Duży głęboki staw jakie ryby wpuścić?

/ 28 odpowiedzi
Witam.
Sprawa przedstawia się następująco:
Wydzierżawiłem pole pod wydobycie żwiru.
Wymiary 600 na 200m.
Kopią na głębokość 7 metrów, za 4 miesiące zakończa wydobycie, a ja chciałbym wpuścić tam rybki.
Zastanawiam się czy to nie będzie za wcześnie, bo z roślinnością raczej bezie problem.
Jak Panowie i Panie widzą ten temat, generalnie chciałbym wiedzieć tez jakie ryby wpuścić bo miejscówka nie jest za płytka, a wręcz głęboka.
Nie znam się w ogóle na tym temacie, i nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
Czytałem troszkę, ale znalazłem jedynie stawy o znacznie mniejszej głębokości.
Pozdrawiam
89krzysztof

Sandacz lubi głęboką i czystą wodę. Karpie, karasie też przeżyją. Do takiego akwenu możesz wpuścić każdą rybę, możesz też na jakimś obszarze wykopać mniej, będzie wypłycenie. (2011/11/09 10:27)

u?ytkownik57785

Na głębokiej wodzie i żwirowym podłożu utrzyma Ci się pięknie okoń. Płytkie łowisko jest już bardziej problematyczne w ichtiofaunie, ale głęboka woda przyjmie każda rybkę i ja wyhoduje. Nie zapomnij o florze wodnej, musi być. (2011/11/09 10:31)

wodniczeek

zazdroszcze akwenu i mozliwosci posiadania swojej wody (2011/11/09 10:53)

ijek

Na początek Możesz wpuścić karasie, okonie, liny, karpie, płotki, jazie,  a na roślinki amury i tołpygi później kiedy rybki urosną możesz wpuścić trochę sandacza/szczupaka aby utrzymać równowagę  spróbuj  tak że z leszczem i pstrągiem tęczowym powinny się utrzymać  (2011/11/09 11:32)

alejki

O rybkach juz wiem, ale jak sprawa z roślinnością, czekać az sobie wyrośnie? Jestem laikiem w tych sprawach. (2011/11/09 11:45)

mateuszwos

Czekaj aż wyrośnie, wcale się nie naczekasz. Rośliny sobie w mig poradzą. (2011/11/09 13:01)

pioter94

Pozbieraj nasiona roślin znad rzeki lub jeziora powinny się przyjąć (2011/11/09 16:06)

withanight88

A wody już pod dostatkiem ? Na takim akwenie utrzymie się każda ryba, od karpia po sumy. Kuzyn ma takie coś przy swojej działce .Rosliny szybko urosną. (2011/11/09 17:04)

u?ytkownik37642

Musisz,ale to naprawdę musisz miec przelew przez ten stawik.-strumień,potok.Na początku odstojnik(tzw.odmulacz) a na końcu stawu tzw. mnich który kontroluje przepływ wody...Przerabiałem to wiem. (2011/11/09 18:43)

withanight88

Musisz,ale to naprawdę musisz miec przelew przez ten stawik.-strumień,potok.Na początku odstojnik(tzw.odmulacz) a na końcu stawu tzw. mnich który kontroluje przepływ wody...Przerabiałem to wiem.

Nie musi :) (2011/11/09 19:24)

Grzegorz123

nie potrzeba zadnego mnicha nie przesadzac z karpiami o tolpydze zapomniec okon sam sie wprowadzi a za nim reszta pozostaje tylko cierpliwosc (2011/11/09 19:39)

u?ytkownik37642

Musisz,ale to naprawdę musisz miec przelew przez ten stawik.-strumień,potok.Na początku odstojnik(tzw.odmulacz) a na końcu stawu tzw. mnich który kontroluje przepływ wody...Przerabiałem to wiem.

Nie musi :)

Oczywiście ,że nie musi,ale jeżeli będzie chciał chodowac sobie rybki które będą żyły to posłucha dobrej rady.A co zrobi to zrobi-jego indywidualna sprawa. (2011/11/09 20:34)

poszukiwaczsandacza

nie wpuszczaj karasi, tołpygi. Najlepiej ze 2 sumy, sandacza troche, szczupaka nie radze na początek bo to zachłanna ryba i bardzo się "mnoży". Karpia, lina(najlepiej ok. po 250 sztuk kroczka. Do tego jakąś trzczinę na brzegach. Można wpuścić też ze 20-30 sztuk amura. Amur piękna ryba. Jazia, płoć, karasia, szczupaka(po ok 2 latach można wpuszczać) bym sobie odpuścił. Można też leszcza ale to potem może być problem jak z karaskiem albo płotkom (2011/11/09 20:48)

poszukiwaczsandacza

dodam, że odnośnie szczupaka to w takich stosunkowo niedużych zbiornikach robi duże spustoszenie w kroczku. Szkoda tylko zarybiania białą rybą, znajomy ma staw taki 60x20 m ,Wpuścił szczupaka(uwaga-4 szt) wraz z 2 sumami, kroczkiem karpia, lina amura(amury takie po ok 30cm- dużo). W ciągu 3-4 lat, same szczupaki, dwa sumy, kilka amurów, zero karpia, lina (2011/11/09 20:51)

skito48

Moim zdaniem najpierw roślinność a dopiero pózniej ryby.Jak zrobisz odwrotnie to tak jakbyś je wpuścił do basenu,żadnego schronienia,żadnego miejsca gdzie ryba może odbyć tarło itp itd. (2011/11/09 21:35)

alejki

Wody jest już sporo, i z dnia na dzień akwen się powiększa.
Kolego mario73 możesz przybliżyć nieco temat? (2011/11/10 09:17)

alejki

też mi sie wydaje że najpierw będzie trzeba pomyśleć nad roślinnością, jeszcze troche czasu mi zostalo więc coś sie wykombinuje... (2011/11/10 09:20)

ijek

jesli chcesz sobie załatwić roślinność to idź do jakiegoś znajomego który ma staw lub po prostu z nad wody wykop sobie kilka pałek wodnych  i posadź w stawie w ciągu kilku tygodni się rozrośnie. Zrób kilka zdjęć tego twojego stawu i się pochwal   (2011/11/10 22:17)