Dziurawe wodery
utworzono: 2009/10/06 19:12
Panowie, mam problem. Zauważyłem swego czasu że po wyjęciu nogi z jednego z woderów mam mokrą skarpetkę - po przyjrzeniu się uważniej stwierdziłem obecność kilku dziurek na powierzchni wodera w okolicach stopy. Ma ktoś jakiś pomysł jak to załatać? dziurek jest kilkanaście i są porozrzucane na dość dużej powierzchni (podejrzewam że zahaczyłem o jakiś drut kolczasty w trawie czy coś takiego) dlatego będzie to nie lada problem. Ma ktoś jakieś pomysły, albo zdarzyło się komuś z was już coś takiego??? [2009-10-06 19:12]
można próbować łatać na własną rękę ale najlepszym i najpewniejszym sposobem jest zaniesienie do wulkanizacji tam gdzie łatają opony i dętki. Zrobią to solidnie profesjonalnie i nie drogo. [2009-10-07 06:11]
Poważnie??? A byłeś? bo pomysł wydaje mi się dość nietypowy, niechce żeby mnie wyśmiali u wulkanizatora :) [2009-10-07 19:48]
Bez obawy pomogą. A czy wodery nie za bardzo " stare"? Guma może być lekko zleżała! Wówczas jedynym ratunkiem jest zakup nowych. [2009-10-07 19:52]
Mam ten sam problem w tym roku,skleiłem juz siedem dziur .Kleje je łatkami samowulkanizującymi do detek ,kosztują one 5zł.Są dwa rodzaje tych latek jedne od razu przyklejam na wyczyszczaną dziure a drugie po nasmarowaniu srodkiem do wulkanizacji i przyklejeniu łatki podgrzewam suszarka.Trzymaja dobrze,jedno pekniecie mialo 3cm i sie skleilo. NA wiosne i tak musze kupic nowe bo zaczynaja znowu w innych miejscach cieknac [2009-10-08 10:19]
Radziłbym od razu kupić nowe,ponieważ każde takie łatanie to stres czy łatka będzie trzymać czy nie.gdy wodery zrobione są z PCV to tego nie naprawisz pozdrawiam maksymilian 42 [2009-10-08 15:37]
longin - kupiłem je w tym roku więc nie mogą być za stare :) załatałbym łatkami ale jak już pisałem dziurek jest sporo i porozrzucane są na dość dużej powierzchni wodera (jedna łatka musiałaby nachodzić na drugą) [2009-10-08 19:35]
To zalezy z jakiego materiału sa wykonane wodery. Jesli jest to guma, nie ma najmniejszego problemu, by samemu naprawić uszkodzenia, za pomocą łatek samowulkanizujących, zestawów naprawczych do dętek, a nawet za pomocą zwykłego butaprenu (tylko trzeba znać knif). Jeśli jest to tzw. zmiękczone PVC, mozna naprawiać drobne uszkodzenia, stosujac klej do zmiękczanego PVC, który mozna dostać od jakiegoś czasu w sklepach ze sprzętem rekreacyjnym i sportowym. Ja jednak stosowałem zawsze klej produkcji czeskiej. U naszych sąsiadów, miożna było kupić dwa rodzaje tego kleju. Jeden z nich nazywa się FATRAN, a drugiego nazwy nie pamietam, aler był lepszy. Był konfekcjonowany w niebieskie tuby, a na niech była widoczna sylwetka chyba żubra, albo to mógł byc byk.
Jeśli dziurka w woderach była mała, to wystarczyło z obu stron położyć kroplę tego specyfiku i zaczekać aż wyschnie i było wsio w paraiatkie.
Pozdro. [2009-10-09 11:05]