nie należy wiązać z rozmiarami stanowiska.

To wlasnie nalezy wiazac z wielkoscia stanowiska!!Promien 5m tj srednica 10 m w których masz stanowisko i na punktach krancowych 10m mozesz rozstawic swoje wedki. Odleglosc wedki od wedki nie moze byc wieksza jak 10 m ,to jest stanowisko wedkarskie w którym nie moze wedkowac inna osoba. POzdrawiam!

No dobrze ale skoro tak jest jak piszesz to pokaż gdzie tak jest napisane, że tak jest.

Jest podana odległość od następnego wędkarza ale jeśli nie ma nikogo obok Ciebie i wędkujesz w dzikim miejscu to dlaczego wędki mają być do 10m obok siebie?

(2012/07/29 08:08)

covent

To wlasnie nalezy wiazac z wielkoscia stanowiska!!Promien 5m tj srednica 10 m w których masz stanowisko i na punktach krancowych 10m mozesz rozstawic swoje wedki. Odleglosc wedki od wedki nie moze byc wieksza jak 10 m ,to jest stanowisko wedkarskie w którym nie moze wedkowac inna osoba. POzdrawiam!

No dobrze ale skoro tak jest jak piszesz to pokaż gdzie tak jest napisane, że tak jest.

Jest podana odległość od następnego wędkarza ale jeśli nie ma nikogo obok Ciebie i wędkujesz w dzikim miejscu to dlaczego wędki mają być do 10m obok siebie?

(2012/07/29 08:08)

jarekk

Karkołomna teoria, ale nie ma sprawy :) Nie takie rzeczy mogliśmy już tutaj zobaczyć. (2012/07/29 10:09)

henryk58

To nie jest karkołomna teoria tylko zwykła logika , jeżeli RAPR nakazuje utrzymywać porządek na stanowisku w promieniu 5 m to właśnie jest wielkość stanowiska i nawet pan Jurek nie może inaczej interpretować. (2012/07/29 10:24)

withanight88

To nie jest karkołomna teoria tylko zwykła logika , jeżeli RAPR nakazuje utrzymywać porządek na stanowisku w promieniu 5 m to właśnie jest wielkość stanowiska i nawet pan Jurek nie może inaczej interpretować.

To chciałem napisać , ale zostałem wyręczony. 
Mam sprzątać w promieniu 5 m a siedzieć mam na 1 metrze? (2012/07/29 10:31)

slawek1974

Pan Jurek społeczny strażnik mówi że nie wolno, to nie wolno.  Wali teorie brane z powietrza. Ja to się dziwię jak ludzie mogą wędkować tam gdzie ten człowiek przeprowadza kontrole. On idzie na patrol z założeniem, że każdy wędkarz to potencjalny kłusownik i przestępca. Obsesja?

Kolego Boloo . Z panem Jurkiem miałem do czynienia na (private) - dziwny gość ,choć myślę że serce ma , ale czasami wyskakuje jak ,,Filip z konopi".Ale co tam co mnie nie zabiło to wzmocniło . (2012/07/29 10:43)

Bernard51

Witam. Mam dziwne pytanie.. Czy mogę łowić jednocześnie na rzece, i jej starorzeczu ? Załączone zdj przedstawia moją sytuację. Czy jedna wędka może być zarzucona do starorzecza(grunt, sygnalizator dzwiękowy) a drugą łowić na rzece batem ?

A kto mówi ze maja byc 10 m od siebie na stanowisku wedkarskim ?(stanowisko wedkarskie 5m srednica) mozesz miec 10cm twoja brozka!!ale wedki musza byc w obrebie stanowiska czyli nie wiecej jak 10m Dociera! Jezeli definicja lowiska wedkarza ulegla zmianie w oresie 3-4 lat to moge sie mylic ale podejrzewam ze nowelizacjaby byla by wyszczególniona w RAPR ?
Wedki jeszcze raz maja sie znajdowac w obrebie stanowiska wedkarskiego, odleglosc wedki od wedki to jest twoja sprawa nie ma odrebnego rozporzadzenia które reguluje odleglosc wedki od wedki Polamania!! (2012/07/29 11:15)

Bernard51

(stanowisko wedkarskie 5m srednica)

przepraszam wkradla sie pomylka 5m promien 10 m srednica kola! (2012/07/29 11:18)