Duży leszcz z gruntu
utworzono: 2010/07/25 11:32
nie na pewno wszystko z tobą jest o.k. chodzi tylko oto że można rzucić kilka koszy podrząd po to żeby zanęcić. [2010-07-27 21:43]
AAAAA okej już rozumiem :) Wielkie dzięki jutro wybieram się do sklepu po uzbrojenie i na Leszcze
[2010-07-27 21:52]
kolego drogi! opisz nam może skład twojego zestawu na gruncik i może to pomoże. a jak wędkarze inni wyciągają leszcze po 60 cm to raz zagadaj czy rybki się udały drugi raz walniesz mu że ci całe pudełko robaczków wpadło do wody i poproś o troszkę jego przynęty. po skończonym łowieniu powiedz że nic ci nie brało i spytaj się co złowił -lalalala złowiłem to i tamto -a na co? -na to co ci dałem -tak?! jaką zanętę pan stosuje? bo ja na tralalala i nic. no i facet powinien ci wszystko wyśpiewać no a następnego razu pójdź na jego miejscówkę i wal jak popadnie udanego:)
[2010-07-27 22:35]
Dodaj do leszczowej zanenty to na co łowisz, osobiście na Leszcza polecam białego, koniecznie dodaj zapach waniliowy, powinien on wygonić ukleję z miejsca gdzie będzie zanęta. Może złapiesz jakiegoś większego. W każdym razie jak biorą małe i średniaki to daj dłuższy przypon nawet 1-1,2m od koszyczka, wtedy zwiększysz szansę na branie większego. Jak są małe to i większe bo Leszcz pływa w stadzie. Dużego Leszcza jak przytniesz to bardzo szybko odciągnij go z miejsca zacięcia, czyli od stada bo pozostałe Leszcze przez walczącego osobnika zostaną wypłoszone i nie będzie więcej brań.
Połamania kija!
[2010-07-27 22:46]Czerwony hmm czemu by nie :) A mój zestaw składa się z Wędziska Konger dł 3.90 m ciężaru wyrzutu 80 gram na szpuli mam hmm nie pamiętam jaką żyłkę koszyczek zanętowy 20 gramowy przypon z żyłki 0.14 I przypon króciutki około 7 cm
Black również dzięki za rade dzisiaj cały zestaw zmieniam
[2010-07-28 10:18]
Daniel12 przypon nasz zdecydowanie za krótki. Takie krótkie przypony stosuje się wtedy kiedy ryba dobrze żeruje i żeby nie połykała zbyt głęboko haczyka,wtedy jest ją łatwiej wypiąć.Ja stosuje przypony około 50 cm i dłuższe tak jak już pisali koledzy wyżej.Pozdrawiam. [2010-07-28 11:37]
niewiem czy ktos tu pisal juz to ale ostatnio zauwazylem ze atraktory i ruzne inne cuda zapachowe o smaku truskawki daje naprawde niezle rezultaty tak ostatnio zauwazylem to przy polowie karpi trafialy mi sie naprawde godne uwagi leczczyska pozdrawiam [2010-07-28 11:43]
Daniel12 przypon nasz zdecydowanie za krótki. Takie krótkie przypony stosuje się wtedy kiedy ryba dobrze żeruje i żeby nie połykała zbyt głęboko haczyka,wtedy jest ją łatwiej wypiąć.Ja stosuje przypony około 50 cm i dłuższe tak jak już pisali koledzy wyżej.Przypony jakie stosuje to od 0,12 do 0,16,najczęściej to 0,14 haczyk 10 do 8.Pozdrawiam.
[2010-07-28 11:44]
Okej dzięki :) Dzisiaj to zmienię a haki np 0.12 mogą być czy na grunt powinny być większe ?? A co do za rzucania może to głupio zabrzmi ,ale waszym zdaniem gdzie jest większe prawdopodobieńswto złowienia ryby bliżej brzegu np z 10 m od brzegu czy 20-30 ??
[2010-07-28 11:53]
ja osobiście na grunta używam 6 ale czasami zmieniam, przypon mam 50 cm ale zestaw na bocznego troczka i wale w rzekę, ale raczej nikt się nie obrażę jak zastosujesz inny:)
[2010-07-28 14:37]
Ja na rzece nie bardzo lubię na grunt łowić :) Wole na stawie na gruncik ciepać :D
[2010-07-28 16:12]
myślę że jakbyś zobaczył co w wodzie piszczy (porzucać tu i tam) to by było najlepiej bo nie wiadomo jak na twoim akwenie
[2010-07-28 16:19]
Jeśli chodzi o łowienie w rzece to najlepiej sprawdza się feder 3,60 dł. 80 gr. wyżutu powinno wystarczyć. [2010-07-28 17:49]
Jeśli chodzi o łowienie w rzece to najlepiej sprawdza się feder 3,60 dł. 80 gr. wyżutu powinno wystarczyć.
Zależy jeszcze na jaką rzekę . Na Wisłę to 80 gr to trochę przymało . 120 - 150 gr powinno wystarczyć .
[2010-07-28 18:20]
Spore leszcze łowiłem na Wiśle w lekko trąconej wodzie z gruntu koszyczek 40 lub 30.
[2010-07-28 18:24]
No to zależy jaki mamy w danym łowisku siłę nurtu. U mnie jest i tak i tak i mam w zanadrzu koszyczek 80 plus sporo zanęty co daje ciężar. Również mam ciężarki z kamienia o masie 120 gram ale to już w duży narwisty nurt.
[2010-07-28 18:32]
Jutro wybieram się na tego upragnionego Leszcze cały zestaw zmieniłem :) A biore jutro na wypróbowanie zanęty: P. Lorensa oraz Trapera oczywiście na Leszcze a przynęta : Białe,Kukurydza a możecie mi koledzy napisać jak jeszcze mogę uatrakcyjnić zanętę ?:)
[2010-07-28 22:02]
Możesz do zanęty dodać pinkę , białe , kuku konserwową , konopie – prażone , gotowane , mielone , atraktor leszczowy np. brasem , coco belge ,melasę , copro melasę-super dodatek na lecha bo leszcz lubi słodki smak , bułkę tartą prażoną z dodatkiem np. cynamonu , prażony słonecznik , prażone pestki dyni , piernik , różnego rodzaju i smaku biszkopt oj jest tego trochę . W sklepie pewnie ci sprzedawca fachowo doradzi . Ja na twoim miejscu dodałbym jeszcze atraktor brasem , kuku konserwową , pinkę , coco belge i copro melasę to mieszanka do koszyka-sprężynę a na początku łowienia wrzuć kilka kul tej samej zanęty z tym , że wymieszaj trochę ( jakieś 30-40 %) z ziemią albo gliną . Powodzenia i napisz jak wyniki ?
[2010-07-28 22:34]Okej dzięki :) Tylko nie mówię ,że na 100 % pójdę bo to od pogody zależy :/ Ostatnio jest dosyć deszczowo :/
[2010-07-28 22:44]
nie nie wszystko jest OK to my sobie tak troszke wymieniliśmy żartobliwie spostrzeżenia . obserwuj i kąbinuj pozdro
[2010-07-28 23:25]
Dzisiejszy dzień mogę zaliczyć do najbardziej udanych wypraw na grunt :):) Złowiłem karpia 38 cm oraz leszcze 43 i prosze o wyrozumiałość łowię dopiero od tego roku i dla mnie to jest elegancki wynik :) Oczywiście bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i jeszcze jedno stosuję taką zanętę : Traper Leszcz ,, Bułka tarta wyprażona,Płatki owsiane,,Słonecznik i Atraktor z trapera Vanilia :) Czy możecie mi jeszcze jakoś pomóc uatrakcyjnić te zanętę ? I najlepiej z jakiś łatwo dostępnych produktów :)
Ps: Leszcz i Karp wzioł na Kukurydzie :)
Jeszcze raz wszystkim dziękuję i czekam na kolejne bardzo pomocne rady
[2010-07-29 19:29]