Duża płoć na spławik co na hak?
utworzono: 2011/08/04 17:05
nie wiem na co złapać "dużom" płotkę, mogę ci poradzić co najwyżej na co możesz spróbować złapać dużą płoć. Po pierwsze w stawie muszą być takie płocie. Polecam kukurydzę. [2011-08-04 17:21]
som bardzo duże płocie ale zobacze czy sie bendom łapac na kukurydze i zanęcę zanętom na płotke
[2011-08-04 17:39]
Załóż kukurydze mała płotka jej nie weźmie lub kanapkę kukurydza z robakiem i tyle sam tak często robię Spróbuj
[2011-08-05 10:42]
Kukurydza najlepsza na duże płocie ale wymaga cierpliwości i dobrze by było dzień lub 2 dni wcześniej podnęcic tam gdzie będziesz łowił.
[2011-08-05 10:48]
najlepiej na kastery albo ochotke konopie ale najbardziej biora na czerone i biale robaki oraz na kłódki zwane larwa chruścika a jako zanete to parzona przenic
[2011-08-05 21:09]
Dużą płoć najłatwiej złowić na jedno ziarenko kukurydzy.. Osobiście jednak zauważyłem, że te największe żerują nieco wyżej. Jak wiadomo płocie poszukują pokarmu tuż nad dnem, więc jeśli dobrze biorą, zmniejszam grunt i liczę na te starsze okazy.
Pozdrawiam
[2012-01-11 19:03]Ja ładna płoć złowiłem na rosówkę metoda gruntową :) Także w kwietniu w trzcinowisku na czerwonego :)
[2012-01-11 21:53]
Jeżeli chodzi o dużą płoc łowioną metodą spławikową to słusznie koledzy mówili o kukurydzy lecz dodam że najlepiej by było założyc na haczyk 2 kukurydze, ponieważ mniejsze ryby nie poradzą sobie z taką ilością i jedynie duże płocie będą tym zainteresowane. [2012-02-04 11:09]
Ja ładne płocie łowiłem na Zalewie Wiślanym z gruntu na rosówkę, ale łowienie niestety skutecznie ograniczały okonki i po niedługim czasie już nie miałem rosówek; ) A ogólnie to brały na wszystko co miałem białe, czerwone, kukurydza i rosówki. [2012-02-04 11:17]
Ja ładne płocie łowiłem na Zalewie Wiślanym z gruntu na rosówkę, ale łowienie niestety skutecznie ograniczały okonki i po niedługim czasie już nie miałem rosówek; ) A ogólnie to brały na wszystko co miałem białe, czerwone, kukurydza i rosówki.
Uwaga ! W zimie najbardziej dostępna jest świeża wołowinka. Dobrze biorą na nią duże płocie z gruntu. Swieże nie solone mięso wołowe ogólnie dostępne. Ryby biorą w zależności od wielkości skrawka wołowinki założonej na haczyk. Mała przynęta - mała ryba. Duża przynęta kostki pół centymetra na pół centymetra - bierze duża płoć. [2012-02-04 12:13]
Ja ładne płocie łowiłem na Zalewie Wiślanym z gruntu na rosówkę, ale łowienie niestety skutecznie ograniczały okonki i po niedługim czasie już nie miałem rosówek; ) A ogólnie to brały na wszystko co miałem białe, czerwone, kukurydza i rosówki.
Uwaga ! W zimie najbardziej dostępna jest świeża wołowinka. Dobrze biorą na nią duże płocie z gruntu. Swieże nie solone mięso wołowe ogólnie dostępne. Ryby biorą w zależności od wielkości skrawka wołowinki założonej na haczyk. Mała przynęta - mała ryba. Duża przynęta kostki pół centymetra na pół centymetra - bierze duża płoć.
Na kukurydzę w zimie nie bierze. Przynajmniej na jeziorach. Szkoda czasu. Na białe robaczki bierze tylko drobnica.
[2012-02-04 12:19]
Kilka lat temu mając możne 16 lat zakładałem na hak ciasto z kaszy mannej z domieszką cukru wanilinowego , wtedy to działało nie wiem dlaczego teraz od tego odszedłem , może warto znowu spróbować .A co do pszenicy jak kolega pisze to jak najbardziej zdaje egzamin.
Pozdrawiam:)))
[2012-02-05 11:23]
Według mnie najlepsza kukurydza, ja zakładam 1 lub 2 ziarenka w zależności od wielkości ;). Trzeba pamiętać że na dużą płoć trzeba troche poczekać i zwabić je na nasze łowisko [2012-02-05 13:59]
Przekonałem się na własnej skórze, że z tą pszenicą to tak do końca nie jest. Jeśli ryba nie jest do niej przyzwyczajona to nie będzie brała, trzeba ją nauczyć. Ale jeśli to zrobimy to efekty są murowane. Te duże płocie nazywam gruntowymi i faktycznie biorą z gruntu największe na kukurydzę i czerwonego robaka przynajmniej jest tak u mnie. Trzeba mieć kilka rodzajów przynęt i próbować. Mowa jest o jeziorze. Pozdrawiam. [2012-02-05 17:23]
ja na jeziorze nęciłem pszenicą i łowiłem na pszenicę i takie ładne płoteczki wchodziły :)
[2012-02-05 17:37]
Widocznie dużo osób łowi na pszenicę u was. U mnie wszyscy walą kukurydzę, ale ja też nęcę pszenicą z miodem i takową nakładam na hak. I po jakimś czasie zaczęły pojawiać się efekty. Ale te takie większe godne uwagi najlepiej biorą z gruntu na kukurydzę. Trzeba próbować raz na to, a raz na to. Ja osobiście uważam, że niema na to reguły. Wszystko zależy od otoczenia pozdrawiam. [2012-02-05 17:49]
Zgadzam się z kolegą ZAMOŚCIANINEM nie ma na to reguły, u mnie nad Notecią ładne płocie można złapać zazwyczaj wiosną i jesienią. A najbardziej skuteczne moim zdaniem jest pszenica,robak kolor, larwa chruścika.Na pinke drobniejsze płotki ale i ładne też się trafiają.
[2012-02-06 20:03]
U wędkarzy na Wiśle w Toruniu pinką to,można najwyżej ukleje złapać .Łapałem kiedyś na rzece Noteć,ale małej .Co do mojego 1-go zdania tak przyzwyczaiłem łowisko kukurydzą,że jak nie doszła kukurydza nad dno to już wisiała ukleja.Poz.-połamania [2012-02-09 19:00]
Przyłącze się do tych którzy polecili groch . Moim zdaniem dość selektywna przynęta i co najważniejsze skuteczna . Stosuję go głównie na jazie , ale płoć poniżej 30 cm rzadko się zdarza na to przynętę , ładne klenie i leszcze to też nie rzadkość...
[2012-02-09 19:23]