Dziwne zarybienia i odłowy
utworzono: 2010/11/05 07:31
Dochodzą do mnie dziwne wiadomości od moich znajomych poprzez fora internetowe, że w niektórych okręgach robione są dziwne odłowy. Wiem. że odłowy były i zapewne będą ale te mają znamiona przestępstwa a jeszcze gorzej, że są robione z wiedzą i przy udziale PZW. Sprawa polega na tym, że odławiane przez zawodowych rybaków lub jednostki PZW ryby z wód ogólnodostępnych są wykorzystywane na zarybienia łowisk specjalnych które są własnością i pod opieką kół PZW. Chcę zaznaczyć, że chodzi o ryby okazowe wszystkich gatunków. Znaczy to, że nasze ryby za nasze pieniądze są jakby sprzedawane drugi raz do ekstra wód abyśmy drugi raz za nie płacili tylko drożej. Widocznie te super łowiska nie przynoszą jednak takich zysków, aby dorybiać tymi zarobionymi pieniędzmi te super wody tylko są podkradane z wód ogólnie nam dostępnych. Przecież te super łowiska miały być dla super menów chwalących się metodą No kil i łowiących za duże pieniądze a okazuje się, że ryby zniknęły. Może koledzy też wiedzą o takich sprawach. [2010-11-05 07:31]
OS'y z zalozenia musza byc samofinansujace sie. Problem w tym ze czasami z przyczyn obiektywnych jest to niemozliwe. Wtedy po roku i zdaniu bilansu moze dojsc do sytuacji w ktorej OS jest likwidowany. I albo zrobimy cos aby te koszty jakos zminimalizowac albo niestety likwidacja.
Co do tych przyczyn obiektywnych, to spojrzmy np. na ten rok i Dunajce czy San. Praktycznie ponad pol sezonu nie nadawala sie ze wzgledu na wode do lowienia. Czyli przychod 0 a koszty pozostaja. Ryby wsypane np. do Sanu na OS lowiono kilkadziesiat km ponizej. Po prostu splynely.
Glownie lipienie.
Ja nie chce nikogo usprawiedliwiac, ale przydalyby sie jakies konkrety a nie tylko "podobno" i ktos cos mowil. Wtedy mozna sie odniesc do konkretnych przypadkow.
[2010-11-05 10:01]
Tu koledzy macie dobitny przykład waszej komercjalizacji na dłuższy okres czasu .
Takie praktyki są prowadzone już coraz częściej i okręgi to wykorzystują po to aby jak najwięcej zarobić , a nie tylko wydawać pieniądze na mało dochodowe dzierżawy .
Powstaje coraz więcej wód komercyjnych i tak jak ja przewiduję , a mianowicie za wszelką cenę utrzymać te wody , mimo że nas wędkarzy to podwójnie kosztuje . To jest Wasza komercjalizacja , a w przyszłości będzie jeszcze gorzej , jeżeli takich wód będzie jeszcze więcej .
Czytałem na stronie Internetowej PZW o odłowach elektrycznych na kanale Wieprz –Krzna , gdzie ta ryba trafiała do zbiorników okręgu Chełmskiego Tu link
http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/21364/60/letnie_odlowy_kanalu_wieprzkrzna
, a kilka dni później okręg Lublin i Biała Podlaska zarybiali Wieprz i Krznę tymi gatunkami .
Czy to nie jest paranoja . Zamiast ten kanał udostępnić wędkarsko jest wprowadzony zakaz połowów i tylko prowadzi się gospodarkę rabunkową i to kto robi , okręg który tych ryb tam nie wpuszczał .
[2010-11-06 10:43]Tu koledzy macie dobitny przykład waszej komercjalizacji na dłuższy okres czasu .
Takie wasze jak i nasze, bo Kolega też jest w "tej partii" i nic nie robi, w każdym razie nie widać. Jak zwykle kolega źle odczytał moje intencje. Chciałem napiętnować te działania a nie popierać.
[2010-11-06 11:39]
Owszem intencje kolega miał dobre i oczywiście ja to też popieram . Właśnie tak się dzieje kiedy nieprzemyślane działania i komercjalizacja bierze górę .
Na tyle co mogę to robię , może więcej mi nie wolno a może i kiedyś to się zmieni , na razie może są tacy co nie pozwalają zrobić więcej , bo im szyki się psuje i może to kiedyś się zmieni .
[2010-11-06 12:12]Nic się nie zmieni jak sami nie zmienicie albo wojna Polsko Polska nie zmieni. Na razie jest tak jak powiedział i przewidział Kononowicz, nie będzie nic, bo każda władza tylko mysli o teraźniejsziści i krytykowaniu poprzedniej. To znany schemat aby przeżyć kadencję i czegoś się dorobić. Ustawy na przyszłość są i zawsze były niepopularne, bo trzeba by było się z nich rozliczyć.
[2010-11-06 14:49]
I tu kolega ma rację . Od dawna to twierdzę i niejednokrotnie to przytaczam . Dopóki coś się nie stanie i dopóki obecne opcje będą przy władzy to nic się nie zmieni , ale to nie będzie trwało wiecznie . Komuna wydawało się że nie jest do ruszenia a została ruszona i przeminęła i to co jest obecnie też przeminie . Tylko szkoda tego co zostanie zniszczone , bo odbudować to już będzie bardzo trudno . Dlatego za wszelką cenę należy zachować to co się da i próbować niektóre zapędy hamować , aby straty były jak najmniejsze .
Tyle dzisiaj możemy i mam nadzieje że przyjdą jeszcze takie czasy gdzie to wszystko znowu nabierze znaczenia . Bogactwo i rozwój gospodarczy nie polega na niszczeniu i bogaceniu się nielicznych a na zachowaniu i tego starego i tego co powstanie ale w harmonii ze starym gdzie będzie przyjazne naturze . [2010-11-06 16:05]I tu kolega się bardzo myli. Każda władza obiecuje, a potem myśli tylko o sobie, bo nie jest wieczna i trzeba się nachapać. Obserwuję to już 40 lat hobbystycznie, bo do żadnej partii nie należałem z wyjątkiem PZW, ale teraz i tu się poddałem Dobrze że chociaż zdążyłem pomyśleć o sobie. Mogę z perspektywy powiedzieć, że PZW jest do niczego ale alternatywy nie ma i ci na górze o tym wiedzą i dlatego się śmieją bo są bezkarni. [2010-11-06 17:54]
No to kolego J,nic ci nie pozostało, tylko płacić składki jakie to narzuci PZW.Przyjemnego wypoczynku nad wodą.
Dodam walka z wiatrakami .
[2010-11-06 20:32]
Witam.O takich procederach nic mi nie wiadomo,ale o ile są praktykowane gdziekolwiek to moim zdaniem jest to złodziejstwo i o ile ktoś posiada sprawdzone informacje podparte faktami i świadkami to powinien coś z tym zrobić,a jeżeli biernie podchodzi do takiego faktu to zgadza się z takim stanem rzeczy,być wędkarzem to nie tylko trzymać wędkę w garści,ale także reagować na wszystkie nieprawidłowości,które nie są zgodne z regulaminem i statutem P.Z.W,pozdrawiam.
[2010-11-06 22:53]
Tu koledzy macie dobitny przykład waszej komercjalizacji na dłuższy okres czasu .
Takie praktyki są prowadzone już coraz częściej i okręgi to wykorzystują po to aby jak najwięcej zarobić , a nie tylko wydawać pieniądze na mało dochodowe dzierżawy .
Powstaje coraz więcej wód komercyjnych i tak jak ja przewiduję , a mianowicie za wszelką cenę utrzymać te wody , mimo że nas wędkarzy to podwójnie kosztuje . To jest Wasza komercjalizacja , a w przyszłości będzie jeszcze gorzej , jeżeli takich wód będzie jeszcze więcej .
Czytałem na stronie Internetowej PZW o odłowach elektrycznych na kanale Wieprz –Krzna , gdzie ta ryba trafiała do zbiorników okręgu Chełmskiego Tu link
http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/21364/60/letnie_odlowy_kanalu_wieprzkrzna
, a kilka dni później okręg Lublin i Biała Podlaska zarybiali Wieprz i Krznę tymi gatunkami .
Czy to nie jest paranoja . Zamiast ten kanał udostępnić wędkarsko jest wprowadzony zakaz połowów i tylko prowadzi się gospodarkę rabunkową i to kto robi , okręg który tych ryb tam nie wpuszczał .
Ale to nie jest przyklad na to ze komercjalizacja jest zla. Jesli tak jest ja opisujecie, jest to dobitny przyklad na nieudolnosc i brak jakichkolwiek kompetencji wlasnie w PZW. Robia cos na czym kompletnie sie nie znaja.Podaj takie praktyki wsrod "prywaciazy". Wskaz jakakolwiek wode dzierzawiona na skutek ostatnich przetargow w RZGW przez osoby "prywatne" w ktorych dzialoby sie cos podobnego. Tylko szukajac przykladow prosze zwroc uwage na zdanie :wode dzierzawiona na skutek ostatnich przetargow w RZGW. Bo o jeziorach grabionych przez spolki rybackie wiem i to temat do innych dyskuski. Tych jezior nie dzierzawi sie zeby zarabiac na wedkarzach.
[2010-11-09 10:51]
TAK TO JEDNO OSZUSTWO ODŁÓW KONTROLOWANY PRZEZ PZW A PÓŁ MIASTA STOI NA BRZEGU I CZEKA NA RYBY PO DRUGIE JAK RYBAK MOZE SAMODZIELNIE STAWIAĆ SIECI I SPRZEDAWAĆ RYBY DLA ODBIORCÓW PRYWATNYCH BEZ ZADNEJ KONTROLI KTO MU UDOWODNI ILE RYB ON WYCIĄGNIE A TAK SIE DZIEJE NIESTETY W WOJ LUBUSKIM WĘDKARZEWIEDZA NA JAKIM JEZIORZE. UWAŻAM ZE PZW TO JUZ STARA STRUTURA CZAS NA WIELKIE ZMIANY. UWAŻAM TAKŻE ŻE PGRYB POWINNI MIEC SWOJE STAWY A NIE DZIERŻAWIĆ JEZIORA I TYLKO CIAGNĄĆ Z NICH ZYSKI.W CAŁYM SYSTEMIE WĘDKARSKIM ZMIANY SĄ NIEUCHRONNE BO ZA PARE LAT TYLKO WSPOMNIMY CZASY GDZIE SIE ŁAPAŁO TAKIE RYBY ZORKI
[2010-12-23 21:48]