Zaloguj się do konta

Dwie wędki z lodu?

utworzono: 2010/03/09 22:32
radny68

Dlaczego z lodu można łowić tylko jedną wędką, a normalnie na dwie? Jaki jest sens tego zapisu ?

[2010-03-09 22:32]

Dlatego, że tak stanowi Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb. [2010-03-09 22:36]

...i to nie był żart.Uważam, że jest to słuszny zapis, ponieważ specyfika połowu spod lodu daje wędkarzom bardzo duże szanse na połów bezpośrednio nad skupioną ławicą. Efekt, choć nie pewny, ale realny. Pozdrawiam. [2010-03-09 22:41]

radny68

Realizm wygląda trochę inaczej. Jeden gość i 2,3,4 wędeczki obok. Nikogo to nie rusza. Osobiście łowię 1 wędką, ale tylko dlatego, że łowię na mormychę. Przepis prawny ma sens, tylko nikt go nie respektuje, ani działacze ani straż, nikt. Pocieszam się tylko tym, że oni siedząc w jednym miejscu, zmarzną a ja oblecę pół jeziora i tylko mnie nogi zabolą. [2010-03-09 23:06]

Słuszna uwaga. Jak napisałem,że podpatrzyłem "fachowców" z Olsztyna jak łowili na dwie mormyszki i też tak zacząłem łowić ( dawno temu to było )  to zrobił się wielki raban. A fakt jest faktem,że spławikowcy lodowi łowią co najmniej na 2 wędki. I mordują malutkie okonki, które głęboko zażerają ochotki.
[2010-03-10 08:23]

I to jest nasza polska wędkarska hipokryzja. Czepiać się na forum kogoś, by pokazać jakim to się jest prawym wędkarzem, by jutro łowić swoje i po swojemu... [2010-03-10 08:24]

kuba777

Witam.. Ponieważ W regulaminie amatorskiego połowu ryb tak pisze.. A przestrzegaćie tego?? Pozdrawiam. [2010-03-10 15:21]

tswitek

kolego jeśli biorą to nałapiesz na jedną wędke,a jak nie biorą nie pomogą ci nawet dwie wędki:)pozdrawiam
[2010-03-10 21:11]

karoltsu1

Witam...
Z lodu na jedną,a latem z brzegu,czy łodzi na dwie? - dlaczego?
Odpowiedz jest prozaiczna.Bo stosuje się ten Regulamin do Amatorskiego Połowu.
Wędkarz ma wędki-rybak ma ryby, i nie jest to ironia.Ideą rybołówstwa jest pozyskiwanie ryb i  ich sprzedaży w celach zarobkowych.
Istotą Amatorskiego Połowu jest rekreacja pozyskiwania ryby,bo takie były najwcześniejsze założenia.To że inni stosują niedozwolone przez Regulamin metody nie jest żadnym usprawiedliwieniem do ogólnego stosowania przez wszystkich.Ukazuje jedynie niezrozumienie idei przyświecającej Amatorskiego Połowu Ryb.
Z lodu na jedna-gdyż technicznie jest niemożliwe obsługiwanie jednej wędki z mormyszką,a jednocześnie obserwacja drugiej ze spławikiem.Czy dwóch ze spławikiem z zachowaniem odległości ok.1-1,5m otworów wierconych w lodzie.Choć jest możliwe posługiwania się dwoma z mormyszkami jednocześnie (bez komentarza).
Latem na brzegu (czy łodzi) w celu pozyskiwania różnej ryby(żywca na drapieżnika) na jednej,gdy na drugiej założona martwa rybka,bądź filet jako żywcówka.Oraz analogia w innych technikach połowu.I to technicznie jest możliwe.
W spiningu i muchówce jest niemożliwe technicznie z uwagi na aktywne poszukiwanie ryby,oraz częstą zmianę miejsca łowienia.
Myślę że rozwiązałem dylemat etyczny i techniczny.Wodom Cześć.
[2010-03-12 23:56]

KYLON

Nie wiem dlaczego, jeśli tak stanowi regulamin to zaraz wędkarze są oburzeni,że po co i na co to wprowadzono.Jeśli na lodzie wolno łowić jedna wędką,to wolno jedną i finito i musimy tego przestrzegać.No ale przecież zaraz znajdą sie wędkarze,że jak to,rozkładam dwie,albo tzry i nie daj boże zwrócić mu uwagę, bo jak to, on zapłacił,a niech nie płaci niech weźmie sobie te pieniążki i wypisze się z pzw.To tak jak byśmy się kłócili że po jaką cholerę wstawili tu znak zakaz wjazdu-postawili i musimy to respektować,tak samo i w naszym wędkarstwie.Pozdrawiam.
[2010-03-13 10:43]

Waldi Fish

Niektórzy fakt, że Polacy są niezdyscyplinowani  i często przekraczają wszelkiego rodzaju przepisy kładą na karb tzw. "ułańskiej fantazji", inni zaś twierdzą, że to efekt 150 lat niewoli, kiedy to nieprzestrzeganie praw narzuconych przez zaborców było przejawem patriotyzmu i taką postawę przekazywano następnym pokoleniom. Niezależnie od tego jaka jest etymologia tego zjawiska to jest ono obiektywnym faktem i sprawia wiele problemów organom uprawnionym do przestrzegania prawa lub przepisów również w zakresie wędkarstwa. Kiedyś Grześkowiak śpiewał piosenkę pt. "Chłop żywemu nie przepuści" i chyba spory prawdy jest w jej słowach.
[2010-03-13 11:52]

KYLON

SŁUSZNIE WALDI FISH!!!!
[2010-03-13 12:17]

marcoss82

Ja tam się ciesze że niedługo będzie wiosna.. i nietrzeba będzie być na lodzie..  wtedy jeden to federek i kukurydza lub gnojaczek i oliweczka  i piekne płocie mozna złowić dróga to tyczka i tez zabawa.. a na lodzie.. są co łowią na jedną i na 2 wędki.. i łapią  nieraz jedna rzecz.. GRYPSKO!!!! lub maja miła kapiel.. [2010-03-13 13:18]

Jeden feederek powiadasz ? Bo ja przepłynę się po Łynie i na 10 wędkarzy 9 będzie miało ze dwie spławikówki, feederek i żywcówkę...
[2010-03-14 19:12]

marcoss82

Jeden feederek powiadasz ? Bo ja przepłynę się po Łynie i na 10 wędkarzy 9 będzie miało ze dwie spławikówki, feederek i żywcówkę...

:)) no zdaża sie że innym brakuje rybek w lodówce.. rekordziste jakiego widziałem na jeziorze  to był gość z 5 kijami w nocy.. 3 gruntówki i zamontowane sygnalizatory dzwiekowe.. na leszcza.. i spławikówka ze świetlikeim...  i 1 całkeim z boku na rosówke... Efekt jaki mu sie udało złapać to niewymiarowy węgorz..oczywiścei od razy schowany w reklamówke.. bo jego siata miała oczka takie że on by spokojnie uciekł:) są barany ale co zrobić..Pozdrawiam

[2010-03-15 11:36]

jarcyk18

a na 2 wedki na zywca mozna????

[2010-03-19 14:39]

stiven 48

kol. jarcyk18 - można, pod warunkiem, że to będzie spławik.   [2010-03-19 17:28]

laslo79

ja widzialem goscia co mial ustawionych 6 (slownie szesc ) gruntowek na nocke bo wowczas nie sprawdza straz rybacka jak stwierdzil stary pryk i efekt 0 (slownie zero) a ja bylem okolo 6-tej rano (rok temu na wiosne) i okolo godziny 7-mej zwinelem druga gruntowke, bo tak ostro brala ploc, ze nie bylo czasu podrapac sie po glowie!!!!
[2010-03-19 18:13]

gral

Na zalewie Sulejowskim dwie wędki spławikowe na lodzie to standard. Nikt nawet nie wie chyba, albo nie chce wiedzieć, że dozwolony jest połów tylko na jedną wędkę.
[2010-03-21 18:40]

michal495

Na zalewie Sulejowskim dwie wędki spławikowe na lodzie to standard. Nikt nawet nie wie chyba, albo nie chce wiedzieć, że dozwolony jest połów tylko na jedną wędkę.

Każdy pewnie doskonale o tym wie.

Ale jak jeden tak może to dlaczego nie wszyscy.

Pazernośc i głupota ludzka niema granic.

U mnie na łowisku pewien dziadek rozkłada żywcówe i chodzi ze spinningiem, jednym słowem każdy orze jak może. A póznie chodzą gadają , gdzie te ryby!!!!!

[2010-03-21 18:55]

karlik

Koledzy zadaje sobie tylko jedno pytanie .GDZIE JEST SSR i PSR  Bo to jest dla mnie chore a z drugiej strony brak waszej reakcji to przyzwolenie na tego typu wędkowanie i niech tak każdy oleje to co drugi robi to za parę lat będziemy tylko podziwiać jak piękne ryby łowią w SZWECJI

POZDRAWIAM
[2010-03-22 22:57]

Waldi Fish

Ja nie pozwalam "na tego typu wędkowanie"  i stanowczo protestuję.
[2010-03-23 21:25]

Mi się wydaję że na lodzie można tylko mieć 2 wędki dlatego że do 2 wętek będziemy wiercić 2 dziury i raczej będą one koło siebie i wtedy jest większe ryzyko załamania lodu.

[2010-04-05 18:51]

CACY

Tomkens myślę tak samo.
[2010-05-09 14:28]

Dla mnie oczywistym jest fakt że jeśli Regulamin Amatorskiego połowu ryb - przewiduje możliwość połowu tylko na jedną wędkę podlodową to trzeba tego przepisu przestrzegać i już .
[2010-07-14 11:56]

Dla mnie oczywistym jest fakt że jeśli Regulamin Amatorskiego połowu ryb - przewiduje możliwość połowu tylko na jedną wędkę podlodową to trzeba tego przepisu przestrzegać i już .
[2010-08-08 16:35]