Dużą płoć najłatwiej złowić na jedno ziarenko kukurydzy.. Osobiście jednak zauważyłem, że te największe żerują nieco wyżej. Jak wiadomo płocie poszukują pokarmu tuż nad dnem, więc jeśli dobrze biorą, zmniejszam grunt i liczę na te starsze okazy.
Pozdrawiam
(2012/01/11 19:03)Ja ładne płocie łowiłem na Zalewie Wiślanym z gruntu na rosówkę, ale łowienie niestety skutecznie ograniczały okonki i po niedługim czasie już nie miałem rosówek; ) A ogólnie to brały na wszystko co miałem białe, czerwone, kukurydza i rosówki.
Ja ładne płocie łowiłem na Zalewie Wiślanym z gruntu na rosówkę, ale łowienie niestety skutecznie ograniczały okonki i po niedługim czasie już nie miałem rosówek; ) A ogólnie to brały na wszystko co miałem białe, czerwone, kukurydza i rosówki.
Uwaga ! W zimie najbardziej dostępna jest świeża wołowinka. Dobrze biorą na nią duże płocie z gruntu. Swieże nie solone mięso wołowe ogólnie dostępne. Ryby biorą w zależności od wielkości skrawka wołowinki założonej na haczyk. Mała przynęta - mała ryba. Duża przynęta kostki pół centymetra na pół centymetra - bierze duża płoć.